NE LEVO NE DESNO – STROKOVNO! 

V skladu s slovito maksimo divide et impera, deli in vladaj, se v javnosti ustvarja črno-bela slika o tem, kdo na RTV Slovenija stavka in zakaj. Ko generalno vodstvo govori o peščici nezadovoljnežev, skuša omajati novinarsko enotnost in RTV-ejevce razklati na novinarje in ostale, da bi vodilni prikrili številne strokovne napake. Ko potem še politiki in politikanti RTV-jevce delijo na leve in desne, skušajo prikriti sledi lastnih političnih posegov. 

Nasprotovanje in protest novinarjev ter drugih ustvarjalcev RTV-vsebin in zaposlenih sta usmerjena v nestrokovnost vodstva, ki s svojimi dejanji za zdaj uničuje predvsem televizijski program in multimedijski center (MMC), s tem pa tudi ugled vsega javnega servisa. 

10 PROGRAMSKIH NAPAK

 1. Ukinjanje oddaj z zvestim gledalstvom, kot je Studio City, sredi televizijske sezone, kar je tudi kršitev programsko-produkcijskega načrta.
 2. Lansiranje novih oddaj, kot sta Panorama in Arena, brez prave strategije. 
 3. Zavajanje gledalcev, da se nič ne ukinja, le spreminja in izboljšuje z vključitvijo v nove oddaje, kar ne drži. Globus, Moje mnenje, Politično s Tanjo Gobec, Z Mišo so ukinjene oddaje.
 4. Laganje gledalcem, da je RTV neko oddajo (ob ruskem napadu na Ukrajino) pripravil v sodelovanju z BBC-jem, smo jo pa le predvajali s tolmačem.
 5. Spreminjanje programske sheme brez predhodne analize terminov: oddaje Utrip, Zrcalo tedna, Intervju so bile kljub strokovnim argumentom za nekaj mesecev prestavljene na TV SLO 2.
 6. Polnjenje praznin v sporedih s ponovitvami – namesto umaknjenega Studia City se v elitnem ponedeljkovem terminu predvaja ponovitev Arene.
 7. Katastrofalno vodenje projekta državnozborskih volitev – brez vodje projekta in ad hoc postavljanjem voditeljev in urednikov oddaj. 
 8. Kadrovsko siromašenje paradnega informativnega programa na prvem sporedu in prerazporejanje sredstev v informativno oddajo na TV SLO 2. 
 9. Uvajanje novega informativnega projekta Panorama s pretvezo, da bo tako zvišana gledanost.
 10. Imenovanje urednikov brez upoštevanja mnenja uredništev.

10 NAPAK S FINANČNIMI POSLEDICAMI 

 1. Oškodovanje hišnega proračuna zaradi slabe pogodbe z UKOM.
 2.  Prekoračenje pooblastil: generalni direktor sam snuje oddaje, sam vabi goste v studio.
 3. Zapravljanje denarja in najemanje zunanjih sodelavcev za dela, ki bi jih lahko opravljali zaposleni, predvsem za nove projekte (Panorama) ali za izpolnjevanje lastnih političnih želja (Odmevi). 
 4. Prenova manjših studiev, medtem ko največji televizijski studio, Studio 1 Televizije Slovenija, ostaja brez prave opreme za delo. 
 5. Neimplementacija novega produkcijskega sistema. 
 6. Zadrževanje nakupa OTT-sistema, ki je nujen za predvajanje televizijskih vsebin preko spleta. 
 7. Zaposlovanje kadrov, ki jih RTV Slovenija nujno ne potrebuje.
 8. Padanje gledanosti Televizije Slovenija in klikanosti MMC zaradi nepremišljenih programskih sprememb in slabega vodenja. 
 9. Najem zunanjega izvajalca za pripravo 40 tisoč evrov vrednega »komunikacijskega načrta« pred referendumom.
 10. Slabo gospodarjenje, zaradi katerega vodstvo grozi z odpuščanji.

Sestavili bi lahko tudi zelo dolg seznam neetičnih ravnanj, med katerimi je tudi zloraba PR-službe za sporočanje enostranskih informacij o razmerah v zavodu – kdor se informira le iz teh sporočil, bi menil, da stavka le peščica novinarjev in to le za plače, pri čemer zavrača vse konstruktivne predloge vodstva. Kar milo rečeno NI res. Več o stavkovnih zahtevah si lahko preberete TUKAJ.

Člani koordinacije novinarskih sindikatov in drugi podporniki stavke – v informativnem, kulturnem, športnem, mladinskem TV-programu, na MMC-ju in v programih Radia Slovenija – ne delimo enega in edinega skupnega svetovnega nadzora, ampak imamo različne poglede na svet in družbo. Poleg tega je pluralnost vtkana v sam DNK javnega medija, saj zakoni in akti zavezujejo ustvarjalce, da pri svojem delu spoštujejo načelo svetovnonazorskega pluralizma.  

Prizadevamo si za dober javni medij. V kolektivu RTV SMO smo naše vodilo in zaveze zapisali v 10 točkah, ki si jih lahko preberete TUKAJ.

%d bloggers like this: