JE STROKOVNA DIREKTORICA ODSTOPILA? ALI ISKANJE REŠITEV ZA »NAŠE«

Po RTV Slovenija kroži informacija, da je spreobrnjena »informativka« Vesna Zadravec – nekdanja članica Nadzornega sveta in glavna novinarska sindikalistka, potem pa glavna notranja »pomočnica« pri prevzemu Televizije Slovenija – odstopila z mesta strokovne direktorice za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin. Ali informacija drži?

Vzpon vsestranske »informativke«  

Da je ena od glavnih strokovnih direktoric Vesna Zadravec, ki je v ozadju snovala in trenutno snuje vse, kar se na Televiziji Slovenija dogaja, odstopila, javnost še ni bila obveščena. Desna roka »generala« Andreja Graha Whatmougha naj bi odstopila 1. 11. 2022 ali celo s 1. 10. 2022. Če pogledamo na spletno stran RTV-ja, je danes (8. 11. 2022) slika pod Kdo smo takšna:

Po javnih podatkih je torej Vesna Zadravec še vedno strokovna direktorica (59. plačni razred). Po internih podatkih, to je po izpisu iz službenega outlooka, v katerem morajo biti pravi, v kadrovski službi zabeleženi podatki, pa Vesna Zadravec ni več strokovna direktorica, ampak Vodja službe I (50. plačni razred).

Zato se sprašujemo, katero službo vodi bivša novinarka, ki je bila pred »napredovanjem« v vodstvo zaposlena na delovnem mestu Novinar komentator (43 plačni razred).

Prilagoditve organigrama za »naše«

Uganko razkrije Informator 22-35 1. SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVILNIKA O NOTRANJI ORGANIZIRANOSTI JZ RTV SLOVENIJA (informator 34/2006 s spremembami in dopolnitvami) Priloga 8- Organigram SD + OE Glasbena produkcija.

Ko so novi organigram skupnih dejavnosti objavili 5. julija 2022, se je marsikdo vprašal, le kaj bo počela Služba za korporativni marketing, v katero po novem sodita Služba za programski kontroling in Služba za sinergijske projekte in nove tržne … (ni podatka, kaj). V istem organigramu je tudi sicer polno nelogičnosti, saj imamo na primer službo za Dejavnost na satelitu, poleg Oddajnikov in zvez, kamor bi taka služba sodila, ampak pustimo zdaj analizo nesmiselne organizacije Skupnih dejavnosti izpod peresa Andreja Graha Whatmougha.

Naveza Rakovec – Zadravec

Torej julija je vodja Službe za sinergijske projekte in nove tržne usluge/dejavnosti (?) postala Urša Manček Rakovec (Vodja službe II, 46. plačni razred), vodja Službe za programski kontroling je Barbara Zemljič, od julija do zdaj Služba za korporativni marketing ni imela vodje, sedaj pa jo je dobila – to je, uganili ste, Vesna Zadravec.

Urša Manček Rakovec se je na RTV Slovenija pojavila kmalu po ustoličenju Andreja Graha Whatmougha na položaj generalnega direktorja in Vesne Zadravec na mesto strokovne direktorice. Na njenem LinkedIn profilu sicer piše, da je na tem delovnem mestu že od avgusta 2021, čeprav je bilo uradno odprto šele julija 2022, pred tem naj bi bila strokovna sodelavka generalnega vodstva za trženje.

Čeprav se je isto delovno mesto tedaj prijavila vodja radijskega trženja Petra Melinc, danes Golmajer, ni bila dovolj dobra za »generalno vodstvo,« čeprav je v hiši vedno veljalo pravilo, da skušamo najprej uporabiti notranje kadre. Zaposlili pa smo »naše«, soprogo bivšega kolega iz Nadzornega sveta in sedanjega prijatelja Vesne Zadravec, Matjaža Rakovca. Podrobno o tem piše prejšnji generalni direktor Igor Kadunc na svojem portalu v članku Je Vesna Zadravec femme fatale RTV Slovenija? Mimogrede, Petra Golmajer je letos poleti dala odpoved in šla v drugo službo.

Se je »žrtvovala« za nižjo plačo?

Po objavi novega organigrama 5. julija letos so poznavalci strateške »informativke« Vesne Zadravec stavili, da je mesto Vodje službe za korporativni marketing, ki je ostalo prazno, namenjeno ravno njej. Preteklo ni niti pol leta in izkazalo se je, da je bila napoved prava. Če ugibamo, koliko napredovanj ima Vesna Zadravec, pa recimo, da jih ima 4, lahko potem ugibamo, da ima k temu dodano večopravilnost, 4 razrede, ker mora nekdo opravljati tudi delo strokovne direktorice za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin. Torej, seštejmo in kolegica je po »odstopu« na praktično isti plači (58. plačni razred) – sploh ker vemo, da jo generalni direktor za »odlično« delo vedno izdatno nagradi. Pa tudi bolj varna je, ker ima svojo »službo«, pri nas pa so vodje služb težko zamenljivi, no, vsaj do naslednje reorganizacije, do katere pa bo preteklo še veliko vode in v tem času bo skušala Vesna Zadravec prav gotovo najti pot novega vodstva, da bi obstala na dobro plačanem položaju. Tudi sama se najbrž zaveda, da po vseh »političnih« akrobacijah in uničevanju programa v Informativnem programu Televizije Slovenija ni več dobrodošla.

Je odstopila, ker ne zaupa svoji »strokovnosti«?

Če bi na RTV Slovenija obstajala nagrada za najkrajšo pot do dobro plačanega delovnega mesta, imamo že absolutno zmagovalko za več let. Ob vsem navedenem ostaja odprto le vprašanje, zakaj je Vesna Zadravec odstopila? Morda zaradi katastrofalno nizke gledanosti in kaosa na Televiziji Slovenija, ki ga še vedno soustvarja? Upajmo le, da je pri svojem strokovnem delu naletela na pregovor: »Vem, da nič ne vem, nekateri pa še tega ne vedo, da nič ne vedo.«

Kdo je Vesna Zadravec v »generalnem vodstvu« RTV Slovenija?

Desna roka generalnega direktorja je postala potem, ko mu je asistirala že v Nadzornem svetu RTV, kjer bi morala biti predstavnica zaposlenih, a si je namesto tega tlakovala pot v vodstvo RTV-ja. V javnem mediju je sprva delala kot administratorka SMS aplikacij na MMC-ju in novinarka v Parlamentarnem programu, od koder pa so jo velikodušno »predali« Informativnemu programu. Tam je bila gospodarska novinarka, kot sindikalistka pa si je »izborila« tudi položaja voditeljice Poročil in vikend Dnevnikov. Ob plačni stavki javnih uslužbencev pred leti je sama delovala v stavkovnem odboru RTV-ja, sindikalno preteklost pa očitno pokopala, saj z ekipo ”generalnega vodstva” ovira vse stavkovne dejavnosti po vrsti. Je tudi glavna svetovalka generalnega direktorja za kadrovske zadeve – njeni osebni prijatelji z njeno pomočjo prevzemajo vodilna mesta na RTV-ju. S programom in trženjem pred zasedbo položaja ni imela izkušenj, položaj na RTV-ju pa je izkoristila, da je postala članica nadzornega odbora Slovenske oglaševalske zbornice. 

%d bloggers like this: