PO INFORMATIVNEM PROGRAMU JE NA VRSTI UNIČENJE TELEVIZIJSKE PRODUKCIJE

Največja enota na RTV Slovenija je televizijska produkcija z več kot 300 redno zaposlenimi in še precej honorarnimi sodelavci. V tej enoti so režiserji, snemalci, kamermani, tonski tehniki, osvetljevalci, asistenti, montažerji, grafiki, scenski delavci in še številni drugi profili, brez katerih ne bi bilo nobene televizijske oddaje.

Da se tej enoti obetajo slabi časi, je postalo jasno takoj po imenovanju Andreja Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja. V svojo ožjo ekipo namreč ni imenoval nikogar, ki bi bil zadolžen za tehniko in investicije, kar je bilo vsa leta eno najzahtevnejših in pomembnejših delovnih mest. Naslednja ključna poteza je bila razrešitev vodje TV Produkcije. Naslednji korak je bilo zmanjševanje sredstev za investicije.

Produkcija, ki ima že tako ali tako dokaj zastarelo opremo, je praktično ustavila investiranje v nove tehnologije, ne prihaja do zamenjave iztrošene opreme, dela se predvsem na vzdrževanju opreme, ki ji je že zdavnaj potekla življenjska doba. Napak, tudi takšnih, ki so vidne na ekranu, je vse več. Samo vprašanje časa je, kdaj bo odpovedal kak od ključnih sistemov in bo na ekranu črnina.

Vmes pa prihaja do nepopravljive škode. Poglejmo primer športnih prenosov. Televizija Slovenija si je v mednarodnih krogih ustvarila ime s produkcijo prenosov v veliko športih, predvsem zimskih, bila producent na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih. Na prvem mestu pri tem so prenosi skokov iz Planice, kjer so bili naši sodelavci s svojimi inovativnimi pristopi vzor številnim večjim tujim televizijam. Še zadnji dve zimi je naša produkcijska ekipa prenašala svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki in svetovno prvenstvo v poletih v Planici.

Žal so ti časi mimo. Ne vemo, kako se je pogajal generalni direktor. Dejstvo pa je, da na prihajajočem nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici naše opreme ne bo, ker je preveč zastarela. Namesto vsaj 150 produkcijskih delavcev, ki bi v svet poslali sliko iz Planice, našega narodnega ponosa, bo tam tuja produkcijska hiša s svojo ekipo, ki bo najela manj kot 30 naših sodelavcev. Planiška zgodba se bo nadaljevala, ampak nacionalna televizija tam več ne bo imela pomembne vloge.

Planica

Ker smo kot producent športnih prenosov posledično dobili v paketu tudi pravice za prenose športnih dogodkov, bomo v prihodnje takšne pravice morali plačevati. RTV bo tako imela manj športnih vsebin, za tiste, ki jih bo imela, pa bo morala plačevati več.

Kmalu se bo torej postavilo vprašanje, zakaj pa imamo toliko ljudi zaposlenih v produkciji, če nimajo dela? In s čim jih bomo plačevali, če denar porabimo za kupovanje pravic? Generalni direktor je že govoril o zmanjševanju števila zaposlenih za 300. Koliko od teh jih bo iz TV Produkcije?

,
%d bloggers like this: