RTV d.o.o.

Včeraj je vlada v prizadevanju za vzpostavitev dialoga in pomiritev razmer na RTV Slovenija za sporazumno reševanje spora o stavkovnih zahtevah novinarjev in drugih medijskih delavcev imenovala predstavnike ministrstev za kulturo in za javno upravo.

Z imenovanjem predstavnikov obeh ministrstev vlada po navedbah urada izvaja pravice in dolžnosti države kot ustanoviteljice javnega zavoda.

Na to se je takoj odzval direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija: ” Me prav zanima, kako bodo tole izpeljali? Bodo ti politični komisarji kar vdrli na RTV?”

Za vse, ki se čudite, kako misli politično nastavljen direktor preprečiti vstop v hišo predstavnikom ustanovitelja, osvežimo spomin. Lani je Nadzorni svet RTV-ja želel obravnavati projekt predsedovanja EU, kjer je generalni direktor Andrej Grah Whatmough samoiniciativno odobril popust UKOM-u, ki ga je takrat vodil Uroš Urbanija. RTV je bil t.i. host broadcaster, snemal in prenašal je dogodke za vse članice EU,  za kar ga je najela vlada oz. v njenem imenu UKOM. Na opravljene storitve, za katere obstaja uraden cenik, je Grah Whatmough odobril skoraj 600.000 € popusta in za toliko oškodoval RTV, ki se sicer ves njegov mandat bori s pomanjkanjem denarja. Ko je Nadzorni svet to problematiko uvrstil na dnevni red, je generalni direktor izdal ukaz redarski službi, da nadzornikov ne sme spustiti v prostore RTV-ja.

Uroš Urbanija, direktor TVS

Verjetno je nekaj podobnega imel v mislih tudi Urbanija, ko se je javno vprašal, kako bodo predstavniki vlade vstopili v RTV.

Generalno vodstvo se torej obnaša, kot da je Javni zavod RTV Slovenija v njihovi lasti. Čakamo na preimenovanje v RTV d.o.o.

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV
,
%d bloggers like this: