KO JE ŠE GRAHU WHATMOUGHU NERODNO ZARADI LAŽI

Laž ima kratke noge – to vemo, odkar smo bili otroci. V zdajšnji RTV-oblasti pa očitno prevladujejo takšni, ki menijo, da lahko prelisičijo laž, a se namesto tega zapletajo tako zelo, da je še njim nerodno. Poglejmo pobliže manipulacijo glede »udeležbe« predsednika vlade v oddaji Tarča, 27. oktobra, in njegove neudeležbe v oddaji Odmevi. 26. oktobra. Verjeli ali ne: te spletke se sramuje celo »general,« ki se ni hotel podpisati pod PR-sporočilo. 

Sporočilo za javnost nosi naslov: “Pojasnilo RTV Slovenija glede (ne)udeležbe predsednika vlade v oddaji Tarča”. V tem pojasnilu boste zaman iskali opravičilo predsedniku vlade, kaj šele gledalcem. No, saj tudi opravičila političnemu vodstvu RTV-ja ne gredo od rok. Ker pa se je Andrej Grah Whatmough tako zelo opravičeval zaradi “vdora” posameznikov v studio Dnevnika konec avgusta oz. v začetku septembra, bi gledalci upravičeno pričakovali, da bo to storil tudi zdaj, ko je njegov pribočnik TV(it) direktor Uroš Urbanija zaloputnil vrata RTV-ja nikomur drugemu kot predsedniku vlade. Ni treba ponavljati, da je ta isti direktor prišel iz kabineta prejšnjega predsednika vlade, ki bi se pritožil najmanj v Bruselj, če bi kdo zahteval, da bi kot premier prestopil prag Tarče. 

V sporočilu za javnost RTV Slovenija odločno sporoča, da »noben politik ne more pogojevati svojih nastopov na javnem zavodu RTV Slovenija ali določati, v kateri oddaji in pri katerem voditelju bo nastopal.« Pogumno, ni kaj. Tukaj bi bila namesto pike bolj primerna vejica in nadaljevanje: razen Janeza Janše. Zakaj? Ker je Janša tisti politik, ki lahko postavi vse pogoje tega sveta. To je počel kot predsednik vlade in to počne kot “samo” predsednik SDS-a. 

Odpoved gostovanja v Odmevih

Do »zmešnjave« glede gostovanja predsednika vlade v oddajah Informativnega programa ni prišlo naključno. Kot pojasnjuje RTV Slovenija, je uredništvo Tarče predsednika Gibanja Svobode Roberta Goloba prosilo za udeležbo v oddaji in so bili pripravljeni pogovor celo vnaprej posneti. Nič pa o tem, da so povabilo poslali vsem predsednikom parlamentarnih strank in da so jih preklicali takoj, ko je povabilo sprejel predsednik SDS-a (o tem je tvital celo Matej Tonin). 

V PR-sporočilu namesto tega zapišejo veliko manipulacijo, da bi vsaj malo “popravili škodo”. RTV Slovenija namreč piše: »Ko se je izkazalo, da ima g. Robert Golob čas za udeležbo v Odmevih, je bilo jasno, da ta termin pogovora pripada oddaji Tarča, ker so snovalci Tarče njega prvi prosili za pogovor.« In pri tem se nepodpisano sporočilo za javnost RTV Slovenija ni ustavilo, saj čuti potrebo dodati, da predsednik vlade ni bil pripravljen sprejeti pogovora z voditeljico Tarče, »kar je z vidika medijske svobode in demokratičnih načel povsem nesprejemljivo.«

Zupan nastavi hrbet za Rebernikovo

Predsednik vlade Robert Golob je svojo plat zgodbe že pojasnil v sporočilu za javnost. O tem ne razpravljamo, saj nismo Golobovi advokati. Kar nas skrbi, je manipulacija v nepodpisanem sporočilu. »Generalno vodstvo« Informativnega programa je namreč pozabilo povedati, da ekipa Odmevov o vabilu premierja Goloba v Tarčo ni bila obveščena. Pozabilo je tudi povedati, da je uredništvo po utečeni praksi na jutranjem uredniškem sestanku seveda povedalo, da v Odmeve vabijo Goloba. Medklic: da je bilo vabilo vsebinsko upravičeno, potrjuje tudi Golobovo gostovanje v večerni oddaji na komercialni televiziji tisti večer. Preden je uredništvo Odmevov poslalo vabilo, je bil o tem obveščen tudi Florjan Zupan – namestnik odsotne odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki se je strinjal z vabilom. Zupan bi lahko povedal, da je vabilo Golobu za Tarčo še vedno »v zraku«, pa ni. Morda sploh ni vedel. Kar ne bi bilo čudno, saj se odločitve o vsebinah v oddajah zlasti po prihodu Urbanije sprejemajo v nekih drugih pisarnah in ne na sestankih uredništva. Zaradi kaotičnega vodenja Informativnega programa in »skrivanja« vsebin je torej spet nastal »komunikacijski šum,« ki je predsednika vlade »izrinil« iz gostovanja v Odmevih in Tarči. Kako priročno za opozicijskega prvaka, ki si je po več kot štirih letih vendarle »upal« priti v Tarčo. TV(it) direktor Uroš Urbanija in odgovorna urednica Jadranka Rebernik pa sta mu zagotovila »solo« nastop. 

Tudi časovni okvir ni naključje

Ni skrivnost, da vodstvo RTV nasprotuje noveli zakona o RTV. Zakaj? Ker preprečuje, da bi se kadar koli ponovila politizacija javnega medija, kakršni smo priča z zdajšnjim SDS-prevzemom RTV-ja. Dejstvo, da so predsedniku SDS-a, ki je tudi predlagatelj referenduma proti zakonu, eno uro programa odstopili na dan, ko se je začela referendumska kampanja, ni naključje. S tem so politikanti v vrhu RTV-ja in Janša sam potrdili, za kako pomembno kampanjo gre. »Generalno vodstvo« je pokazalo, da je pripravljeno poteptati tudi lastna pravila o referendumski kampanji, če gre za lastno dobrobit in interese SDS-a. Z drugimi besedami: ker gre pri referendumskem odločanju tudi za »preživetje« zdajšnjega vodstva RTV-ja, je to pripravljeno storiti vse, da bi referendum o noveli zakona o RTV-ju uspel po načrtih predlagatelja, torej stranke SDS. Da v kampanji ne bo “presenečenj”, sta TV(it) direktor in nekdanji Janšev šef Ukoma Uroš Urbanija ter brez podpore uredništva nastavljena odgovorna urednica Jadranka Rebernik projekt »referendum« zaupala poslušnemu »vodji« notranjepolitične redakcije Boštjanu Veseliču Golobu.  

Pometanje pod preprogo

»Generalno vodstvo« bo skušalo incident glede (ne)gostovanja predsednika vlade v Odmevih in Tarči čim prej pomesti pod preprogo, saj razkriva nestrokovno in neusklajeno vodenje Informativnega programa na liniji Urbanija-Rebernik-Zupan-Veselič Golob. Morda bi lahko kaj več o tem novem »komunikacijskem šumu« na podlagi temeljite analize napisala varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Marica Uršič Zupan, ki je na dogodku RTV SMO poudarila, da ima tudi kot zunanja opazovalka dragocen in nepristranski pogled na razmere v Informativnem programu, saj pred lanskim imenovanjem za varuhinjo ni imela nikakršnih vezi z RTV-jem. Ob tem je seveda pozabila na ključno razkritje, in sicer, da je soproga dolgoletnega novinarja Florjana Zupana, ki je v zadnjem letu neformalno napredoval v namestnika odgovorne urednice Jadranke Rebernik, pred tem pa je bil najtesnejši »pomočnik« novinarske kolegice Vesne Zadravec, ki je po imenovanju Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja napredovala v strokovno direktorico za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin.

Strnimo: 2 presedana 

Kaj so torej storili politikanti v “generalnem vodstvu” ob pomoči svojih pomočnikov v hierarhiji navzdol? Zato, da bi zaščitili svoj položaj in obranili politični prevzem RTV-ja, so javnost načrtno prikrajšali za pomembne informacije, ki jih je želel gledalcem sporočiti predsednik katere koli vlade, s tem pa naredili dva uredniška presedana: 

(1) prvič doslej so vrata televizijskega studia zaloputnili predsedniku katere koli vlade in odpovedali premierjev nastop, ki je bil pred tem že dogovorjen in potrjen. 

(2) prvič doslej so predsednika katere koli vlade izsiljevali na način, ali se bo pod njihovimi pogoji soočil s predstavnikom opozicije ali pa na televiziji ne bo nastopil. 

Kako ponižujoče je to do javnosti? Nepredstavljivo. Tako nizkotno, da je nerodno celo »generalu,« ki se od manipulacije ne želi distancirati, podpisati pod njo pa tudi ne. V kar nekaj PR-sporočilih v zadnjem letu se je »generalno vodstvo« opravičevalo gledalcem. Najraje zaradi »neposlušnih« zaposlenih in novinarske stavke. V tem sporočilu za javnost so skušali svojo nestrokovnost in neprofesionalnost prikriti s poučevanjem javnosti (in predsednika vlade) o medijski svobodi in demokratičnih načelih, ki so jih v zadnjem času sami grobo poteptali. In ni še konec. Kdo se bo opravičil?

%d bloggers like this: