O STAVKOKAZU, KI BI SAMO DELAL RAD, NIČ DRUGEGA 

Generalno vodstvo RTV Slovenija že od lanskega protesta Kolektiva Informativnega programa zoper drastične posege v program in ukinjanje oddaj v letu 2022 in vse od začetka novinarske stavke skuša javnost prepričati, da gre peščico zaposlenih in da ta del zaposlenih nezadovoljstvo rešuje celo z »vdorom v studio in na ta način obremenjuje plačnike RTV prispevka,« kot je Univerzi v Ljubljani v še enem od javnih pisem sporočil generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Pred zaostritvijo stavke v ponedeljek, 26. septembra, si generalno vodstvo prizadeva, da delavcev, ki bi kljub stavki delali, ne bi treba najemati kje daleč. Z metodo palice in predvsem korenčka skuša naloge razdeliti med tiste, ki menda nimajo nič proti stavki, »le delali bi radi«. Gre torej tudi za pritisk na – v očeh vodstva – »lojalne« kadre.  

Opozorilna stavka zaposlenih na RTV Slovenija, 23. maj 2022 Foto: BoBo

Novinarji RTV Slovenija stavkajo od 23. maja, vendar ves ta čas ne ugašajo mikrofonov in studijskih luči, saj imajo v mislih gledalce, poslušalce in bralce, in ne želijo, da bi postali žrtev bitke za svobodo javne besede v javnem mediju. Ob prvem stavkovnem dogodku, 23. maja 2022, so – prav nasprotno – pripravili vse televizijske informativne oddaje in jih v velikem delu posvetili dejstvom in poslanstvu javnega medija, ki seveda ni le Informativni program Televizije Slovenije.

Dnevnik in Odmeve tega dne si lahko pogledate tukaj:

Takšno podrobno informiranje javnosti o pomenu javnega medija je bilo za vodstvo problematično, čeprav zdaj pripravlja serijo oddaja o RTV Slovenija, ki bo »padla« prav v obdobje zbiranja podpisov za referendum o novem RTV-zakonu in morebitne kampanje pred referendumom. Kakšno naključje!

Shod na Trgu republike, 20. junij 2022 Foto: BoBo

Vrnimo se k stavki. V drugi stavkovni dogodek, 20. junija 2022, je generalni direktor Andrej Grah Whatmough s podporo vdanih sodelavcev posegel tako, da je izvedbo programa, ki mu ni bila po volji, gladko prepovedal, s tem posegel v pravico stavkajočih do stavke, predvsem pa javnosti zavajajoče sporočal, da je okrnjen program posledica stavke. Ta dan so bila namesto televizijskega Dnevnika in Odmevov predvajana »generalova poročila«, ki jih je podpisala odgovorna urednica Jadranka Rebernik, prebrala pa sodelavca, ki nista stavkala in menda nista bila proti stavki.

Pogledate si jih lahko na teh povezavah

: O STAVKOKAZU, KI BI SAMO DELAL RAD, NIČ DRUGEGA 

K manipulacijam sodijo tudi naknadne trditve, da bralca »generalovih poročil« ni bilo videti, ker naj bi stavkajoči nanj vršili nevzdržen pritisk.  

Generalno vodstvo pričakuje, da je takih, ki bi radi samo delali in nič drugega, sicer dovolj v desku Panorame, torej v paralelnem informativnem programu, ustvarjenem po zamisli nekdanjega v. d. direktorja televizije Valentina Areha, a tudi tam nezadovoljstvo narašča, tudi ker se je večerni informativni blok na drugem sporedu že po nekaj mesecih močno skrajšal.

Proglas o »generalovih« zvijačah in okrnjenem programu, 20. junij 2022:  

Kakšne zvijače vodstva lahko pričakujemo ob tretjem stavkovnem dogodku v ponedeljek, 26. septembra? Urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik je posegla v plan in »nezanesljive« voditelje in urednike zamenjala z »zanesljivi«. Celo za nedeljo planirano urednico Dnevnika je zamenjala z očitno zaupanja vrednim urednikom. V dopisu pa je novinarje in novinarke, ki bodo na dan stavke delali, pozvala, naj to sporočijo svojim resornim urednikom ali njej zaradi organizacije dela. Da bi kolege odvrnila od stavke, je še dodala, da jih je menda že kar nekaj napovedalo, da želijo normalno delati. Pa smo spet pri mantri: »Samo delal bi rad, nič drugega.« Koordinacija novinarskih sindikatov RTV ob tem sporoča, da gre za nadaljevanje pritiska vodstva na zaposlene in stavkajoče, saj delodajalec nima pravice od zaposlenih zahtevati, da se posebej opredeljujejo glede stavke in nima nikakršne zakonske podlage za sestavljanje seznama stavkajočih delavcev.

%d bloggers like this: