RAZBIJAMO MITE O RTV SLOVENIJA (3)

Tokrat o razliki med državnimi in javnimi mediji, ki ne smejo postati propagandni kanal ene stranke. O zaposlenih, ki opravljajo dejavnosti in storitve javnega medijskega servisa in si prizadevajo za transparentnost delovanja. In o številnih dejavnostih in storitvah RTV Slovenija, ki presegajo najbolj izpostavljeni Informativni program Televizije Slovenija.   

  • »TO JE DRŽAVNA TELEVIZIJA, ZATO NAJ DELAJO, KAR SE JIM REČE!«

RTV Slovenija je JAVNA radiotelevizija, ki odgovarja javnosti in ne vsakokratni vladi ali politični strukturi. To je bistvo demokratičnih javnih medijev v demokratičnih družbah. Samo tako lahko javni medij opravlja tudi nadzorno vlogo, ko bdi nad delom organov oblasti in nad porabo javnega denarja.

Značilnost avtokratskih držav je, da si želijo državno radiotelevizijo, ki bo opravljala državne naloge in delovala v državnem interesu – kot si jih predstavljajo nosilci državni oblasti. Spodkopavanje javnega financiranja javnega medija, krčenje javnih sredstev za javni medij ali spodbujanje proračunskega financiranja RTV Slovenija so oblike pritiska, podrejanja in »discipliniranja« medijev, ki bi morali biti v službi javnosti in ne države (državnih oblasti). Javni medij, ki odgovorno opravlja svojo nalogo, ni le gradnik družbe, ampak tudi pomemben akter v demokratizaciji družbe. Odgovorni javni medij zagotavlja tudi verodostojno in odgovorno informiranje, ki državljanom pomaga pri razumevanju demokratičnih procesov in v državljanskem ravnanju. To velja za vse programe in medije RTV Slovenija.

Tudi zaradi položaja medijev v Sloveniji, ki je ob Madžarski in Poljski postala glavna tarča bruseljskih opozoril zaradi ogrožanja medijske in novinarske avtonomije, se je Evropska komisija pred kratkim odločila za zaščito novinarske avtonomije z aktom o svobodi medijev. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je ob tem poudarila: »Vlade se ne smejo vmešavati v uredniške odločitve, javni mediji ne smejo postati propagandni kanali ene stranke.«

Glavni poudarki uredbe, ki jo morajo potrditi še Evropski parlament in države članice, so: preprečiti vmešavanje v uredniško neodvisnost, zaščititi neodvisnost javnih medijev in zagotoviti preglednost medijskega lastništva; zaščita novinarjev pred političnimi in ekonomskimi pritiski, nezakonitim nadzorom in prisluškovanjem, zaščita novinarskih virov, preprečevanje koncentracije lastništva, preglednost državnega oglaševanja v medijih. Več TUKAJ.

  • »MI JIH PLAČUJEMO, ONI PA PROTESTIRAJO NA NAŠ RAČUN!«

Z RTV-prispevkom gospodinjstva plačujemo za dejavnosti in storitve javnega medijskega servisa RTV Slovenija. Tisti, ki te dejavnosti in storitve ustvarjajo in izvajajo, za to prejemajo plačilo, kot ga za svoje delo prejema vsak, ki dela. Upoštevanje programskih, poklicnih in etičnih standardov je bistvena naloga vsakega zaposlenega na RTV Slovenija, prav tako opozarjanje na kršitve, saj gre za javni medij in delovanje v javnem interesu. Delovanje za transparentnost ni politiziranje.

Več o strokovnih napakah in napakah s finančnimi posledicami, ki jih je v zadnjem letu nakopičilo »generalno« vodstvo RTV Slovenija, si lahko preberete TUKAJ.

Prav tako smo pripravili natančno analizo nestrokovnih posegov v televizijski program s Programsko-produkcijskim načrtom za leto 2022, s katerimi je vodstvo RTV Slovenija obljubljalo tudi dvig gledanosti, a je ta zdaj po kriterijih vodstva »zgodovinsko« najslabša. Več TUKAJ.

  • »TEGA, KAR ONI DELAJO, JAZ NE RABIM!«

Malokdo v Sloveniji nikoli ne gleda, ne posluša, ne bere, ne uporablja ničesar, kar ustvari javni medijski servis.

  • V okviru televizijske ponudbe RTV Slovenija na nacionalni ravni oddaja programa TV SLO 1 in TV SLO 2. Posebni nacionalni program, TV SLO 3, je namenjen spremljanju parlamentarnega življenja. RTV oddaja tudi regionalna programa TV Koper in TV Maribor ter programa v italijanščini in madžarščini za avtohtoni narodni skupnosti.
  • RTV Slovenija v radijski eter oddaja tri programe na nacionalni ravni (Prvi, Val 202, Ars), na regionalni ravni pa Radio Maribor in Radio Koper. RTV Slovenija pripravlja tudi radijski program za tujo javnost (Radio Slovenia International), program za avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost (Radio Capodistria, MMR).
  • Multimedijski center RTV Slovenija (MMC) na spletnem mestu rtvslo.si zagotavlja novičarske in uporabniške storitve, med njimi spletni predvajalnik in arhiv RTV 365. Skrbi tudi za podnaslavljanje televizijskih vsebin za gluhe.
  • RTV Slovenija prek oddajnikov in zvez skrbi za oddajanje digitalnega signala in prizemno omrežje (DVB-T), s katerim doseže okoli 99 odstotkov gospodinjstev na ozemlju Slovenije.
  • V okviru Zavoda delujejo tudi simfonični orkester, Big Band, ZKP in Mediateka, ki digitalizira filmsko dediščino.
  • V skladu z zakonom o Slovenskem filmskem centru RTV Slovenija namenja dva odstotka RTV-prispevka tudi kot koprodukcijski vložek za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje. Denar razdeli v okviru kulturno umetniškega programa, in sicer na podlagi vsakoletnega javnega razpisa.

Z RTV-prispevkom prispevamo za vse te dejavnosti in storitve. Več o tem TUKAJ. RTV Slovenija tako ni enako TV Slovenija in TV Slovenija ni le Informativni program.

%d bloggers like this: