HIŠNI POLITIKANTI Z VSEMI TOPOVI PROTI (DO REFERENDUMA ŠE 11 DNI)

Nasprotniki novele zakona o RTV-ju se bodo razpočili od prizadevanj, da bi na referendumu 27. novembra ohranili privilegije in politično premoč. Nekaj vetra iz jader jim je vzel izid predsedniških volitev, saj državljani niso volili po njihovi volji, čeprav so v projekt vključili udarne novinarsko-uredniške pesti. Zdaj iščejo poti, da bi bili uspešnejši pri referendumskem projektu. V utišanju kritikov je šel najdlje predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič.

Gregorčič je sejo Programskega sveta 14. novembra začel in končal v manj kot eni uri: da bi preprečil razpravo o razmerah na RTV-ju, za katere je soodgovoren skupaj z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom, je dosegel, da je ta soupravljalski organ do referenduma zamrznil delovanje in da se bo vnovič sestal šele dan po referendumski nedelji, 28. novembra. 

Program javne RTV? Za politikante nepomemben!

Gregorčič in Whatmough sta v kontekstu referenduma politično razcepljeni osebnosti, saj formalno delujeta kot nevtralna in nepristranska soupravljalca RTV-ja, neformalno pa kot fizični osebi, ki nasprotujeta noveli zakona o RTV-ju. Tega ne počneta z mislijo na interes javnosti, ampak z jasno samoohranitveno agendo, ker se zavedata, da ju bo novela zakona spodnesla s položajev in jima odvzela politično moč. V zaščiti lastnih interesov in interesov političnih botrov sta šla tako daleč, da sta s prekinitvijo seje Programskega sveta odložila celo razpravo o Programsko-poslovnem načrtu za leto 2023, ki je najpomembnejši letni dokument RTV Slovenija. Medtem ko gledanost TV Slovenija pada, klikanost MMC pada, ugled RTV Slovenija pa je celo strmoglavil na zgodovinsko najnižjo raven, se hišni politikanti ukvarjajo – s politiko. In tako javnemu mediju povzročajo nepopravljivo škodo. 

Glas PROTI = politizacija, glas ZA = depolitizacija

V kampanji pred referendumom sta trčili gesli POLITIZACIJA in DEPOLITIZACIJA javnega medija. »Generalno vodstvo« RTV Slovenija odkrito agitira proti zakonu, celo tako imenovano javno razpravo v izključno eno smer si je pripravilo v oddajah RTV Slovenija danes in jutri pod taktirko Vide Petrovčič. Generalni direktor Grah Whatmough in TV(it) direktor Uroš Urbanija strastno tvitata ne le proti noveli zakona, ampak tudi proti zagovornikom novele in celo proti zaposlenim. S tem sta pokazala pravi obraz: kako sovražita RTV ter programske ustvarjalce, ki že več kot eno leto opozarjajo na brutalno politizacija javnega medija.

Kdo politizira javni medij?

Sliši se zapleteno, saj ekipa »generalnega vodstva« uporablja preizkušene in umazane metode politične propagande, Urbanija pa se na Twitterju še naprej udejstvuje kot komunikacijski direktor SDS-a in ne kot vsaj približno avtonomni, nepristranski direktor javne televizije.

Koalicija je pri sprejemanju novele zakona o RTV-ju poudarjala, da želi urgentno »depolitizirati« RTV predvsem s tem, da Državni zbor ne bo več imenoval nobenega člana Sveta RTV-ja, ki bo po novem združil zdajšnja Programski in Nadzorni svet. V obeh je imela politika prevladujoči vpliv, ki ga je pod prejšnjo vlado doslej najbolj surovo zlorabila za podreditev javnega RTV-ja.

Stranka SDS in njeni podporniki v »generalnem vodstvu« pa skušajo v boju proti noveli zakona pokazati, da je koalicijski poskus »depolitizacije« javnega RTV-ja v resnici poskus njegove še večje »politizacije.« Argument gre celo v tej smeri, da je RTV bolj neodvisna pod zdajšnjim zakonom, ker ko ne bodo svetnikov več potrjevali v Državnem zboru, se bo politizacija dogajala pred civilne družbe.

Prej in potem

Spomnimo: zdaj ima Programski svet RTV Slovenija 29 članov, od tega jih je 21 imenovanih prek Državnega zbora, torej prek političnega kanala. Po novem bo Svet RTV-ja sestavljajo 17 članov: 

 • 6 bo iz vrst zaposlenih na RTV-ju;
 • 2 bo imenoval Nacionalni svet za kulturo;
 • 1 bo imenovala italijanska narodna skupnosti;
 • 1 bo imenovala madžarska narodna skupnost;
 • 1 bo imenoval predsednik države na predlog verskih skupnosti;
 • 1 bo imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti;
 • 1 bo imenoval Slovenski olimpijski komite;
 • 1 bo imenoval Informacijski pooblaščenec;
 • 1 bo imenoval Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja;
 • 1 bo imenoval Varuh človekovih pravic;
 • 1 bo imenoval Nacionalni svet invalidskih organizacij.

(Glej tudi: https://novinar.com/novica/kdo-in-kako-bo-izbral-clane-sveta-rtv-slovenija/ in https://rtvjezakon.si/)

Najbolj glasni “nepolitični” politiki

Nasprotniki novele zakona trdijo, da je izbor zgoraj navedenih uglednih posameznikov, skupnosti, institucij, civilnodružbenih in nevladnih organizacij neprimeren in da bodo z izborom svojih članov za Svet RTV-ja po naročilu politike omogočili politizacijo javnega medija po željah leve politične opcije. Če pogledamo, kdo bo torej predlagal svetnike, si je res težko predstavljati, da bi mandat lahko dobila vojščaka SDS-a – upokojeni strojevodja Slavko Kmetič in nekdanji poslanec SDS-a Jožef Jerovšek, ki v trenutnem sklicu Programskega sveta krojita dnevni red političnih in nestrokovnih obračunavanj z ustvarjalci na RTV Slovenija.  

Potem ko so si SDS in NSi omrežja podredila Programski (predsednik Peter Gregorčič) in Nadzorni svet (predsednik Borut Rončević) ter politično povsem instrumentalizirala generalnega direktorja Andreha Graha Whatmougha, se je lahko začela nadaljnja »politizacija« RTV-ja in zlasti najbolj izpostavljenega Informativnega programa Televizije Slovenija.

Vse poti vodijo – v smer SDS-a 

Po aprilskih parlamentarnih volitvah je direktor televizije postal bivši direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, vodja pravne služne RTV-ja pa svetovalec v Janševem vladnem kabinetu in dolgoletni član SDS-a Drago Zadergal. Ta je bil že pred tem kabinetni stik z »generalom« in njegovo prvo pomočnico Vesno Zadravec.

Čeprav je dobila komaj 20-odstotno podporo uredništva je Grah Whatmough za odgovorno urednico Informativnega programa imenoval SDS-u ustrežljivo Jadranko Rebernik, ki je bila pred leti s te funkcije že razrešena, na čelo MMC-ja pa je bil kljub soglasnemu nasprotovanju uredništva za začasnega vodjo nastavljen SDS-u zvesti scenarist proslav Igor Pirkovič, ki je v tesni navezi z nekdanjim direktorjem televizije, pričevalcem Jožetom Možino, prav tako ostrim nasprotnikom novele zakona in novinarske stavke.

In potem je sledila še odkrita politizacija Informativnega programa. Voditelj in urednik Odmevov je postal voditelj s strankarske televizije Luka Svetina, pripeljali so tudi Martina Nahtigala, ki je skupaj s Svetino še vedno aktiven na portalu Domovina, pred tem pa je bil še uradni govorec med predsedovanjem v Bruslju in vodja kabineta ministrice v Janševi vladi. Za urednico dnevno-informativnih oddaj na TV Slovenija so inštalirali Ksenijo Koren, nekdanjo vladno svetovalko in tesno Janševo sodelavko oziroma tako imenovano medijsko operativko. V »prevzemni« ekipi je še nekaj starih in novih obrazov, ki so morali priseči zvestobo »generalnemu vodstvu« – Boštjan Veselič Golob, Nejc Krevs, Florjan Zupan, Jaka Elikan, Gašper Petovar, Marko Milenković.

Glasujejo kot en mož? Ne več!

Nikakor pa ne gre prezreti, da člani Programskega sveta nič več ne glasujejo tako, kot se je še ne tako davno hvalil upokojeni strojevodja: 21 svetnikov kot en mož. Na prekinjeni seji Programskega sveta je namreč 11 programskih svetnikov zahtevalo izredno sejo, na kateri bi razčistili odgovornost “generalnega vodstva” za katastrofalno stanje v zvodu. Ta predlog so podpisali naslednji svetniki: Robert PajekGregor DrnovšekSašo Hribar (predstavniki zaposlenih) ter Brane PianoAlenka GotarAndrej PrebilJelka StergelAnuša Gaši, Alenka Sivka, Geza Filo in Rok Hodej. Več o zahtevi lahko preberete tukaj.V strahu pred kritiko pa je predsednik Programskega sveta Gregorčič razpravo odložil na poreferendumski čas. 

Ministrstvo: konflikt interesov

Blokada razprave pomeni tudi, da ne bo mogoče javno razpravljati o ugotovitvi ministrstva za javno upravo, da generalni direktor RTV-ja sploh ne sme biti aktivno vključen v referendumsko kampanjo, saj gre za konflikt interesov. Tako je ministrstvo odgovorilo na pritožbo Sindikata novinarjev Slovenije, ki je problematiziral dejstvo, da Grah Whatmough kot fizična oseba agitira proti noveli zakona. Več o tem najdete tukaj. Sindikat novinarjev Slovenije je konflikt interesov prijavil tudi Komisiji za preprečevanje korupcije.

Zaradi mnenja ministrstva za javno upravo, da bi bilo težko zadostiti načelu nevtralnega odnosa javnih oblasti do referendumske kampanje v primeru, da je organizator fizična oseba, ki je obenem predstojnik javnega organa, je odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik preklicala vabilo Andreju Grahu Whatmoughu v referendumsko soočenje. In Grah Whatmough je na Twitterju potožil o pritiskih. Potem pa se je pritoževal še zaradi obiska delovne inšpekcije na RTV-ju. Pa ne zaradi vsebine obiske, ampak zato ker v tistem času kot fizična oseba ni mogel sodelovati v referendumskem klepetu na MMC-ju.  

Toliko o prioritetah generalnega direktorja RTV Slovenija v službenem času. 

%d bloggers like this: