NOVE GROŽNJE TV(IT) DIREKTORJA URBANIJE

Odtekanje hišnih informacij in prodajanje »novic« z namenom blatenja zaposlenih sta s tvitanjem Uroša Urbanije, najbolj »nepolitičnega« direktorja TV Slovenija, dobili nov pospešek. Novinarji v nemilosti zdaj grožnje prejemajo po treh poteh: po elektronski pošti, prek direktorjevih izjav za medije in njegovih tvitov.

Pri tem je bistven časovni kontekst: vodilni na RTV-ju pred ponedeljkovo zaostritvijo novinarske stavke iščejo nove poti ustrahovanja in discipliniranja. Kot bi na hitro spremenjeni plani dela (umik »problematičnih« novinarjev in urednikov ter nastavitev tistih, ki »bi radi delali«) ne bili dovolj, so lastno nesposobnost organiziranja dela obrnili proti novinarjem.  

Potem ko je novemu vodji notranjepolitičnega uredništva Boštjanu Veseliču Golobu v petek, 16. septembra, ko so Slovenijo prizadele poplave, »zmanjkalo novinarjev« in je bil dnevnoinformativni program spet na robu zloma, se je začela hajka zoper tiste, ki menda niso pravočasno napovedali odsotnosti.

Zajem slike: Dnevnik, 16.09.2022

Kaj je pri tem res in kaj ne? Drži, nekaj novinarjev, a tudi drugih ustvarjalcev oddaj, je bilo ta dan odsotnih. Drži, odsotnost so napovedali po ustaljeni poti in na ustaljen način. Drži, novinarjev je malo, saj so številni dali odpoved ali so ji »skrili« v paralelni informativni program na drugem sporedu, ki ga je zasnoval nekdanji v. d. direktorja televizije Valentin Areh. Drži, urednik je imel – kot že tolikokrat – zaradi majhnega števila novinarjev in slabe organiziranosti težavo. Ne drži, da bi to težavo povzročili novinarji.   

Načrt novinarske diskreditacije je obrise začel dobivati v ponedeljek, 19. septembra, z zapisom o manjkajočih novinarjih v Slovenskih novicah. Odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik z najmanjšo podporo novinarjev v zgodovini je to titulo opravičila – ni pojasnila kadrovske stiske, ampak na kratko odgovorila: »Internih zadev ne morem komentirati.« Naslednji dan je za isti časopis direktor televizije »dodal« vsebinsko pojasnilo, in sicer, da od vseh zaposlenih pričakuje, »da hodijo v službo v skladu s plani. Nepredstavljivo je, da nekdo v petek ostane doma, zato ker je petek. To je v prvi vrsti neodgovorno do vseh državljanov, ki letno plačujejo kar 153 evrov za vsebine RTV. Neodgovorno pa je tudi do sodelavcev, ki čutijo svojo zavezanost javnosti in naredijo vse, da je delo opravljeno po najvišjih profesionalnih standardih.« 

Da grožnje morda kdo ne bi spregledal, jo je Urbanija zapečatil še prek Twitterja s skrajno žaljivim in nespoštljivim zapisom do pravzaprav vseh zaposlenih: »Ne moreš ostati doma, ker je petek in se ti ne da v službo.«  

In odgovor novinarjev? Očitki ne držijo, predvsem pa jim nihče ni omenil poplav in jih tudi ni pozval, naj pridejo v službo! Takoj bi jih lahko zaščitil Boštjan Veselič Golob, če bi želel povedati, kako je bilo, a tega kljub pozivom kolegov ni storil. Intriga gre seveda naprej: v sredo, 21. septembra, so novinarji dobili še elektronsko sporočilo s pozivom direktorja Urbanije, da pojasnijo svojo odsotnost, ker da gre za hujšo kršitev delovnih obveznosti. Je krog groženj in lomljenja nediscipliniranih sklenjen? 

Ob tem dodajamo še članek iz Reporterja, ko so Uroša Urbanijo tri dni po imenovanju za direktorja televiziji sredi delovnega dne ujeli na Veliki Planini.

%d bloggers like this: