“BERUFSVERBOT” KOT METODA UTIŠANJA »PROBLEMATIČNIH« ZAPOSLENIH

Varno pot čez vročo politično jesen si »generalno vodstvo« tlakuje s prijemi, ki jih je preizkusilo spomladi, s katastrofalnim TV-projektom parlamentarnih volitev: najbolj »nepolitičen« direktor v zgodovini Televizije Slovenija in odgovorna urednica televizijskega Informativnega programa z najmanjšo podporo v zgodovini naloge in zadolžitve delita med vodljive in »zanesljive« kadre, medtem ko s planov letijo »nezanesljivi« kadri. 

Navdih črpata v spomladanskem katastrofalnem volilnem projektu, ko so studie zavzeli neizkušeni in nepripravljeni voditelji. Kje rekrutirajo sebi zveste kadre? V Panorami in medijih dvomljivega slovesa. 

Ko se je izkazalo, da Panorama, ki jo pripravlja ekipa na TV SLO2, nima pričakovane gledanosti in mnenjskega vpliva, je generalno vodstvo zamenjalo taktiko. Vse več sodelavcev, ki so bili pripeljani za Panoramo, so začeli »seliti« na prvi spored in jim dodali še kakšnega novega – gre večinoma za kadrovski bazen portalov Domovina in Nove24TV. Sodelavce z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem pa je »generalno« vodstvo začelo umikati z delovnih planov ali jim dalo kakšne druge, manj izpostavljene naloge.

Uroš Urbanija in Jadranka Rebernik zdaj program polnita z zavajajočimi informativnimi izdelki v obliki oddaj Arena in nove serije pogovornih oddaj o prihodnosti RTV Slovenija, ki sovpada z odkritimi prizadevanji generalnega vodstva in njegovih političnih botrov za preprečitev uveljavitve novele zakona o RTV Slovenija.

Medtem ko tudi javnost opozarja in protestira zaradi očitnega padca kakovosti in posledično gledanosti oddaj, ki jih ustvarjajo »zanesljivi« kadri, je vse več ustvarjalcev, ki jim je delo onemogočeno. Prva med njimi je bila ekipa Studia City, a se vodstvo še vedno spreneveda, da oddaje ni ukinilo. Onemogočanje dela ali prepoved dela (berufsverbot) je ena izmed najhujših kazni, ki lahko doleti zaposlenega. Ob tem se ob pomoči zunanjih pisemskih »kampanj« še stopnjujejo pritiski na zaposlene, ki sledijo profesionalnim standardom. 

Direktor, ki je v javni medij prišel naravnost iz vladnega kabineta Janeza Janše, namesto zagotavljanja delovnih pogojev in ohranjanja vsaj privida profesionalizma, javno ponižuje programske ustvarjalce, ko jim sporoča, da ne znajo delati gledljivih oddaj, se smeši z nekompetentnimi analizami, koliko kamer in mikrofonov je potrebnih za kakovosten prenos cerkvenih bogoslužij, stopa v bran »zanesljivim« začetnikom, ki jih brez slehernega preizkusa ali uvajalne dobe razporeja na novinarske naloge, se javno hvali, da raje plača dva slaba novinarja kot enega kakovostnega, predvsem pa ga bolj zanima povečanje števila prenosov svetih maš kot kakovosten informativni program.   

FIASKO, ZA KATEREGA NIHČE NE ODGOVARJA

Največji fiasko sicer zdaj doživlja veliki projekt uvajanja paralelnega in politično neoporečnega informativnega programa na TV SLO 2. Projekt je zaživel v obliki oddaje Panorama, ki je vodstvu bistveno bolj všeč kot gledalcem. Panorama je brez rubrik in Magneta dolga le še 15 minut, tam priučen kader pa postopno preusmerjajo v Informativni program. 

Kakšne ase v rokavu še imajo Andrej Grah Whatmoug, Uroš Urbanija, Jadranka Rebernik, Vesna Zadravec in drugi sodelujoči, bo razvidno ob pripravi Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za prihodnje leto. PPN za leto 2022, ki ga je kot grobar Informativnega programa sestavil takratni v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh, je uvedel naslednje spremembe:

  • skrajšane vse dnevno-informativne oddaje (Prvi dnevnik, Dnevnik, Slovenska kronika, Odmevi);
  • ukinjene oddaje Globus, Točka preloma, Koda, Politično s Tanjo Gobec, Sobotni Dnevnikov izbor, jutranja Poročila, Slovenija v letu, Svet v letu, Z Mišo, Moje mnenje;
  • premestitev oddaj Utrip, Zrcalo tedna, Intervju na drugi spored.

Ob tem je vodstvo s tem PPN-jem vzpostavilo vzporedni informativni program na drugem sporedu (Panorama z rubrikami in Magnetom, Arena), ki se mu z novim PPN-jem po le nekaj mesecih predvajanja že napovedujejo velike spremembe. Z nedavno spremembo Statuta pa razdelilo Informativni program na dve odgovorni uredništvi za prvi in drugi spored. 

Nekaterih sprememb niti to vodstvo ni moglo ubraniti – Utrip, Zrcalo tedna in Intervju so vrnili v ustaljen termin. So pa mimo PPN-ja uvedli še nekaj sprememb, med drugim ukinili Studio City, ta teden pa spet uvedli vodena dopoldanska Poročila.  

%d bloggers like this: