VRLINE »DESNEGA« NOVINARSTVA

Kdor je dvomil, kako si nasprotniki depolitizacije javnega medija predstavljajo ideološko in politično uravnoteženo novinarstvo, se lahko o tem prepriča v Odmevih, 13. oktobra. 

Kakovostno novinarstvo nima ideološke barve, saj je zavezano profesionalnim standardom in etiki. Kadar stranka SDS govori proti depolitizaciji RTV-ja in ponavlja mantro, da je treba uravnotežiti levo in desno novinarstvo ali izmenjevati nadzorni vpliv leve in desne politične opcije, v resnici  želi neodvisno in strokovno novinarstvo zamenjati s strankarskim novinarstvom.

Kako je to v praksi, smo videli v Odmevih. Ko je dr. Dimitrij Rupel odstopil s funkcije direktorja Javne agencije za knjige, je na ministrico za kulturo Asto Vrečko naslovil odprto večstransko pismo. V studio oddaje Odmevi sta bila po profesionalnih standardih povabljena oba, da bi lahko tudi gledalci videli soočenje mnenj. Dr. Rupel kljub večkratnemu pozivu v studio ni prišel. (Vse kaže, da ga je tudi voditeljica zelo motila. Pa kdo ve, o čem vse sta še govorila z direktorjem Urošem Urbanijo.) 

Naslednji dan je bilo jasno, zakaj je dr. Rupel zavrnil vabilo na soočenje. Dobil je namreč »dodatno« priložnost, da sam pride v studio in z voditeljem Luko Svetino brez neprijetnih vprašanja in brez soočenja z ministrico predstavi zgolj svoje stališče. Dan potem je bila urednica oddaje dr. Rosvita Pesek. 

Da je dobil osamosvojitelj dr. Rupel priložnost za solo nastop v Odmevih, je opazila tudi ministrica Vrečko in na Twitterju opozorila na nenavadno prakso, da torej nekomu, ki si ne upa na soočanje, ponudiš priložnosti, da se nasprotnika loti na »lažjem« terenu. 

Vsekakor si lahko gledalci sami ustvarijo mnenje, kaj je strokovno in neodvisno novinarstvo, ki bi ga stranka SDS rada označila za ”levo novinarstvo” in kaj je nestrokovno in pristransko novinarstvo, torej ”desno novinarstvo”, ki ga ista stranka uvaja na javnem RTV-ju.In vsekakor je zanimivo tudi presenečenje, ki veje iz ministričinega tvita. Kot bi prej ne slišala preštevilnih opozoril zaposlenih in strokovne javnosti o tem, kaj se dogaja na RTV-ju. Kot bi ne bilo ukinjanja oddaj, umikanja kritičnih novinarjev, udrihanja programskih svetnikov po neodvisnih novinarjih, spornih programskih odločitev, ki bodo imele za RTV zelo daljnosežne posledice. Kot bi ne bilo ujetosti novinarjev v situacijo, ki se ji reče popoln medijski prevzem? Da se nam dogajajo Termopile novinarstva na javnem RTV-ju? In da jih 38 morda ne bo dočakalo referenduma?

%d bloggers like this: