KO VIDA PETROVČIČ NEHOTE RAZGALI RAZLIKO MED POLITIKANTOM IN PROFESIONALCEM 

Vsaka stvar je za nekaj dobra: zloraba javne televizije za podporo SDS-ove kampanje v boju za RTV v obliki izrednih »nepristranskih« televizijskih oddaj nam odpira oči, kdo je kdo v vodstvu RTV-ja. Medtem ko direktor televizije Uroš Urbanija v noveli zakona vidi predvsem nevarnost »brutalnega prevzema«, pa direktor radia Mirko Štular spremembe podpira, ker RTV potrebuje profesionalizacijo na vseh ravneh. 

Gostiteljica Vida Petrovčič je v oddaji, ki je bila na sporedu 4. oktobra sprožila tudi del »vsebinske razprave« o noveli zakona, ki po mnenju »generalnega vodstva« lahko pomeni le »politizacijo« RTV-ja. Voditeljica je nekritično sledila mantri vodstva, ki je glede sprememb Grimsovega zakona v sozvočju s stranko SDS.  

Kaj je o noveli zakona povedal najbolj »nepolitičen« direktor v zgodovini televizije, ki je na ta položaj prispel naravnost iz kabineta predsednika vlade?

Predlog, da Državni zbor ne bo imenoval več nobenega člana Svet RTV-ja, ga strašansko skrbi. Zato se je Uroš Urbanija v oddaji dramatično spraševal, ali gre pri tem res za depolitizacijo javnega zavoda ali »pa je to pravzaprav še bolj brutalen prevzem televizije.« Da je premier Golob ob stotih dneh vlade izjavil, da je edini neuspeh vlade, da ni uspela urediti razmer na RTV Slovenije, pa je za Urbanijo »sramota.« Voditeljica Vida Petrovčič je hitro dodala, da je Golob to celo rekel v Odmevih in potem najbrž upala, da bo podoben odziv dobila tudi od radijskega direktorja Mirka Štularja. A strategija se ni izšla.  

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je na njeno »vsebinsko« vprašanje, ali bi tožil, če bi ga z novim zakonom obglavili, odgovoril, da o tem nikakor na tak način ne razmišlja in da podpira novelo Zakona o RTV-ju. Pa je Vida Petrovčič skušala še enkrat in vprašala, kaj bo pa počel, če ne bo več direktor? In ji je Štular odgovoril: »To je v tem trenutku irelevantno. Jaz mislim, da se tu pogovarjamo predvsem o usodi RTV, to je javne radiotelevizije, ki presega to, ali bom jaz ali ta garnitura vodstva ostala še na položajih ali ne.« Potem pa še dodal, da je ob zdajšnjem načinu imenovanja oziroma sestavi Programskega in Nadzornega sveta težko govoriti, da politika nima vpliva na RTV SlovenijaPo Štularjevem mnenju bi se moral ta vpliv zmanjšati, ob tem je še navedel, da je premalo javnih razprav  o tem, kaj pravzaprav potrebuje RTV Slovenija. Kot je poudaril: RTV potrebuje profesionalizacijo na vseh ravneh, »vključno ali pa začenši z vodenjem oziroma z upravljanjem tega javnega zavoda.« 

Potrdili so se dvomi o profesionalnih namenih serije oddaje, ki si jih je vodstvo RTV Slovenija omislilo kar na prvem sporedu TV Slovenija in z njimi brez težav zamaknejo tudi začetek predvajanja Odmevov. Še preden je bilo jasno, ali referendum o noveli Zakona o RTV-ju bo in seveda še preden bi se morebitne predreferendumske razprave o noveli zakona lahko odvijale v medijih, je k televizijski razpravi povabil kar generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Kako je s tem »projektom« prestopil mejo in vstopil v kampanjo, smo pisali TUKAJ

 V prvi oddaji RTV Slovenija danes in jutri je voditeljica Vida Petrovčič gostila samo moške sogovornike. V drugi oddaji 4. oktobra je – tam nekje ob strani – žensko kvoto »dvignila« z gostjo, varuhinjo Marico Uršič Zupan, ostali gostje, tudi dva nekdanja ministra za kulturo, pa so bili tam bolj zato, da bi lahko direktor televizije Uroš Urbanija precej obširno razlagal svoje »skrbi« in edino pravo resnico o razmerah na televiziji, a je radijski direktor Mirko Štular je Urbaniji in »zanesljivi« voditeljici Vidi Petrovčič pokvaril načrt.

%d bloggers like this: