Ministrica je edina, ki je presenečena

Redakcijo Tukajsmo še redko kaj šokira. Nove kadrovske pridobitve s strankarskih medijev in portalov? Znano dejstvo. Posegi v oddaje? Že rutina. Opomini pred odpovedjo stavkajočim, ki v studiu izrazijo solidarnost s šikaniranima kolegoma? Dolgčas. Stiske kolegov, ki že leto dni vsak dan težje profesionalno opravljajo svoje delo? No, tu vsak dan prinese kaj novega in bolečega.  

Osvežujoč pa je bil čivk ministrice za kulturo, ko je ugotovila, da je bil osamosvojitelj Dimitrij Rupel povabljen v Odmeve kljub temu, da je dan prej soočenje z njo zavrnil. Zakaj nas je ministričen tvit, vendarle vrgel s tira? Ministrica je konec koncev opozorila na povsem neprimerno prakso, ki je bila v odmevniškem kodeksu vabljenja gostov vedno nesprejemljiva. Če si kdo ne upa na soočenje, mu ne ponudiš priložnosti, da se nasprotnika loti na ‘lažjem’ terenu. Takole je napisala Asta Vrečko:

Ko si včeraj po odstopu dr. Rupel ni upal na soočenje z mano na Odmeve, je dobil danes v isti oddaji svoj termin z Luko Svetino, kjer je nadaljeval neprimeren diskurz in širil svojo resnico, ne ozirajoč se na dejstva, saj jaz, za razliko od njega včeraj, danes nisem dobila vabila

Kako je mogoče, da se iz ministričnega čivka, po letu dni uspešne politične zasedbe Informativnega programa javnega servisa, da razbrati očitek, da ni imela enakopravne obravnave. Skorajda bi lahko rekli, da iz njenega tvita veje presenečenje nad takšno uredniško odločitvijo. Kot bi prej ne slišala preštevilnih opozoril zaposlenih in strokovne javnosti o tem, kaj se dogaja na RTV. Kot bi ne bilo ukinjanja oddaj, umikanja kritičnih novinarjev, udrihanja programskih svetnikov po neodvisnih novinarjih, spornih programskih odločitev, ki bodo imele za RTV zelo daljnosežne posledice, ujetost novinarjev v situacijo, ki se ji reče popoln medijski prevzem? Da se nam dogajajo Termopile novinarstva na javni RTV? In da jih 38 morda ne bo dočakalo referenduma?

Ministrici svetujemo, da za varno sporočanje svojih stališč raje izbere kak neodvisen medij, če noče doživljati takih razočaranj. Morda katerega od medijev, ki ne sodi pod njeno pristojnost. 

,
%d bloggers like this: