NOVINCI S POLNIM NAHRBTNIKOM JAMRAJO O TOKSIČNEM OKOLJU

Pred kratkim sta se Informativnemu programu Televizije Slovenija pridružila Luka Svetina in Martin Nahtigal. Pripeljalo ju je »generalno vodstvo« kmalu po imenovanju Uroša Urbanija za direktorja televizije. Uganili ste: Luka & Martin sta novinca z izbranim »političnim« pedigrejem.

Luka Svetina je bil s posebno honorarno pogodbo čez noč postavljen za enega od prvih obrazov informativnih oddaj javne televizije. Najprej je brez avdicije, govornega preizkusa, tečaja nastopanja in uvajanja postal voditelj – nič manj kot Odmevov. Od tam je v nekaj tednih napredoval naravnost za – urednika Odmevov. Tu pa tam mu naročijo tudi pripravo kakšnega prispevka, za katerega potrebujejo preverjen kader.

Martin Nahtigal je dobil redno zaposlitev kot urednik oddaj komentator. Najprej je bil namenjen za urednika Panorame, a ker ta veleinformativni projekt na drugem sporedu le še tone, so ga preusmerili na prvi spored. Nekaj časa je ždel na sestankih, še sam je povedal, da ne ve točno, katero oddajo naj bi urejal. Zdaj, ko je le naredil nekaj prispevkov, pa se že oglaša, da veliko dela. Ta mesec bo začel urejati tudi Odmeve. Odmeve? Zakaj pa ne?! Tako se za izbrance s »političnim« pedigrejem po novem lahko začne novinarska pot na javni televiziji. Brez izkušenj naravnost za urednika Odmevov, čeprav še nikoli prej ni uredil niti kakih poročil. 

Nič nenavadnega, saj je bila tudi Ksenija Koren – nekoč svetovalka v kabinetu predsednika vlade – brez sekunde kakršnega koli novinarskega dela na TV Slovenija takoj imenovana za urednico najzahtevnejšega pogona: uredništva dnevno-informativnih oddaj.  

Pohvaljen, ker zna najti Urbanijevo pisarno

V nasprotju z Nahtigalom se Svetina uredniških in redakcijskih sestankov praviloma ne udeležuje. Prvi dan ga je po uredništvu popeljal Florjan Zupan, namestnik odgovorne urednice Jadranke Rebernik in soprog varuhinje pravic gledalcev in poslušalec Marice Uršič Zupan. Kdo je kdo, kaj je kaj in kje je kaj ne ve nič bolje od dijakov in študentov, ki si Televizijo Slovenija ogledajo pod strokovnim vodstvom. Zapomnil si je pot iz prostorov Odmevov do Dnevnika, maske, garderobe in Studia 3 (na katerega je “generalno vodstvo” nalepilo napis s prepovedjo “vdora”) ter še dveh pomembnih pisarn: odgovorne urednice v drugem nadstropju in direktorja televizije Uroša Urbanije v četrtem. Ne glede na to da ne pozna praktično nič in nikogar, se je Svetina že kmalu po prihodu čutil poklicanega, da lahko komentira razmere v Informativnem programu. In požel – v novinarski ekipi pomilovanje, pri šefih pohvalo. No, glavnega šefa je očaral že vnaprej:  TV(it) direktor mu je pred prvim vodenjem Odmevov tvitnil – kar je najvišja možna pohvala – vnaprejšnje čestitke.

Preštevanje neposlušnih »kolegov« 

Na začetku septembra, le malo po inštaliranju na TV Slovenija, je bil Svetina povabljen, da za Jančičevo uredništvo Siola razloži, kako je na nacionalki: »Razmere na televiziji so ta trenutek malce kaotične, jasno, zaradi spora med določenimi novinarji informativnega programa in vodstvom, ki si prihodnost javnega servisa predstavljajo vsak po svoje. Težava je v tem, ker tisti, ki so bolj glasni in ki opozarjajo na vse te težave in napake, ki naj bi jih vodstvo počelo, niso večina. So pa izjemno glasni.« Pogumno je bilo, ni kaj, takole na pamet udariti čez nove sodelavce. Če je takrat menil, da so razmere kaotične, le kaj bi rekel danes. In kakšen se mu zdi proces dela in sodelovanje z uredniško ekipo? Očitno je že po prihodu na TV Slovenija prešteval neposlušne »kolege« in slepo verjel zavajanjem »generalnega vodstva.« 

Muke in reference po Urbaniji

Luka Svetina je kariero sicer začel kot športni novinar, notranjo politiko pa je začel spremljati po prihodu na strankarsko televizijo Nova24TV, kjer je delal do konca letošnjega aprila. Potem je z vodenjem spletnih oddaj nadaljeval na mediju Domovina. To so po novem edine prave reference za novinarja in voditelja v Informativnem programu TV Slovenija. Vodenje in urejanje Odmevov je v slovenskem medijskem prostoru takšen novinarski izziv, da se zanj potegujejo ljudje s kilometrskimi izkušnjami. Marsikdo bi to priložnost pograbil. A tudi Luka Svetina zdaj na lastnih mukah in napakah in kljub prijazni podpori Rosvite Pesek spoznava, v kaj je padel. Javna televizija ni strankarska televizija, brez uigrane ekipe človek težko kaj naredi, »generalnega vodstva« pa v strankarskih nalogah ni mogoče nikoli zadovoljiti. Ko gre za politiko, poslušni novinar ni nikoli dovolj poslušen.

Martinova politična lojalnost 

Martin Nahtigal prav tako kot Svetina še vedno sodeluje s portalom Domovina. Ta zgodovinar in filozof je ob inštaliranju na javno televizijo vedel vsaj to, da obstaja Studio City, kje sta maska in studiu, saj mu je prav ta z režimskim škornjem ukinjena oddaja ponudila prve televizijske komentatorske izkušnje. Prosti čas namesto spoznavanju javnega medija namenja pisanju za – Domovino. Tam je kolumnist, najbrž pa tudi sodeluje pri člankih uredništva – recimo z dogodka RTV SMO, ki ga je po službeni dolžnosti spremljal za Odmeve. Medtem ko je za to oddajo TV Slovenija pripravil brezkrvno in komaj razumljivo poročilo (pod budnim očesom »vodje« notranjepolitičnega uredništva Boštjana Veseliča Goloba), si je za Domovino »upal malo več« in skritiziral »kolege«, ki so tam kritično nastopili proti političnemu prevzemu in prihodu toksičnih novincev naravnost od nikoder ali iz politike. Nahtigal je bil z Veselič Golobom tudi poročevalski tandem v štabu predsedniškega kandidata Anžeta Logarja, ki ga najbrž dobro pozna. Skupaj sta namreč sodelovala v zadnji Janševi vladi – tako kot Uroš Urbanija. Nahtigal je bil namreč uradni govorec med slovenskim predsedovanjem za digitalno komuniciranje v Bruslju, pa v. d. vodje kabineta ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za takšne položaje se vendarle pričakuje neka politična lojalnost in Martin Nahtigal to dobro ve.

Kdor se s strupom brati, sam postane strupen

Luka Svetina in Martin Nahtigal nikakor nista v zavidljivem položaju, saj ne moreta ubežati kaosu, v katerega je Informativni program pahnilo »generalno vodstvo.« Prav tako se ne moreta pretvarjati, da sta neodvisna profesionalca. Eno je njuno dozdajšnje udejstvovanje, drugo pa je dejstvo, da sta del »prevzemne« ekipe »generalnega vodstva.« Na RTV nista prišla zato, ker bi Informativni program potreboval honorarnega voditelja Odmevov ali še enega urednika oddaj. Ne, nikakor. Vedela sta, v kaj se spuščata, ko so ju pripeljali med tako imenovano peščico »glasnih« novinarjev. Največ pa o njuni profesionalnosti pričajo izdelki. Na javni televiziji ni dovolj, da ti ploska in te po rami treplja »generalno vodstvo.« Gledalci so raznovrstni, zelo zahtevni in hitro vse opazijo. Ne gre jih podcenjevati, nikoli! In tega se zdaj Luka in Martin že zavedata, kot tudi, da sta si dolgo in težko pot v ekipo tlakovala s strupom. Če sta morda zase menila, da sta avtonomna in verodostojna televizijska ustvarjalca, sta se svoje »zmote« morala zavedati, ko so jima za neposredno šefico dnevno-informativnih oddaj pripeljali še eno toksično akvizicijo brez znanja in izkušenj, vendar z odličnim političnim pedigrejem – Ksenijo Koren, ki je uredila včerajšnje propagandistične Odmeve (10. 11. 2022), pri katerih sta sodelovala. Zato brez jamranja, kako da je hudo. Enako velja za novo voditeljico Dnevnika Valentino Plaskan, ki je takoj postala strokovnjakinja za zaznavanje toksičnega okolja, v katerega je prišla. Res je toksično, mi to dobro vemo, saj ga »generalno vodstvo« strupi že leto in pol. Kdor se s strupom brati, sam postane strupen.

%d bloggers like this: