Razbijamo mite o RTV Slovenija (1)

V seriji prispevkov bomo obravnavali najpogostejše mite in, žal, tudi zavajanja glede RTV Slovenija. Tokrat o RTV-prispevku, ki ni naročnina, prav tako prispevka ne plačuje vsak posameznik, ampak gospodinjstva. In še: RTV Slovenija je veliko več kot televizijski Informativni program, zato bi težko našli koga, ki ne gleda, ne posluša, ne bere, ne uporablja prav ničesar, kar ustvari javni medijski servis.

MITI IN ZAVAJANJA O RTV SLOVENIJA

1. »NIČESAR NISEM NAROČIL, ZAKAJ BI PLAČEVAL NAROČNINO?«

Ne plačujemo naročnine. Kot že ime pove: z RTV-prispevkom prispevamo za razvejano in bogato medijsko dejavnost in storitve javne radiotelevizije. RTV-PRISPEVEK NI ENAKO NAROČNINA.

Gre za javni prispevek za javno medijsko dobrino: ta je splošno dostopna, vsakomur, pod enakimi pogoji, v slovenskem jeziku za vse gledalce, poslušalce, bralce in uporabnike v Sloveniji. Noben kapitalski interes ali tuje lastništvo je ne more ugasniti, kot to velja za zasebne elektronske in druge medije.

2. »OŽEMAJO DAVKOPLAČEVALCE, VSAK JIM PLAČA 153 € NA LETO, DOBI PA NIČ!«

RTV-prispevek v višini 12,75 € plačujemo gospodinjstva in ne vsak posameznik, državljan ali davkoplačevalec posebej. Ljudje v stiski in invalidi so plačevanja oproščeni. Politiki, ki sporočajo, da gre za davkoplačevalski denar, so ali nevedni ali namenoma zavajajo in manipulirajo.  RTV Slovenija vsak dan v vsak dom, v vsako napravo – od televizorjev do mobilnikov – pripelje ne le novice, glasbo, risanke, vremenske podatke in šport, ampak veliko kulture, ki nas povezuje, od filmov in nadaljevank do radijske igre in oddaj o umetnosti in umetnikih. Vse to v zborni slovenščini.

Težko bi našli koga, ki ne gleda, ne posluša, ne bere, ne uporablja prav ničesar, kar ustvari javni medijski servis.

Poleg treh televizijskih kanalov TV SLO1, TV SLO2, TV SLO3 lahko izbiramo med 8 radijskimi programi, med njimi sta tudi dva v jezikih avtohtonih narodnostnih manjšin (MMR in Radio Capodistria). Poslušamo lahko Prvi, Val 202, edino radijsko postajo, posvečeno umetnosti in kulturi Ars, pa lokalni postaji Maribor in Koper ter edino radijsko postajo v tujih jezikih – RSi (Radio Slovenia Internacional). Vsak dan nam je na voljo več podkastov. Novice lahko beremo na teletekstu in spletnem portalu rtvslo.si (MMC). RTV je tudi najbogatejši spletni arhiv radijskih in televizijskih vsebin RTV 365.

Iz leta v leto več je TV-programov, dostopnih za gluhe in slepe gledalce: oddaje so posebej zanje podnaslovljene, podnaslovi pa dostopni prek teleteksta, veliko jih je tolmačenih ali opremljenih s TV-opisi/podnapisi. Slepi lahko uporabljajo e-bralca. RTV oskrbuje tudi prizemno digitalno omrežje (oddajniki in zveze), ki prebivalcem na celotnem ozemlju Slovenije zagotavlja dostopnost radijskih in televizijskih signalov.

Prek Mediateke ohranja in digitalizira slovensko televizijsko in filmsko dediščino: RTV Slovenija je tudi največji filmski, avdio in video arhiv v Republiki Sloveniji. Založba RTV Slovenija – Založba kakovostnih programov ZKP – že desetletja producira, izdaja in distribuira avdio programe. RTV Slovenija so tudi Simfonični orkester RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija, Otroški in mladinski pevski zbor RTV Slovenija ter enota glasbene produkcije, ki skrbi za izvajanje, snemanje in ohranjanje slovenske glasbene ustvarjalnosti. Dva odstotka RTV prispevka sta namenjena neodvisni filmski produkciji. To pomeni, da vsak mesec z RTV-prispevkom v višini 12,75 € prispevamo 25 centov za slovenski film.

Več o delovanju RTV Slovenija si lahko preberete na povezavi.

3. »NE GLEDAM TV SLOVENIJA, NE BOM JE PRISILNO PLAČEVAL.«

RTV-prispevka ne plačujemo le za gledanje programov Televizije Slovenija, po možnosti tistih, ki so nam všeč ali ne. RTV NI ENAKO TV. Krčenje javnega medija na eno samo dejavnost in ustvarjanje videza, da je to vse, kar RTV ponuja, je namerno zavajanje in propaganda.

V programih TV Slovenija (ki je samo del RTV Slovenija) nekatere navdušuje Studio City in protestirajo zaradi njegove ukinitve, spet drugi si ne predstavljajo življenja brez TV-prenosov nedeljskih bogoslužij, ki sodijo med najdražje TV-produkcije. Televizija Slovenija ustvarja tudi vse tiste televizijske vsebine, ki se nobeni komercialni televiziji ne bi splačale, a so izjemno pomembne za skupnost, družbo in narod – na primer oddaje o visoki kulturi, baletu, klasični glasbi, likovni umetnosti. TV Slovenija je edina slovenska televizija, ki ustvarja lasten otroški in mladinski program, izobraževalne in dokumentarne oddaje. Starši vedo, da so na TV Slovenija predvajani najbolj kakovostni otroški, mladinski in izobraževalni programi, vsebine so natančno označene in umeščene v program – glede na to, kakšen vpliv imajo na posamezno starostno skupino.

Javna televizija skrbi tudi za prenos večine najpomembnejših športnih prireditev pri nas, od Planice naprej, a podrobno spremlja tudi t. i. manjše športe, ki za komercialne televizije niso zanimivi. TV Slovenija se od komercialnih televizij bistveno razlikuje tudi po tem, da edina ne prekinja filmov z oglasi, in edina v program uvršča tudi najboljšo neameriško filmsko produkcijo. TV Slovenija ima še parlamentarni program, kot si ga je zamislil zakonodajalec – za neposredno spremljanje delovanja demokratičnih inštitucij naše države. 

%d bloggers like this: