BLOKADA IZ STRAHU ALI NASLEDNJIH ŠTIRINAJST DNI BO KLJUČNIH

»Generalno vodstvo« RTV Slovenija zanima le še politični boj za ohranitev političnega nadzora na RTV Slovenija. Nič drugega. Koristi javnega zavoda so popolnoma podredili osebnim in strankarskim koristim. Glavna protagonista: fizični osebi – generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough in predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič.

Gregorčič in Grah Whatmoug sta na današnji seji Programskega sveta pokazala, kako surovemu političnemu prevzemu javnega medija smo priča. Če bi jima bilo mar za RTV, vsekakor ne bi preprečila razprave o razmerah na RTV-ju, ki jo je zahtevalo 11 svetnikov. Bojita se je. Nič drugega. Toliko o »iskreni« želji po pluralnosti, s katero že ves čas operirajo RTV-politikanti. S podporo »nepolitičnih« in »civilnodružbenih« svetnikov sta »fizični osebi« preprečili delovanje Programskega sveta do 28. novembra.

Blokada do referenduma

Datum ni naključen in je – kot vse v zadnjih mesecih – povezan z referendumom o noveli zakona o RTV-ju. Grah Whatmough in Gregorčič sta se namreč kot fizični osebi prijavila za organizatorja referendumske kampanje. Že s tem sta pokazala, kaj je njuna glavna prioriteta – pomagati stranki SDS, da na referendumu zruši novelo zakona o RTV-ju. Vse bosta storila, da bosta ohranila svoj položaj in ustregla političnim botrom. Z nedemokratičnim manevrom v Programskem svetu sta torej preprečila razpravo in nadaljnje delovanje sveta, saj je referendumska kampanja zanju pomembnejša.

Predsednik Programskega sveta Peter Gregoričič se je že povsem izuril v avtoritarnem vodenju sej – celo programska svetnica Alenka Gotar je protestirala in se vprašala: »Kje je tu demokracija?« Svetnik iz vrst zaposlenih Gregor Drnovšek pa je zelo jasno povedal, da je v ozadju »strah vodstva, da bi kdor koli drugače razpravljal, kot želi vodstvo. Želite skriti, da je generalni direktor z vključitvijo v referendumsko kampanjo v nasprotju interesov, kar je ugotovilo Ministrstvo za javno upravo.«

Grah Whatmough v nasprotju interesov

Glavna tajnica Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) Mojca Zabukovec je namreč na novinarski konferenci Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki je potekala pred sejo Programskega sveta, povedala, da po mnenju sindikata »generalni direktor, ki je odgovoren za zakonitost izvajanja kampanje in za zagotovitev programskega časa za soočenja ne more biti organizator kampanje, saj je to v nedvoumnem konfliktu interesov.” Z Ministrstva za javno upravo so odgovorili, da bi bilo »težko zadostiti načelu nevtralnega odnosa javnih oblasti do referendumske kampanje v primeru, da je organizator fizična oseba, ki je obenem predstojnik javnega organa.«

Na podlagi mnenja Ministrstva za javno upravo v Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da se bo Grah Whatmough umaknil iz referendumske kampanje o noveli zakona o RTV-ju, a tega ne namerava, kot smo lahko kmalu zatem videli na seji Programskega sveta. »General« je kot fizična oseba delovanje zavoda podredil kampanji, v katero je vstopil, da bi zavaroval svoj položaj. A Kmetičevih »21 mož« v Programskem svetu se zaradi brutalnih političnih manevrov »generalnega vodstva« vendarle krha.

In še zadnja novica:

Odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik je preklicala vabilo Andreju Grahu Whatmoughu v nocojšnjo referendumsko soočenje o noveli zakona o RTV-ju zaradi mnenja Ministrstva za javno upravo. Se krha tudi enotnost »generalnega vodstva«? Le kako bo to gledalcem pojasnila voditeljica Vida Petrovčič?

%d bloggers like this: