Novinarski sindikati RTV Slovenija bodo v ponedeljek zaostrili stavko

Novinarski sindikati RTV-ja so se zaradi nespoštljivega odnosa vodstva do zaposlenih, nadaljnje degradacije javnega medija, televizijskega informativnega programa in izčrpavanja uredništev odločili za zaostrovanje stavkovne aktivnosti.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTV Slovenija je sporočil, da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po več kot treh mesecih niso prinesla nobenih rešitev in nobenega napredka, razmere in retorika pa se po njihovih navedbah celo zaostrujejo.

Opozorilna stavka bo potekala v ponedeljek, 26. septembra. Novinarji in ustvarjalci RTV Slovenija bodo stavkali na delovnih mestih v prostorih delodajalca ali drugih prostorih in območjih, kjer se opravlja delo. Ob 19. uri bo na Trgu republike potekal tudi shod v podporo stavkajočim.


Sporočilo za javnost:

Po več kot treh mesecih pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev niso prinesla nobenih rešitev, hkrati vodstvo RTV še naprej in še odločneje siromaši in uničuje informativni program javne televizije ter pritiska na kritične in pokončne zaposlene, zato ni druge, kot da zaostrujemo stavkovne aktivnosti. Stavkovni odbor, ki ga sestavlja 180 sodelavk in sodelavcev RTV, je prejšnji teden sklenil, da bo 26. septembra 2022 – na 127. dan, odkar poteka stavka za javni medij – ponovno organiziral stavkovni dan.

Od 20. junija 2022, ko je bil 2. stavkovni dan, vodstvo RTV Slovenija nadaljuje s pritiski in poskuša disciplinirati ustvarjalce informativnega programa TV Slovenija, hkrati grozi tudi vsem, ki se solidarno postavijo za svoje sodelavce. Hkrati to vodstvo krši veljavni programsko-produkcijski načrt, ki ga je samo sprejelo. Generalni direktor je z dopisom političnim strankam de-facto posegel v oblikovanje programskega časa in to izven referendumskega obdobja, hkrati se angažira zunanje, glede na izkazane izkušnje nekompetentne sodelavce za vodenje najpomembnejših oddaj informativnega programa, deprofesioanlizacija na javni TV se nadaljuje. Zadnje, kar je tako imenovano generalno vodstvo RTV Slovenija v številnih manevrih izogibanja odgovornosti in manipulacijah zakonitosti stavke, ki jo je 13. maja 2022 napovedalo generalno vodstvo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV, pa je pobuda za mediacijo. Stavkovni odbor ocenjuje, da je ta pobuda samo zavlačevalni manever, ne pa iskren predlog, ki bi imel za rezultat razreševanja ali zbližanja stališč na katerikoli točki stavkovnih zahtev, zato jo je soglasno zavrnil. Če bi generalno vodstvo RTV, predvsem generalni direktor RTV, res želelo razrešiti konflikte, ustaviti posege v novinarsko avtonomijo, izboljšati kakovost programa in prisluhniti gledalcem, bralcem in poslušalcem programov in vsebine javnega medija, bi k pogajanjem o razrešitvi stavkovnih zahtev pristopilo iskreno. A namesto tega generalni direktor zavaja javnost o poteku stavkovnih pogajanj.

Stavko zaostrujemo, ker po 12. krogu pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev ni nobenega napredka, odgovorni pa se še naprej izogibajo vsaki odgovornosti, ki jim jo nalaga tudi Statut RTV, uredništva se izčrpava in šikanira. V generalnem vodstvu stavkovnega odbora in stavkovnem odboru smo soglasno odločili, da pozovemo Ministrstvo za kulturo, da se vključi v pogajanja za sporazumno reševanje nastalega spora. Pogajanja o stavkovnih zahtevah se bodo nadaljevala predvidoma 30. septembra 2022. Stavkovni odbor poudarja, da je za reševanje nevzdržnih razmer v Informativnem programu TV Slovenija odgovorno izključno generalno vodstvo RTV Slovenija, ne glede na potek pogajanj o stavkovnih zahtevah. Nedopustno je sprenevedanje generalnega direktorja RTV glede poteka stavke – to je bilo izraženo s strani generalnega direktorja v okviru izredne seje programskega sveta, 14. septembra 2022, kjer je potekala razprava o nedopustnih pritiskih predvsem na ustvarjalce v Informativnem programu Televizije Slovenija, stavkajoče in na Koordinacijo novinarskih sindikatov.

Generalnega direktorja ponovno pozivamo, naj nemudoma preneha zavajati javnost ter zaposlene, jih ustrahovati ter sejati nered v javnem zavodu, ki naj bi ga vodil.

Podrobnosti o poteku stavke, 26. septembra, bomo sporočili konec tedna. Že zdaj pa vabimo zainteresirano javnost in podpornike na NOVINARSKO KONFERENCO IN ZBOR ZAPOSLENIH PRED RTV SLO MED 14.00 IN 15.00 TER NA SHOD OB 19.00 ZA JAVNI RTV NA TRG REPUBLIKE.

Informacije tudi na spletnih straneh rtvslo-stavka.si in tukajsmo.info. Nikogaršnji hlapci! RTV smo!

Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Helena Milinković,
predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS

%d bloggers like this: