REBERNIKOVA IN GRAH WHATMOUGH IZPOLNITA VSAK UKAZ URBANIJE

Odgovorna urednica Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik je po dveh mesecih končno zbrala »pogum« in seveda po mailu »kaznovala« dolgoletno urednico Vesno Pfeiffer. S tem je izpolnila pričakovanja direktorja televizije Uroša Urbanije, ki mu je takoj po prihodu na položaj na stežaj odprla vrata za kadrovska in vsebinska vmešavanja v Informativni program. 

Rebernikova je namreč Vesno Pfeiffer umaknila s plana Dnevnika in Odmevov ter jo prerazporedila izključno na dopoldanski uredniški turnus za urednico jutranjih Poročil in Prvega dnevnika. Zdaj je tudi jasno, zakaj se je »generalnemu vodstvu« tako mudilo s ponovno uvedbo jutranjih Poročil, ki so bila lani kljub opozorilom Kolektiva Informativnega programa, da gre za škodljivo potezo, brez argumentov ukinjena, njihova obuditev z oktobrom pa je le še ena kršitev Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Ponižanje in degradacijo urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca je Urbanija zahteval po televizijskem Dnevniku 17. avgusta, v katerem je bil eden izmed »naročenih« prispevkov objavljen po izrecnem »navodilu odgovorne urednice Jadranke Rebernik,« saj je ta prispevek, ki ga je očitno naročila in uredila, ves dan skrivala pred ustvarjalci oddaje.

Nato je direktor Urbanija čez nekaj dni v svojem dopisu odgovorni urednici med drugim ugotavljal, da sta se urednica in voditelj »znašla v izjemno stresni situaciji, zaradi česar sta sklenila, da bosta gledalce obveščala tudi s ‘procesom izbire tematik’ v TV Dnevniku“. In žaljivo nadaljeval: “Načeloma se od obeh pričakuje, da sta se sposobna prilagoditi novim situacijam ne le eno uro pred začetkom oddaje, ampak lahko tudi pet minut pred začetkom oddaje ali celo med samo oddajo.” In se še kar ni ustavil: »Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka. Od odgovorne urednice pa pričakujem, da z obema delavcema opravi pogovor in jima določi naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala. Nesprejemljivo je, da se delavcem nalaga obveznosti, ki presegajo njihove zmožnosti.«

V Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija so brezpogojno podprli sodelavca: »Zavračamo trditev, da urednica in voditelj nista sposobna hitrih reakcij, saj naše vsakdanje izkušnje z njima in bogat arhiv TV Slovenija dokazujejo ravno obratno. Sta avtorja številnih odmevnih oddaj v živo in nepogrešljiv člen dnevnega pogona Informativnega programa.« Šikanirana kolega so nato sodelavci podprli s solidarnostnim prihodom v studiu in zaradi tega – kršenja hišnega reda – prejeli pisna opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja.  

Sporni prispevek je pripravljalo uredništvo oziroma novinar Panorame, čeprav potem v Panorami ni bil objavljen. Ustvarjalci Dnevnika pa so bili o »zapakiranem« prispevku obveščeni malo po 18. uri in se tako v njegovo pripravo sploh niso mogli vključiti, urednica ni mogla opraviti svojega dela. Še vedno čakamo tudi na poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev o vsem tem dogajanju. Le kaj jo zadržuje?  

Nedopustni pritiski vodstva na »nezanesljive« sodelavce Informativnega programa se le še stopnjujejo. Direktor Urbanija pa to brez zadržkov počne tudi na Twitterju. V odzivu na nedavni zapis na tukajsmo.info (Neznosna lahkost delegiranja na krizna žarišča) je spet žalil novinarje, češ da si ne želijo poročati s kraja dogodka, da nimajo poguma in da se »jim ne da.« Prav tako je nedopustno, da je imenoval novinarko, ki se pripravlja na odhod na vojno območje. Tega se nikoli ne počne, saj se tako po nepotrebnem dodatno izpostavlja sodelavca, ki gre na tvegano pot. Ne preseneča, da Urbanija v svoji vnemi, da bi očrnil novinarje, na to pozabi. 

Da bi Jadranka Rebernik zaščitila zaposlene, ni pričakovati. Da bi Uroš Urbanija prenehal širiti svoj »uredniški« vpliv v Informativnem programu TV Slovenija, prav tako ni pričakovati. Generalni direktor Andrej Grah Whatmough pa naj kar še naprej »išče« pritiske na zaposlene in kaznuje sodelavce po naročilu Urbanije.

%d bloggers like this: