NOVINARJI »GENERALU«: DA, STAVKAMO, IN ŠE BOMO, KOLIKOR BO TREBA! 

Če bi vodstvo RTV Slovenija želelo, bi bila stavka novinarjev RTV-ja, ki traja od 23. maja letos, že zdavnaj končana, a se generalni direktor Andrej Grah Whatmough pogaja s figo v žepu, v javnosti pa spreneveda. Ko je komentiral podporo, ki so jo 24. avgusta in 5. septembra v studiu televizijskega Dnevnika sodelavci izkazali šikaniranim novinarjem, voditeljem in urednikom, je generalni direktor gladko izrekel notorično neresnico, ko je dejal, da dogodka nista potekala v času novinarske stavke.   

Na izredni seji Programskega sveta 14. septembra je Grah Whatmough takole zavajal: »V kolikor bi ta vstop v studio predstavljal stavko, je treba stavko napovedati. Stavka s strani sindikata ni bila napovedana, napovedani sta bili dve enodnevni opozorilni stavki. To ni stavka, ker stavka mora biti v skladu z zakonom napovedana in tistega dne, v obeh primerih ni bilo nobenih aktivnosti napovedanih.« 

Generalni direktor seveda ve, da to, kar je izjavil, ni res. Kakor tudi ve, da je Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija pri razglasitvi stavke sledila vsaki črki, piki in vejici zakona.  

Stavko je v skladu z Zakonom o stavki treba napovedati, kar so novinarji in drugi ustvarjalci na RTV Slovenija storili 13. maja letos, ko so po glasovanju med člani novinarskih sindikatov poslali vodstvu RTV-ja napoved stavke s sklepom generalnega vodstva stavkovnega odbora. Deset dni pozneje se je stavka tudi uradno začela in še ni bila preklicana. Stavka se zaključi, ko tako odloči stavkovni odbor. Zakon o stavki v svojem 6. členu pravi, da »stavka neha s sporazumom subjektov, ki so sprejeli sklep o stavki, in organov, ki jim je bil ta sklep poslan, ali s sklepom sindikata oziroma delavcev, ki so sprejeli sklep o začetku stavke«.  

Protestno zborovanje na Trgu republike, 20. junij 2022

Pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev vodstvo RTV Slovenija ves čas zavlačuje, preusmerja pozornost z bistvenih zahtev na vrhu seznama na tiste pri dnu, z manevri, kot je predlaganje novih pogajalcev ali mediacije, si kupuje čas, v katerem sprejema nove in nove škodljive odločitve, ob tem pa izrablja komunikacijska orodja, da javnosti o stavki, stavkovnih zahtevah, pogajanjih in razmerah v javnem mediju sporoča le svojo plat. 

Ker pogajanja niso prinesla nobenih rešitev, hkrati pa »generalno« vodstvo še naprej siromaši in uničuje Informativni program Televizije Slovenija ter pritiska na kritične in pokončne zaposlene, stavka še ni pri koncu. Zato novinarji »generalu« sporočajo, da stavkajo in bodo toliko časa ter na tak način, kot bo treba za ohranitev javnega servisa.

STAVKOVNE ZAHTEVE V ŠTIRIH TOČKAH: 

  1. Zahtevamo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.  
  2. Zahtevamo dogovor o kadrovski politiki in dvig najnižjih plač na RTV.  
  3. Zahtevamo vzpostavitev socialnega dialoga s poslovodstvom javnega zavoda.  
  4. Zahtevamo plačano stavko.  

Vsaka točka je posebej utemeljena in argumentirana, dodane pa so ji še posebne zahteve, tudi o odstopu vseh (ne)odgovornih, če bo stavka po njihovi krivdi zastala. 


Več o stavkovnih zahtevah preberite TUKAJ.

Stavkajoči so doslej izvedli dve stavkovni zaostritvi in dva večja stavkovna dogodka, 23. maja in 20. junija. Protestni pohod in shod stavkajočih 20. junija sta se razvila v množično protestno zborovanje na Trgu republike. Več o tem preberite TUKAJ.

%d bloggers like this: