FOLLOW THE MONEY *

Na prvi pogled se zdi, da se generalni direktor Grah Whatmough na vse načine oklepa funkcije, ker mu ta prinaša ugled, moč, denar. Resnica pa je drugje – ta funkcija ga varuje pred sodiščem in kasneje verjetno pred zaporom.

Čeprav že dolgo ve, da nima ne ugleda, ne moči, plača na RTV-ju pa tudi za generalnega direktorja ni takšna, da bi človek zaradi plače sklepal kompromise s hudičem, je njegova rešilna bilka upanje, da bo zavlačeval z menjavo do konca svojega mandata oz. tako dolgo, da bo na oblasti spet SDS. In potem ne bo nihče vzel pod drobnogled njegovega poslovanja. Za kaj gre?

V javnosti je bolj ali manj znano, da je oškodoval RTV za več kot pol milijona evrov, ko je brez vednosti Nadzornega sveta odobril več kot 70% popust UKOM-u na storitve RTV-ja v času Predsedovanja EU (cenik storitev je javno objavljen in ga potrjuje Nadzorni svet). Ko je prejšnji Nadzorni svet to zadevo uvrstil na dnevni red svoje seje, je Grah Whatmough z varnostniki preprečil vstop nadzornikom na RTV in z onemogočanjem njihovih nadaljnjih sej nadaljeval do konca njihovega mandata. Nov, SDS-u naklonjen Nadzorni svet, te teme ni več odpiral. Grah Whatmough dobro ve, da bo z njegovo kariero konec takoj, ko bo imenovan nov, neodvisen Nadzorni svet.

Še bolj pa se boji analize investicij. Omenimo samo eno, nakup novičarskega sistema Dalet. Več kot 2 milijona vredna investicija je že 3 leta nasedla. Pogodba za nakup je bila sklenjena, ko je bil Grah Whatmough predsednik Nadzornega sveta RTV-ja. Ker smo te dni na primeru Luke Koper videli, da nadzorniki niso več svete krave, ki nikoli ne odgovarjajo za svoje slabo delo, se mu upravičeno tresejo hlače. Kasneje je RTV podpisal še aneks, s katerim je dobavitelja Daleta razbremenil krivde za zamudo. Čas je tekel in dve leti po datumu, ko bi po pogodbi morali začeti uporabljati Dalet, smo imeli zaposleni končno izobraževanje za uporabo Daleta. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bomo prešli s sedanjega sistema (Quantel in Inews, v nadaljevanju Quantel) na nov, Dalet. A spet je minilo celo leto in vsem je bolj ali manj jasno, da z Daletom ne bo nič. Tri leta po pogodbenem datumu (življenjska doba sistema je 7 let, garancija na dobavljeno opremo bistveno manj) se o Daletu niti ne govori več. Grah Whatmough je zadevo pometel pod preprogo, o morebitni tožbi proti dobavitelju ni ne duha ne sluha.

Ob tem ne gre spregledati ključnega dejstva – RTV je šel v nakup novega novičarskega sistema zato, ker je staremu potekla življenjska doba, za Quantel RTV nima več niti prave garancije niti vzdrževanja in ob dnevnih tehničnih težavah je samo vprašanje časa, kdaj informativne oddaje ne bodo izšle zaradi sesutja novičarskega sistema.

Grah Whatmough je bil torej na tak ali drugačen način odgovorna oseba pri izbiri, nakupu, plačilu, sklepanju aneksov in na koncu pri odločitvi, da se ne toži dobavitelja zaradi zamude in nedelovanja sistema in ogrožanja vsakodnevne produkcije dnevno informativnih oddaj. Še enkrat, za sistem, vreden več kot 2 milijona evrov.

In to ni edina takšna investicija. Zdaj verjetno bolje razumete, zakaj se Grah Whatmough tako oklepa svoje funkcije, zakaj se je kot fizična oseba registriral kot organizator referendumske kampanje, zakaj je na vsak način PROTI novemu zakonu o RTV-ju in zakaj ga ni nič sram. Ker strah je bistveno močnejši od sramu.

V ozadju, bolje rečeno, na začetku njegove uničevalske poti na RTV-ju, pa je obljubljena nepremičnina. O tem pa kdaj drugič.

* “Follow the money – Sledi denarju” je stavek, ki ga je populariziral film iz leta 1976 Vsi predsednikovi možje, ki nakazuje, da je mogoče politično korupcijo razkriti s preučevanjem denarnih prenosov med strankami.

,
%d bloggers like this: