PISMO VIDI ALI KAKO IZGUBITI ŠE POSLEDNJO TROHICO SPOŠTOVANJA

Za nami je poslednji televizijski torek v družbi Vide Petrovčič, ko nam je »generalno vodstvo« skozi njena usta sporočalo, kakšen javni medij si želijo politični strici iz SDS in NSi ozadja. Želijo si natanko to, proti čemer navidezno protestirajo: politično moč in prevlado ter medij z arenami in panoramami, prek katerih bodo sporočali svojo »resnico.«

Tudi v peti oddaji RTV Slovenija danes in jutri nekdanja kolegica Vida Petrovčič ni razočarala. Nekdanja? Tako je. Besedo kolega je treba uporabljati preudarno, za tiste, s katerimi profesionalci delimo enake profesionalne vrednote. Zakaj si tega naziva ne zasluži in kako je izgubila še poslednjo trohico spoštovanja, pa v pismu, ki ji ga pošiljamo po tej poti. V živo ji tega ne moremo povedati, saj se skriva le še tam, kamor novinarska noga na RTV-ju ne stopi več. 

Draga Vida. 

Dobro se držiš, ni kaj. Tako enostransko pripraviti in potem še izpeljati oddajo ni preprosto. Dobro si pripravljena, ni kaj. Tako odločno zagovarjati partikularne interese »generalnega vodstva« zahteva posebno zavzetost.  

Kdaj smo te nazadnje videli …

Nazadnje si bila v desku dnevno-informativnega programa pred kakim letom, ko je bilo že jasno, da bo oddaja Moje mnenje, ki si jo urejala in vodila, z letom 2022 ukinjena. Očitno te je skrbelo. Ko smo v Kolektivu Informativnega programa pripravili obsežno argumentirano gradivo ter pozvali vodstvo in Programski svet, naj še enkrat premislita o načrtovanih spremembah, se nisi pridružila našemu pozivu, čeprav smo se zavzeli tudi za »tvojo« oddajo. Ta poziv je takrat podpisalo 134 od 143 zaposlenih v Informativnem programu Televizije Slovenija. Nisi bila med njimi. 

Obljubili so ti oddajo Arena. Le da sprva nisi vedela, da so jo najprej Igorju Pirkoviču, ki je zdaj tudi urednik te izjemno »pluralne« oddaje.

Nasprotnica novele, zagovornica politizacije

V oddajah o prihodnosti RTV Slovenija si odkrito proti noveli zakona. »Kupila« si vse argumente nasprotnikov zakona in »generalnega vodstva«, ki polni naš program z »zanesljivimi« kadri in na stranski tir odriva »nezanesljive« ustvarjalce. Morda res ne veš, kaj se dogaja v Informativnem programu. Je to mogoče?

Neutrudno se zavzemaš za to, da bi lahko Državni zbor še naprej imenoval člane Programskega sveta RTV Slovenija, češ da smo vendarle parlamentarna demokracija in da so v parlamentu edini izvoljeni predstavniki ljudstva. Da bi njim odvzeli to pravico, se ti zdi nezaslišano. Če pa parlament oziroma večina v njem, ki jo je izvolilo ljudstvo, sprejme novelo zakona, pa kar naenkrat več ne zagovarjaš pravice te izvoljene večine, da sprejme zakonske spremembe, ki jih je navsezadnje obljubila pred volitvami in zanje dobila prepričljiv mandat. Kaj torej zagovarjaš?

Vse za diskvalifikacijo nekdanjih kolegov

V oddaji si za nadaljnje diskvalifikacije novinarjev seveda priročno uporabila poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev o dogajanju, ko je odgovorna urednica Jadranka Rebernik ves dan skrivala naročeni prispevek pred ustvarjalci oddaje Dnevnik. Varuhinja je seveda ugotovila, da sta za vse »kriva« urednica in voditelj oddaje. Čudno, da te ni zmotilo, da je varuhinja soproga tvojega kolega v Informativnem programu, ki je v zadnjem letu neformalno napredoval v namestnika odgovorne urednice in da gre za očiten konflikt interesov. Morda bi bilo prav, da bi to omenila gledalcev, saj je vendarle prav, da imajo vse informacije, preden si ustvarijo mnenje.

Žaljivo je, da ob tem primeru, ki mu je sledilo šikaniranje kolegov, govoriš o »komunikacijskem šumu« med odgovorno urednico in novinarji. Morda bi se lahko tudi s kolegi kaj pogovorila, saj imaš očitno le en vir informacij. Pa najbrž se tudi še spomniš, kako poteka profesionalno pripravljanje oddaj.

Ne, nič te ne zanima, nič te ne zmoti

Ko ti še gostje – nekateri so v kar precejšnji zadregi, ko končno ugotovijo, kakšen je namen oddaje – v oddaji govorijo, da je stanje na RTV Slovenija nevzdržno, se le malce nasmehneš in greš naprej. Ti je res vseeno, kaj počne »generalno vodstvo«? Mar res lahko tako zlahka prezreš vdor politike v Informativni program? Se torej strinjaš, da lahko nekdanja svetovalka v kabinetu predsednika vlade brez minute dela na televiziji postane kar urednica dnevno-informativnih oddaj? Te res ne moti, da so bile oddaje na prvem sporedu uničene zaradi projekta Panorama na drugem, ki je zdaj propadel? Te res ne moti, da lahko najzahtevnejše naloge v Informativnem programu prevzemajo začetniki ali sodelavci, ki so šele pred nekaj dnevi, tedni ali meseci tudi s posebnimi pogodbami prestopili prag te hiše? Te res ne zanima, kakšna programska in finančna škoda je bila narejena v zadnjem letu?

Zavržno podrejanje

Saj res, po novem vodiš Intervju, Areno ter posebne oddaje o prihodnosti RTV Slovenija, ki jih podpisuješ tudi kot urednica. Noben zakon ni idealen in nobene rešitve niso absolutne, a tako agitatorske vloge ti vendarle ni bilo treba prevzeti. Takšno podrejanje “političnim” interesom “generalnega vodstva” in njegovih botrov je neprofesionalno ter v nasprotju z vsemi novinarskimi standardi. In zato zavržno. Zato si izgubila pravico, da bi bila naša kolegica.

,
%d bloggers like this: