JUNAŠTVO UGRABITELJEV RTV  

Kako deluje “javna” RTV, odkar so jo povsem ugrabile neprofesionalne in politične sile. Takole: na najodgovornejše položaje serijsko postavljajo poslušne urednike, novinarje in voditelje, ki se “junaško” zoperstavljajo vladi tega premierja, kot se prejšnjemu ne upajo niti zdaj, ko je “samo” šef opozicije. 

Včeraj, v sredo, 26. oktobra, bi moral v Odmevih gostovati predsednik vlade Robert Golob, in sicer na povabilo in v dogovoru z oddajo Odmevi. O povabilu in dogovoru je bila seznanjena celotna uredniška ekipa, na jutranjem uredniškem sestanku, ki je bil običajno forum za izmenjavo in usklajevanje takšnih informacij. Zdaj ni več, saj se odločitve sprejemajo drugje. Prav zato je bilo Golobovo gostovanje ad hoc odpovedano, kar je brez presedana v TV-zgodovini, kot jo pomnijo najstarejši sodelavci, tudi tisti, ki so tik pred upokojitvijo. Argument? Premier naj ne hodi sam v studio Odmevov, ker ga želijo naslednji dan, torej danes, v četrtek, 27. oktobra, v oddaji Tarča soočiti z Janezom Janšo. Pri tem je z vidika odločevalcev v RTV-ozadju očitno nepomembno dejstvo, da se predsednik vlade in šef opozicije nikoli ne soočata, razen morda v predvolilnih oddajah. Kar pomnimo, se je to zgodilo le enkrat, pred davnimi volitvami, ko sta se prav v studiu Tarče soočila “kanclerska” kandidata Anton Rop in Janez Janša. Ni treba pojasnjevati, da je bilo to soočenje plod dolgega in natančnega pred-dogovarjanja. Da bi predsedniku vlade kdaj postavljali ultimat ali celo odpovedali gostovanje v Odmevih, ne pomnimo. Pomnimo pa številne primere, ko je prejšnji predsednik vlade pred mikrofone namesto sebe pošiljal Aleša Hojsa ali pa si zaželel, da se z njim pride voditelj(ica) Odmevov pogovarjati na Brdo. Če se mu je tako zazdelo, se je zanj “našel” celo prostor v izrednih Odmevih plus. Ni nam treba ugibati, kakšen cirikus bi v primeru “ne” zganjal takratni šef Ukoma, zdaj pa “nepolitičen” direktor TV Slovenija, Uroš Urbanija. 

In še o novih kadrih 

V Informativni program TV Slovenija je ta teden prišla še Valentina Plaskan, ki je vodila oddaje na Planetu. Uredniki so jo nekoliko plašno pripeljali v desk dnevno-informativnega programa. Takoj bo namreč začela voditi osrednjo informativno oddajo Dnevnik, kar je sama potrdila za medije. Česa takega ne pomnimo. Delovni plan za november je odgovorna urednica Jadranka Rebernik že popravila. Valentina Plaskan ni redno zaposlena. Dobila je posebno pogodbo brez razpisa in bo torej honorarna sodelavka.

Takšen pogodbeni status ima tudi Luka Svetina, ki ga je »generalno vodstvo« ob navdušenih tvitih dobrodošlice TV(it) direktorja Urbanije pripeljalo za voditelja Odmevov, danes pa jih bo prvič tudi »urejal.« Da bi kdo uredniško kariero začel na Odmevih, ne pomnimo. To seveda na »televiziji« Uroša Urbanije in Jadranke Rebernik ni presenečenje. Le kaj na to poreče izkušena televizijka Rosvita Pesek, ki bo oddajo vodila in je znala na glas poudarjati, kako da so Odmevi paradna oddaja, pri kateri sodelujejo najbolj izkušeni RTV-jevci.

%d bloggers like this: