MILINKOVIĆ: 38 OPOMINOV RAZUMEMO KOT NADALJEVANJE PRITISKA IN GROŽENJ ZAPOSLENIM

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković je v izjavi za javnost pojasnila, da je 38 zaposlenih v petek okoli 14. ure na svoje elektronske naslove dobilo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, in sicer zaradi izražanja stališč v studiu TV Dnevnika 23. avgusta in 5. septembra. “Institut opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora,” je opozorila.

“Z zlorabo tega instituta se je vodstvo RTV-ja tudi izognilo vsem formalnim postopkom ugotavljanja ali dokazovanja očitanih kršitev, s čimer so domnevne kršitve postale utemeljene, sankcije pa upravičene,” je še dejala.

Zato v Koordinaciji novinarskih sindikatov menijo, da je tudi v tem primeru to zloraba določb notranjih pravilnikov, kot sta pravilnik o hišnem redu in delovnem času – prav kršenje teh namreč vodstvo RTV-ja v izdanih opozorilih očita 38 zaposlenim. Helena Milinkovič je še dejala, da je delodajalec samovoljno zaposlenim pripisal kršitve, ki bi jih moral dokazati v postopkih, in se je “z zlorabo instituta izognil tudi vodenju morebitnih disciplinskih postopkov”.

Ob tem je Helena Milinković dejala, da je vodstvo že pred tem skušalo proti trem zaposlenim uvesti disciplinske postopke zaradi njihovega izražanja mnenj na spletu, “a so ti padli”.

“38 opominov razumemo kot nadaljevanje pritiska in groženj zaposlenim,” je še dejala predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora. Zlorabo instituta opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja v Koordinaciji in stavkovnem odboru vidijo kot “nedopustno in nezakonito trpinčenje na delovnem mestu”. “Dogaja se nam kolektivni mobing, in to je del tega,” je navedla.

Opozorila je še, da je delodajalec interne pravilnike in zakon o delovnih razmerjih zlorabil za “preprečevanje in omejevanje delovanja sindikata v času stavke“, kar prepovedujejo zakon in obe kolektivni pogodbi, ki sta veljavni v javnem zavodu. “Ukrep utišanja in discipliniranja je namenjen stavkajočim delavcem, njihovim sindikalnim zastopnikom, stavkovnemu odboru, sindikalnim zaupnikom in članom sindikalne pogajalske skupine, ki se z vodstvom pogajajo za reševanje stavkovnih zahtev,” je še navedla Milinković.

Institut opozorila pred odpovedjo je po presoji Koordinacije zavržna praksa predvsem tistih delodajalcev, ki skušajo na ta način utišati kritične zaposlene, sindikalne predstavnike, predstavnike v svetu delavcev in druge predstavnike zaposlenih. “Opomine 38 zaposlenim razumemo kot zlonamerno uporabo instituta opomina in nadaljnje ustrahovanje vodstva RTV-ja zaposlenih in stavkajočih, da bi jih na ta način utišali ter jim omejili pravico do svobode govora in obveščanja javnosti o cenzuri ter dogajanju v javnem mediju,” je še dejala in dodala, da glede omejevanja pravice do stavke na RTV-ju poteka tudi inšpekcijski nadzor.

Grah Whatmough: Ne gre za nobene grožnje.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odzivu za MMC na očitke o grožnjah dejal: “Mislim, da ne gre za nobene grožnje. Preprosto gre za to, da je prišlo do kršitve hišnega reda v delu, ki se nanaša na vstop v studio, in na predlog direktorja televizije, ki je te postopke sprožil, so strokovne službe pogledale te kršitve, ugotovile, da dejansko je šlo za kršitve in potem smo te opomine izdali.” Ob tem je dodal, da so zaposlene z opomini “zgolj opozorili na to, da to predstavlja kršitev hišnega reda in da če bo prišlo do nadaljnjih kršitev, je potem lahko tudi sankcija”.

Opozorila so po njegovih navedbah dobili tisti, ki se jih je dalo identificirati s posnetka.

Glede očitkov Koordinacije novinarskih sindikatov, da dokazni postopki niso bili izpeljani, je Grah Whatmough dejal, da je pravna služba na podlagi prijave direktorja televizije preverila vse okoliščine. “Govorimo o dogodku, ki je bil tako in tako posnet, ki je šel v program, tako da mislim, da kakšnih spornih dejstev tukaj v resnici ni,” je še dodal.

Delodajalca so sicer v Koordinaciji novinarskih sindikatov pozvali, naj opozorila nemudoma umakne, saj z njimi preprečuje tudi sporazumno sklenitev stavke, k čemur ga zavezuje zakon.

Pisna opozorila so zaposleni po pojasnilu generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha prejeli, ker so za 22 sekund nepooblaščeno vstopili v studio in zlorabili medijski prostor za izražanje osebnih stališč.

Vir: rtvslo.si

Odziv Društva novinarjev Slovenije

V Društvu novinarjev Slovenije obsojamo zadnjo manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha za izvajanje pritiska na novinarje in novinarke, ki so s prihodom v studio izrazili solidarnost s pred tem šikaniranimi kolegi. Vodstvo RTV Slovenija je ponovno uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo. To je taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov. Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo.

Argumentacija vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji »vdrli« v studio ter škodovali ugledu največjega javnega medija, je po našem mnenju docela sprevržena. RTV Slovenija po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj. Prejšnja vlada je v imenu ustanovitelja ugrabila RTV Slovenija in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo. Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTV Slovenija, od tistih, ki so do svojih pozicij prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija.

V društvu novinarjev smo že naveličani pozivanja vodstva k odstopu, ustanovitelja pa, da RTV Slovenija zagotovi to, kar ji je po zakonu dolžan zagotoviti, institucionalno in uredniško neodvisnost torej. Prelaganje boja za profesionalno novinarstvo v javnem interesu na novinarski kolektiv je neodgovorno in nepošteno. Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji, zato od vlade pričakujemo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost. Javnost pa pozivamo, naj na prihajajočem referendumu glasuje za uveljavitev novele zakona o RTVS, ki je nujen korak stran od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji.

%d bloggers like this: