STAVKA VELIKA VEČINA NOVINARJEV RTV SLOVENIJA!

»Generalno« vodstvo RTV Slovenija, zlasti direktor televizije Uroš Urbanija in generalni direktor Andrej Grah Whatmough, ves čas ponavlja laž, da stavka nepomembna manjšina zaposlenih, da stavka samo eden od treh reprezentativnih sindikatov, v napisih čez oddaje so med zaostritvijo stavke celo zapisali, da gre za stavko »nekaterih novinarjev«, da pa se vodstvo trudi ponuditi čim manj okrnjen program in se gledalcem zaradi tega opravičuje. Generalni direktor Grah Whatmough se zadnje čase veliko opravičuje – škoda, da se gledalcem še ni opravičil za vse ukinjene ali predrugačene oddaje, za katastrofalen projekt parlamentarnih volitev, za vso programsko škodo, ki so jo v zadnjem letu povzročili nestrokovni posegi v televizijski program in MMC.   

Če se vrnemo k stavki, so dejstva o le »nekaterih« stavkajočih novinarjih popolnoma nasprotna od trditev vodstva. Stavka velika večina novinarjev RTV Slovenija! Stavkajo novinarji Informativnega programa TVS, stavkajo novinarji v MMC-ju, stavki so se pridružili novinarji športnega, kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa, stavki so se pridružili novinarji v Regionalnem centru Koper/Capodistria, Informativnem programu Radio Capodistria, Regionalnem centru Maribor in v uredništvu Lendava. Stavko več čas odločno podpirajo tudi novinarji na Radiu Slovenija. Stavkajo tudi drugi zaposleni na RTV Slovenija (montažerji, snemalci, režiserji, tajnice režije …), ki se zavedajo pomena verodostojnega, profesionalnega in sodobnega javnega medija. Novinarji njihovo solidarnosti cenijo in se jim zahvaljujejo za podporo.

Stavko, ki jo je napovedala Koordinacija novinarskih sindikatov RTV, je solidarnostno podprl tudi drugi reprezentativni Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija (SKUU). Ker je bilo premalo časa, da bi svojo stavko napovedali v zakonitem roku, je predsedstvo SKUU poklicne skupine, ki jih predstavlja pozvalo, naj se avtonomno odločijo za sodelovanje v stavki. Zato generalni direktor Grah Whatmough namerno zavaja javnost, ko trdi, da stavka le eden od treh sindikatov. Pri stavki pa res ne sodeluje Sindikat delavcev radiofuzije Slovenije (SDRS) – njegov predsednik Tom Zalaznik se je, žal, tudi javno že večkrat jasno postavil na stran generalnega vodstva.

Še nekaj pomembnih podatkov:

  • ob sprejemanju Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022 je svoje nestrinjanje z njim podpisalo kar 134 od 143 zaposlenih v Informativnem programu Televizije Slovenija;
  • generalni direktor Andrej Grah Whatmough je za odgovorno urednico Informativnega programa TVS imenoval Jadranko Rebernik, ki jo je podprlo 21,8 % zaposlenih, njenega protikandidata pa kar 82,1 % tistih, ki so se izrekli;
  • imenovanju v. d. urednika uredništva za nove medije v MMC-ju Igorja Pirkoviča so nasprotovali vsi zaposleni v MMC-ju;
  • na nedavnih volitvah predstavnikov zaposlenih v Svet delavcev RTV Slovenija so z naskokom največ glasov dobili člani Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija in stavkajoči novinarji ter drugi zaposleni na RTV Slovenija, ki stavkajo ali podpirajo stavko.

Da je laž o peščici stavkajočih več kot očitna, se je videlo tudi na dan stavke, 26. septembra, ko je generalno vodstvo z Urošem Urbanijo na čelu kršilo tehnična navodila in preprečevalo stavko. Stavkokaze, ki so jim pomagali pri pripravi informativnih oddaj na televiziji in novic na spletu, se je dalo prešteti na prste. Medtem ko je v .d. urednika uredništva v MMC-ju Igor Pirkovič brez vednosti uredništva umikal novice o stavki z naslovnice spletne strani, je Urbanija kar v televizijskem desku »urejal« oddaje in stavkajoče novinarje odganjal z besedami: »V pisarno, pa čao!« Izdelki, ki so jih zvečer ponudili javnosti, pri tem to še posebej velja za termina Dnevnika in Odmevov, pa so bili v sramoto vsej RTV Slovenija. Tako neprofesionalnih oddaj v zgodovini televizije »še na vajah« ni bilo, je bilo slišati na Shodu za javni RTV na Trgu republike 26. septembra zvečer. 

%d bloggers like this: