Pred izredno sejo Programskega sveta: Urbanija bi discipliniral zaposlene!

Na današnji izredni seji Programskega sveta RTV Slovenija je pričakovati burno razpravo in napad vodstva in nekaterih svetnikov na novinarje in druge ustvarjalce vsebin na RTV Slovenija, ki so v studiu podprli kolega Sašo Krajnca in izrazili odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva RTV Slovenija.

Izredna seja Programskega sveta, ki jo mogoče ob 15. uri neposredno spremljati tudi na MMC-ju, je bila sklicana na zahtevo petih svetnikov (Gregor Drnovšek, Anuša Gaši, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek), ki pričakujejo razpravo in pojasnila vodstva RTV Slovenija zaradi nedopustnih pritiskov na ustvarjalce predvsem v Informativnem programu TV Slovenija, tudi zaradi informacij, da se pripravljajo »celo opomini pred odpovedjo delovnega razmerja za vse, ki so Saši Krajncu podporo izrekli v studiu TV Dnevnika.«

Ali nameravata direktor televizije Uroš Urbanija in generalni direktor Andrej Grah Whatmough odpustiti vse, ki so prišli v studiu ob koncu Dnevnika in Slovenske kronike, se sprašujejo tudi v današnjem članku v Reporterju.

Zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV Slovenija so v ponedeljek, 5. septembra 2022, še bolj množično v studiu izrazili odločen protest proti pritiskom in grožnjam vodstva z disciplinskimi ukrepi.

Ob tem so v sporočilu zapisali: »Javnost in pristojne – zlasti člane programskega in nadzornega sveta – ponovno opozarjamo tudi na nenehno spreminjanje in hude kršitve Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, kar je nedvomno povzročilo programsko škodo. V elitnem večernem terminu, v katerem je bila  predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom). Sodelavci Informativnega programa zato opozarjamo, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev Programsko-produkcijskega načrta že močno ogroženo naše temeljno poslanstvo obveščanja javnosti o dogajanju doma in po svetu in s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti.«

Programski svet RTV Slovenija je kljub številnim pozivom in opozorilom Kolektiva Informativnega programa in javnosti lani sprejel Programsko-produkcijski načrt za leto 2022, ki je nepremišljeno in škodljivo posegel v programske vsebine.

Vodstvi RTV-ja in TV-ja očitke o pritiskih zavračata, solidarnost zaposlenih s kolegi v Informativnem programu in MMC-ju, ki so izpostavljeni najhujšim pritiskom, pa je vodstvo v sporočilo za javnost žaljivo primerjalo z lanskim nasilnim vdorov skupine ljudi v studio 3, ko je morala posredovati tudi policija.

Fizik in filozof dr. Sašo Dolenc je na svojem spletnem profilu na Facebooku zapisal, da gre za skrajno bizarno primerjavo in opozoril, da je prav novo vodstvo RTV-ja »s pomočjo dela politike dejansko zelo nasilno vdrlo v javno televizijo in začelo uničevati njen program,« in zaključil: »Če je kaj nekulturno, je to prav gotovo uničevanje programa RTV s strani njenega politično nastavljenega vodstva, nikakor pa ni “nesprejemljivo in obsojanja vredno” ravnanje novinarjev in novinark, ki na takšno početje opozarjajo.«

%d bloggers like this: