»Si, draga javnost, predstavljaš …«

Radijski kolega Miha Žorž v pismu javnosti na 110. dan stavke: »RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge. RTV je avtocesta, na kateri velja zakon močnejšega. RTV je Kras, po katerem divjajo požari, ki so jih podtaknili gasilci.«

Miha Žorž

“Novinarke in novinarje TV Slovenija želijo disciplinirati, ustaviti, ponižati. Želijo jih prestrašiti, želijo jih izčrpati, želijo jih pokoriti, premagati. Zdaj sem uporabil nekaj terminov, ki jih najpogosteje slišimo ob agresorskih vojaških operacijah. Taka je, kot kaže, tudi mentaliteta ljudi, ki to želijo. Tak je njihov način in to je njihov namen. In naš namen je, da se temu upremo. Naš namen je, da to preprečimo, naš namen je, da se borimo. Do konca.

Novinarke in novinarje RTV Slovenije podučujejo tisti, ki zavestno kršijo programske standarde, tisti, ki sramotijo novinarski poklic, tisti, ki ga ne opravljajo odgovorno, tisti, ki ga sploh ne opravljajo, tisti, ki ga sploh ne razumejo. Ker ga nočejo, ne zmorejo ali ne znajo.

In zdaj mi dovolite, da povlečem vzporednico. Si, draga javnost, predstavljaš, kaj bi pomenilo, da bi se na primer gasilci na Krasu s požari spopadali v nasprotju s standardi, v nasprotju s profesionalno etiko, v nasprotju z zahtevami poklica, ki ga opravljajo. Si predstavljaš, kakšne posledice bi občutili v zdravstvu, če bi zdravniki k zdravljenju pacientov pristopili brez trohice strokovnosti, brez empatije in brez splošnega razumevanja medicine? Si predstavljaš, draga javnost, da bi v šolah učili ljudje, ki nič ne znajo? Da bi tovornjake po naših cestah vozili šoferji, ki ne poznajo cestno prometnih predpisov.

RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge. RTV je avtocesta, na kateri velja zakon močnejšega. RTV je Kras, po katerem divjajo požari, ki so jih podtaknili gasilci.

Naš edini zaveznik so lastne cehovske vrste in ti, draga javnost. Naše edino orožje pa je profesionalnost, odgovornost in vztrajnost. In ne, ni važno, katerih je več ali katerih je manj. Važno je le, kaj je res in kaj ne. Važno je le, kdo ima prav.”

Miha Žorž, Radio Slovenija

,
%d bloggers like this: