TV(IT) DIREKTOR URBANIJA: STUDIO CITY BO MLADINSKA ODDAJA ALI PA JE NE BO

Ko najbolj »nepolitičen« direktor v zgodovini Televizije Slovenija Uroš Urbanija skuša javnost prepričati o svojem poznavanju televizijskega medija, vedno znova osupne. Urbanija je tudi tisti direktor, ki je zapečatil odločitev o umiku Studia City za nedoločen čas, potem ko je Marcela Štefančiča spomladi z ekranov spodila naveza Jadranka Rebernik–Andrej Grah Whatmoug–Kmetičeva četica v Programskem svetu.  

V oddaji Vide Petrovčič o »vsebinskih izzivih« RTV Slovenija, ki je bila na sporedu 4. oktobra, je Urbanija o Studiu City razkril, da je bila to v svojih začetkih mladinska oddaja in da jo namerava vrniti h koreninam. 

Uvodoma je Urbanija »poznavalsko« ugotavljal, da so bile v preteklosti razmere na RTV-ju tako brutalne, da se ni dopuščalo nobenih sprememb ali drugačnega vodenja oddaj. Zato sedanje vodstvo, po umiku oddaje Studio City, tudi ni moglo, kot je poudaril, od nobenega voditelja zahtevati, da bi prevzel vodenje te oddaje, saj naj bi bili pritiski na te potencialne nove voditelje izjemni. Oddajo so torej po vseh opozorilih, da gre za najbolj profilirano in zelo dobro gledano oddajo na TV Slovenija ter po peticiji s kar 40 tisoč podpisi, najprej umaknili, potem v bistvu ukinili, in potem začeli iskati novega voditelja, ki ga še vedno iščejo. Da bi dokazali, kako si vendarle na vse pretege prizadevajo za »vrnitev« Studia City, ki bi bil vse, kar ni bil pred umikom, je Urbanija, kot je povedal Vidi Petrovčič, ustanovil skupino, ki naj bi našla »rešitev« za to oddajo. Očitno pa sam že ve, kaj bi rad gledal, saj je izjavil, da je bila oddaja Studio City v svojih osnovah »mladinska avantgardna oddaja« in zaključil, da bi jo bilo zato smiselno modernizirati in jo nameniti spet mladi publiki. Oddaja Studio City seveda nikoli ni bila mladinska oddaja, ob nastanku je bila eksperiment, alternativa obstoječim vsebinam in formatom, ki je skozi leta postala profilirana oddaja, »stanje« duha, kot jo je ob 30. obletnici označil odstavljeni voditelj Marcel Štefančič

Gostiteljica Vida Petrovčič direktorju Urbaniji ni ugovarjala, ali ga morda v svojem slogu povprašala: pa zakaj pa niste Marcelu Štefančiču podaljšali pogodbe? Kaj pa programska in finančna škoda, ki nastaja zaradi umika dobro gledane oddaje? Da o tem, da gre za kršitev Programsko-produkcijskega načrta, sploh ne govorimo. Res pa je, da se zdaj v terminu Studia City predvaja ponovitev (!) oddaje Arena, ki jo poleg Igorja Pirkoviča vodi tudi vsestranska Vida Petrovčič. Voditeljica tudi ni ugovarjala direktorju Urbaniji, ko je spet poudarjal, da vodstvo nikakor ne pritiska na zaposlene. Škoda, da se ni spomnila kakega primera kolegice ali kolega, ki ga vsak dan srečuje na hodnikih Informativnega programa in je v zadnjem letu ostal brez oddaje ali so ji bile »zaupane« druge naloge ali so ga zamenjali z novimi »zanesljivimi« kadri ali mora nenehno pisati poročila na zahtevo direktorja ali jo ta direktor žali, češ da ni sposobna opravljati svojega dela in še bi lahko naštevali. Škoda, da Vida Petrovčič tudi ni omenila, da je »generalno vodstvo« lani brez argumentov ukinilo oddajo Moje mnenje, ki jo je urejala in vodila. Če bi ji namreč kdo zdaj rekel, da je imela oddaja slabo gledanost, bi lahko suvereno rekla, da je bila vsekakor višja od megalomanskega projekta Panorama, ki ga je vodstvo z velikimi plakati po vsej Sloveniji uvedlo na drugem sporedu, kjer je bila nekoč v tem terminu tudi oddaja Moje mnenje. Škoda za te zamujene priložnosti. Vida Petrovčič očitno že ve. Le kakšna presenečenja nas čakajo v prihodnjih oddajah o prihodnosti RTV Slovenija?

%d bloggers like this: