O PEŠČICI STAVKOKAŠKIH »INFORMATIVCEV«

O stavkokazih smo že pisali TUKAJ in TUKAJ. Da takih na RTV Slovenija ni, žal, ne moremo reči, čeprav jih generalno vodstvo označuje kot le tiste, ki bi »samo radi delali« in so »zavezani javnosti.«   

Nobena pravica, ki jo imamo kot ljudje, državljani, delavci, ni samoumevna in ni bila podarjena. Za vse pravice se je bilo treba boriti in vse pridobljene pravice je mogoče tudi izgubiti, zato se opozarjanje, boj in predvsem solidarnost nikoli ne nehajo. Delavske pravice (8-urni delavnik, pravica do dopusta, počitka …) so si od začetka industrializacije delavci krvavo priborili z delavskim bojem, večinoma s stavkami. Delodajalci so v boju proti delavcem uporabljali orožnike, vojsko, pa tudi stavkokaze. Gre za najbolj zavržno obliko sodelovanja z delodajalci, saj je naperjena proti sodelavcem, proti delavcem, ki se borijo za izboljšanje položaja vseh – tudi stavkokazov.

Od začetka novinarske stavke na RTV Slovenija generalno vodstvo zlorablja vse kanale, da javnosti sporoča neresnice o peščici nezadovoljnih zaposlenih. Ob tretji zaostritvi stavke 26. septembra je vodstvo stavkajoče delavce pri stavki oviralo in v nasprotju s tehničnimi navodili in Zakonom o stavki samo prevzelo urejanje osrednjih dnevno-informativnih oddaj. In to kljub temu, da so stavkajoči delavci v skladu z zakonom pripravili in bili pripravljeni zagotoviti zakonsko določene informativne vsebine.

KDO JE KDO MED STAVKOKAZI?

Generalnemu vodstvu je pri pripravi okrnjenega informativnega programa na Televiziji Slovenija pomagala peščica stavkokazov. Odgovorna urednica Informativnega programa TVS Jadranka Rebernik in najbolj »nepolitičen« televizijski direktor v zgodovini Uroš Urbanija sta z roko v roki bdela nad uresničevanjem protistavkovnega načrta, ki se je začel že kak teden prej s čistko voditeljev in urednikov. Dnevnik sta namesto voditeljsko-uredniškega dvojca Jasmina Jamnik in Boris Lenarčič prevzela novinca Nejc Krevs (znan po lanski prijavi cenzure, ki to ni bila, in opravljanju številnih paralelnih poslov) ter za Panoramo pripeljan in uredniško neizkušen Jaka Elikan.  V Odmevih so namesto Igorja E. Berganta želeli inavgurirati na Nova24TV preizkušenega Luko Svetino, naposled pa so ga poslali na teren, voditeljsko nalogo pa zaupali preverjeni in izkušeni Rosviti Pesek pod uredniško taktirko same odgovorne urednice. V stavkokaški klub so se z vodenjem, urejanjem ali prispevki v dnevno-informativnih oddajah prostovoljno uvrstili še pričevalec Jože Možina, »vodja« notranjepolitičnega uredništva Boštjan Veselič Golob, pomočnik odgovorne urednice Florjan Zupan, pa Marko Milenkovič, še kak Panoramovec, od zunanjepolitičnih novinarjev in dopisnikov edina Karmen W. Švegl, in seveda Igor Pirkovič, tisti v. d. urednika MMC-ja, ki je umikal novice o stavki s portala rtvslo.si in se tako prvič srečal z delom, za katerega prejema plačilo, a se namesto tega posveča Areni, eni od dveh novih TV-oddaj, ki jih ima vodstvo raje kot publika. Protistavkovne oddaje se ne bodo proslavile le po stavkokazih, ampak predvsem po amaterizmu.

%d bloggers like this: