AKTIV NOVINARJEV OSTRO NASPROTUJE IMENOVANJU KSENIJE KOREN ZA UREDNICO V INFORMATIVNEM PROGRAMU TV SLOVENIJA

Aktiv novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija je na »generalno vodstvo« ob prihodu nove sodelavke Ksenije Koren naslovil naslednji protest: 

»Ob imenovanju nove urednice dnevno-informativnih oddaj (DIO), gospe Ksenije Koren, ki s televizijskim medijem do zdaj ni imela praktično nobenih izkušenj – sploh ne s tako vsebinsko in organizacijsko zahtevnim – in niti približno ne pozna večplastnega delovnega procesa v Informativnem programu Televizije Slovenija, v Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija menimo, da gre za izjemno tvegano in sporno potezo, saj pri Kseniji Koren, žal, ni težava le njeno nepoznavanja dnevno-informativnega pogona na TV Slovenija. 

Bodoči urednik DIO bo nasledil cel kup perečih problemov, ki jih bo treba hitro in učinkovito reševati. To je skušala že prejšnja urednica DIO Vesna Deržek Sovinek, a je kmalu obupala, in to kljub izkušnjam in poznavanju dela v Informativnem programu. Pri vodstvu je naletela na zid. 

Urška Bačovnik Janša in Ksenija Koren Foto: Mediaspeed

V Informativnem programu poleg novinarjev nujno potrebujemo večje število tako imenovanih mlajših dežurnih, da bomo lahko obstoječe v najkrajšem možnem času uvedli v starejše dežurne zunanjepolitične redakcije in turnusne urednike dnevno-informativnih oddaj. Obojih namreč kronično primanjkuje, so pa nujni za nemoteno delo v desku, ki je pod neposrednim nadzorom urednika DIO.Ker nova urednica DIO nima izkušenj za to delovno mesto in se bo izzivov težko strokovno nemudoma lotila, po vrhu pa je še nekdo, ki je (bila) tesna sodelavka enega od predsednikov političnih strank, v Aktivu novinarjev IP TVS ostro protestiramo proti takšnemu imenovanju v vrh Informativnega programa. V zadnjem obdobju na Informativni program letijo številni očitki o domnevni pristranskosti. Kako bo šele zdaj, ko bo enega izmed najpomembnejših uredniških položajev v Informativnem programu TV Slovenija prevzela nekdanja svetovalka v kabinetu predsednika vlade? Imenovanje Ksenije Koren za urednico DIO je v nasprotju z vsemi standardi, ki naj bi veljali za javno radiotelevizijo in dodatno ogroža profesionalnost in verodostojnost našega dela ter novinarsko in uredniško avtonomijo. Takšne nove »normalnosti« preprosto ne moremo sprejeti.«

%d bloggers like this: