DISCIPLINIRANJE ZAPOSLENIH: OPOMINI PRIPRAVLJENI!

Disciplinski ukrepi so pripravljeni! Ustvarjalci RTV-vsebin, ki so 24. avgusta in 5. septembra ob koncu televizijskega Dnevnika v studiu podprli šikanirane kolege, bodo opomine prejeli predvidoma še ta teden. Gre za nove, nedopustne pritiske vodstev RTV Slovenija in Televizije Slovenija na vse, ki opozarjajo na nevzdržne razmere zlasti v Informativnem programu TV Slovenija in MMC-ju, odsotnost komunikacije in nenehne profesionalne zdrse ter kršitve novinarske in uredniške avtonomije.

Utišanja zaposlenih in rušenja solidarnosti med zaposlenimi so se v vodstvu najprej lotili z najemom varnostnika, ki straži pred vrati televizijskega studia, na katerem je po novem list papirja o prepovedi vstopa. Kaznovanje kritičnih glasov pa so napovedali z nedopustnim enačenjem stanovske solidarnosti zaposlenih z lanskim nasilnim vdorom proticepilskih protestnikov v stavbo RTV. Mimogrede: vodstvo RTV ni niti mignilo s prstom ob nenehnih opozorilih zaposlenih, kam lahko privede večtedensko bivakiranje aktivistov Ladislava Trohe pred stavbo RTV-ja, in se je zganilo šele, ko je bila dejansko ogrožena varnost ljudi. 

Dan po solidarnostnem prihodu ustvarjalcev v studiu televizijskega Dnevnika, 6. septembra, je vodstvo RTV Slovenija spisalo omalovažujoče sporočilo za javnost z opravičilom gledalcem. V tem sporočilu (prek utečenega PR-kanala) so zapisali, da so se »posamezniki povsem izenačili s skupino aktivistov pod vodstvom Ladislava Trohe, ki je lani septembra vdrla v studio javnega zavoda in na nedopusten način poskušala poseči v programski čas.«

Generalno vodstvo RTV Slovenija, ki deluje z roko v roki s predsednikom Programskega sveta Petrom Gregorčičem, vztraja, da so zaposleni tako rekoč vdrli v televizijski studio, nekatere pa da so vlekli iz pisarn. V nedeljski oddaji Arena na drugem sporedu, ki jo  vodstvo TV Slovenija v ponovitvi predvaja tudi v ponedeljek, v elitnem večernem terminu umaknjenega Studia City, je direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija ponovno grozil zaposlenim, da »kot direktor ne morem dopuščati, na primer, vdorov v studio. Če se kršijo zakoni, če se kršijo pravila te hiše, sem kot direktor dolžan ukrepati in tudi bom.« Ob tem seveda ni pozabil zaposlenih primerjati z nasilnimi protestniki, zaradi katerih je morala po vdoru v prostore Televizije Slovenija posredovati policija.

Ustvarjalcem RTV vsebin ni treba vdirati v svoje prostore, saj solidarnost med kolegi narašča in je večja, kot želi prikazati vodstvo. To so navsezadnje pokazale tudi interne volitve v Svet delavcev RTV Slovenija ter volitve predstavnikov zaposlenih v Nadzorni in Programski svet RTV Slovenija. Ne, nezadovoljna ni le “peščica” zaposlenih, kot to lažno prikazujejo posamezniki na vodilnih položajih. V kolektivu RTV SMO odločno zavračamo vse pritiske generalnega vodstva RTV Slovenija na zaposlene in sporočamo: Ne bojimo se! Tukaj smo!

%d bloggers like this: