Značka: RTV SMO!

Značka ali bedž RTV SMO v podporo ustvarjalcem RTV Slovenija ter verodostojnim in profesionalnim vsebinam na televiziji, radiu in spletu. Po Franu je značka: majhen, ploščat predmet s podobo, simbolom ali napisom, ki se navadno pripne na obleko.

»Tudi jaz bi to imela, kje jo dobim?« je te dni slišati na hodnikih RTV Slovenija, ko mimo prikoraka kak sodelavec z modro-zeleno značko RTV SMO. Geslo se od RTV SLO razlikuje le po eni črki, a pomeni veliko več. Gre za simbolično opozorilo, krik v prizadevanjih ustvarjalcev vsebin za kakovosten javni servis, za javno Radiotelevizijo Slovenija. Tukaj smo!

Poglejmo še kratko zgodovino naprsne značke. Politični »gumb«, kot naprsni znački rečejo v angleško govorečih državah, naj bi prvi nosil prvi predsednik Združenih držav Amerike George Washington. Značko si je pripel na inavguraciji leta 1798 in jo potem razdelil še svojim privržencem. Na njej sta bili vgravirani začetnici njegovega imena in priimka ter verz navdahnjen z britansko zgodovino. Ob robu je namreč pisalo: Long Live the President ali Naj živi predsednik.

Značka Washington

Naprsne značke pa naj bi kot del kampanje prvi začel uporabljati prav tako ameriški predsednik Abraham Lincoln leta 1860. Po mnenju poznavalcev so značke predstavljale mikrokozmos politične zgodovine (predvsem) 20. stoletja. Iz sredstva za izražanje političnih prepričanj so si značke po letu 1900 utrle še pot v popularno kulturo. Uporabljale so se torej za izražanje različnih mnenj, za reklamiranje produktov, za izražanje pripadnosti določeni glasbeni skupini pa tudi kot modni dodatek. Za značke je značilna skrbno izdelana vizualna podoba z udarnim in velikokrat provokativnim sporočilom.

Značke RTV SMO

Kaj pomeni RTV SMO?

Geslo na znački, ki je privrelo na dan ob napovedi stavke zaradi razmer v Informativnem programu TV Slovenija, v največji meri sporoča, da nam je mar, da se ne strinjamo s potezami vodstva RTV Slovenija, ki je v zadnjem letu brez argumentov skrajšalo, ukinilo, premestilo ali predrugačilo številne oddaje. Gre za vodstvo, ki nenehno krši Programsko-produkcijski načrt za leto 2022, čeprav ga je sprejelo kljub številnim argumentiranim ugovorom Kolektiva Informativnega programa. Gre za vodstvo, ki je na najbolj odgovorne položaje v Informativnem programu in na MMC-ju nastavilo ljudi, ki nimajo podpore zaposlenih. Grožnje zaposlenim se kopičijo, standardi padajo, RTV Slovenija izgublja ugled, zato je glavno sporočilo značke: RTV Slovenija so zaposleni, ki želijo profesionalno opravljati svoje delo in tudi javnost, ki si zasluži verodostojne in raznolike vsebine. RTV Slovenija vsekakor ni tistih nekaj ljudi, ki so trenutno na vodilnih položajih in RTV tankerja nikakor ne krmarijo v interesu javnosti.

%d bloggers like this: