TRI TEDNE PRED REFERENDUMOM: EKSPLOZIJA MANIPULACIJ

Čez natanko tri tedne bo potekal referendum o prihodnosti RTV-ja. Bližje, ko je dan referendumskega izrekanja, več je manipulacij, ki jih generalno vodstvo RTV-ja ustvarja z roko v roki s predlagateljem referenduma, svojim strankarskim pokroviteljem – SDS-om. 

Uvodoma spomnimo, da se v Kolektivu RTV SMO zavzemamo ZA kakovosten in sodoben javni medij. Podrobnosti smo ZApisali v desetih ZAvezah, ki jih lahko preberete TUKAJ. Veljavni zakon tega ne omogoča, saj ga je zdajšnje vodstvo RTV Slovenija (Grah Whatmough-Gregorčič-Rončević-Urbanija) v spregi z zunanjimi političnimi omrežji do konca zlorabilo za prevzem RTV-ja. Spremembe pri upravljanju javnega zavoda so nujne. Kako zelo nujne so, se vsak dan sproti kaže v televizijskih programih, ki z nestrokovnostjo in neprofesionalnostjo odvračajo gledalce. 

»Generalnemu vodstvu« za škodo, povzročeno javnosti, ni mar. Interes stranke je za »generalno vodstvo« pred interesom javnosti. »Generalno vodstvo« skrbi predvsem to, da bo z uveljavitvijo novega zakona prenehal mandat članov Programskega in Nadzornega sveta, generalni direktor ter direktorja radia in televizije pa bodo do imenovanja uprave svojo funkcijo opravljali kot vršilci dolžnosti. Naj vas ne čudi, ko boste v naslednjih tednih slišali in brali številna zavajanja in manipulacije o tem, kaj dejansko prinaša novela zakona (TUKAJ).

Manipulacija: »obglavljanje« vodstva

Ko je Vida Petrovčič direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja vprašala, kaj bo počel, če bo z novim zakonom obglavljen, ji je Štular, ki podpira novelo zakona, jasno povedal: »To je v tem trenutku irelevantno. Jaz mislim, da se tu pogovarjamo predvsem o usodi RTV, to je javne radiotelevizije, ki presega to, ali bom jaz ali ta garnitura vodstva ostala še na položajih ali ne.« Potem pa še dodal, da je ob zdajšnjem načinu imenovanja oziroma sestavi Programskega in Nadzornega sveta težko govoriti, da politika nima vpliva na RTV Slovenija, in poudaril: RTV potrebuje profesionalizacijo na vseh ravneh, »vključno ali pa začenši z vodenjem oziroma z upravljanjem tega javnega zavoda.« 

Manipulacija: »obglavljanje vodstva« je ustavno sporno

V še eni »predreferendumski« oddaji se je Vida Petrovčič na vse pretege trudila, da bi podprla stališče »generalnega vodstva« in nasprotnikov zakona o neustavnosti novele zakona, s katero se bodo mandati upravljavskih in nadzornih organov na RTV-ju predčasno končali. A ji je celo Gregor Virant, ki meni, da novi zakon ni boljši od prejšnjega, odgovoril, da po njegovem mnenju zakon ni protiustaven, saj »njegovo bistvo ni v prekinitvi obstoječih mandatov, ampak je njegovo bistvo v neki reformi sistema upravljanja, torej sveta samega zavoda RTV,« in bi bilo po njegovem mnenju nemogoče dokazati, da je bil sprejet samo zaradi skrajšanja mandatov.

Manipulacija: gledalci in poslušalci bodo izgubili besedo

Med hujšimi manipulacijami nasprotnikov zakona je, da po novem gledalci in poslušalci oziroma javnost ne bodo več imeli besede. To v en glas zatrjujejo »generalno vodstvo« in aktivisti SDS-a. Poslanka te stranke Alenka Jeraj je šla celo tako daleč, da si je gladko izmislila, da so bili po veljavnem zakonu v Programski svet imenovani »ljudje iz medijskega področja.«   

Manipulacija: programski svetniki so medijski poznavalci

Pa še enkrat poglejmo, na katerem »medijskem področju« so bili dejavni »medijski poznavalci«, ki so v zdajšnji Programski svet prišli z imenovanjem v Državnem zboru in naj bi predstavljali pluralnost slovenske družbe.

Po Grimsovem zakonu iz leta 2005 v 29-članski Programski svet RTV-ja, ki je glavni vir političnega vpliva in v zadnjem času tudi neposrednih pritiskov na ustvarjalce, Državni zbor imenuje kar 21 članov: 5 neposredno na predlog političnih strank in 16 na predlog civilne družbe oziroma gledalcev in poslušalcev.

Anomalija je že zdajšnje zastopstva političnih strank, saj sta med peterico le 2 člana, ki zastopata parlamentarne stranke in še to iz opozicijskih vrst (SDS: Jožef Jerovšek, NSi: Maja Lapornik), medtem ko so bili 3 člani imenovani na predlog strank, ki v parlamentu nimajo več svojega predstavnika (SNS: Vane Gošnik, SMC: Anuša Gaši, DeSUS: Dejan Cesar). Vendar pa je pri teh članih razvidno vsaj to, da so tam na predlog politike.

Groba politizacija pa se je zgodila zaradi posrednega, prikritega vdora ene ideološke opcije prek zastopstva civilne družbe. Skozi »civilnodružbena« vrata so v Programski svet tako prišli naslednji »medijski poznavalci« oz. »nepolitični« člani: Slavko Kmetič, Peter Gregorčič, Alenka Gotar, Alojz Bogataj, Leon Oblak, Ivan Štuhec, Janez Juhant, Matevž Tomšič, Jurij Pavel Emeršič, Klara Remec.

90-ti petkov protivladni protest, 7. 1. 2022

Poglejmo nekaj omrežij:

Omrežje SDS: poleg svetnika na predlog SDS-a JOŽEFA JEROVŠKA še:

 • ALENKA GOTAR – na predlog društva Rusalka; kandidatka za poslanko na listi SDS-a leta 2018, potem svetovalka v kabinetu ministra za kulturo Simonitija; 
 • SLAVKO KMETIČ – na predlog Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve; dolgoletni član SDS-a;

Omrežje NSi: poleg svetnice na predlog NSi-ja MAJE LAPORNIK še:

 • PETER GREGORČIČ – na predlog društva FOKUS 2031, ustanovitelj društva: Lojze Peterle, zastopnik od leta 2022 Marko Balažic, predsednik SLS-a;
 • ALOJZ BOGATAJ – na predlog Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane; kandidat NSi-ja za župana Škofje Loke;
 • LEON OBLAK – na predlog civilne družbe; predavatelj na Biotehniški fakulteti in besedilopisec, govorec na strankarskih dogodkih NSi-ja (Zbor za vrednote).  

Omrežje ZBORA ZA REPUBLIKO – krovne organizacija desnih ideologov:

 • IVAN ŠTUHEC – na predlog Zbora za Republiko; podpredsednik Zbora za republiko;
 • MATEVŽ TOMŠIČ – na predlog Zbora za Republiko; član Zbora za republiko, prodekan FUDŠ, komentator Nove24TV;
 • JANEZ JUHANT – predstavnik verskih skupnost na predlog predsednika RS; član Zbora za republiko, teolog, klerik;
 • JURIJ PAVEL EMERŠIČ – na predlog poslušalca in gledalca Mitje Štularja, člana Zbora za republiko, člana stranke SDS in nekdanjega predsednika Programskega sveta; teolog in zgodovinar;
 • KLARA REMEC – glavna tajnica na Fakulteti za uporabne družbene študije dekana Boruta Rončevića, ki je tudi predsednik Nadzornega sveta RTV-ja in aktivist v Odboru 2014 za »osvoboditev« Janeza Janše; na FUDŠ-u predava tudi Matevž Tomšič, prodekanja te fakultete Tamara Besednjak Valič pa je članica Nadzornega sveta RTV-ja na predlog SDS-a.

Omrežje RIMSKOKATOLIŠKE CERKVE

 • Klerika Janez Juhant in Ivan Štuhec, alumni Teološke fakultete Jurij Pavel Emeršič ter katoliška laika Leon Oblak iz omrežja NSi-ja in skavtski aktivist Žiga Kušar

Omrežje Aleksandre Pivec: poleg svetnika na predlog DeSUS-a DEJANA CESARJA še:

 • ANDREJ PREBIL; menedžer v Sava Turizmu in Turistično-gostinski zbornici, svetovalec propadle šefice DeSUS-a in ministrice v Janševi vladi Aleksandre Pivec.  

Omrežje KATEDRALE SVOBODE

 • IVAN KRAMBERGER ml.; član senata Fakultete za državne in evropske študije, t. i. Jambrekove fakultete; Peter Jambrek, prvi predsednik Zbora za republiko, je bil med “stebri” Katedrale svobode, “intelektualnih” podpornikov vlade Janeza Janše, v kateri je bila tudi Romana Jordan, nekdanja evropska poslanka iz SDS-a in članica štaba predsedniškega kandidata Anžeta Logarja.

Manipulacija: bati se je politizacije 

Koliko gledalcev, poslušalcev, uporabnikov spletnih storitev zastopajo društvo Rusalka, društvo Fokus 2031 ali Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane? Zakaj je Državni zbor potrdil kar dva člana na predlog Zbora za republiko?

Po novem zakonu bo 29-članski Programski svet in 11-članski Nadzorni svet RTV Slovenija nadomestil 17-članski Svet RTV-ja, v katerem bo 6 članov iz vrst zaposlenih. Preostalih 11 pa bodo tudi na podlagi javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik Republike Slovenije (predstavnika verskih skupnosti), Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, Nacionalni svet invalidskih organizacij in Varuh človekovih pravic Republike Slovenije. 

Po novem zakonu parlament ne bo več potrjeval članov Sveta RTV-ja. In to najbolj skrbi zdajšnje »generalno vodstvo,« saj ne bo več »političnih« medijskih poznavalcev, ki bi brezpogojno podpirali nestrokovne, za javnost in javni medij škodljive poteze zdajšnjega »strankarskega« oziroma političnega vodstva RTV-ja.

%d bloggers like this: