BIZARNOSTI, LAŽI IN SEVERNOKOREJSKI ODMEV

Naporen teden. Predvsem za gledati ta zvrhan koš bizarnosti, laži in prozornih zvijač, da bi se še radovedni Taček prijel za glavo. Kje začeti? Pa dajmo pri Vidi Petrovčič, tisti nekdanji novinarski kolegici, ki mora še en teden zdržati v propagandnem pohodu »generalnega vodstva« proti noveli zakona o RTV-ju. 

Pri Vidi v ponedeljek in četrtek

Neutrudna Vida mora namreč gledalce prepričati, da se z umikom Državnega zbora iz imenovanja RTV-svetnikov ne bo zgodila depolitizacija, ampak še hujša politizacija javnega zavoda! Da bo torej po novem še huje, ker ne bo mogoče čez parlament pod pretvezo predlogov civilne družbe v Svet RTV-ja pripeljati recimo upokojenega strojevodjo Slavka Kmetiča. Njegova edina referenca na področju medijev je dolgoletno članstvo v SDS-u. Skratka, predlagani umik politike je za nasprotnike novele zakone nesprejemljiv, ker, kot pravijo, edino poslanci so izvoljeni predstavniki ljudstva in ga torej predstavljajo. Do težav svetopisemskih razsežnosti pride očitne le, če večina teh izvoljenih poslancev – predstavnikov ljudstva – sprejme zakon, ki vsakokratni politiki omejuje vpliv na RTV-ju. Ta intelektualna akrobatika je naravnost za radijsko oddajo Intelekta.  

Ko Peter »presliši«, kaj govorijo prijatelji

V četrtkovem referendumskem soočenju pri Vidi je sodeloval tudi predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič, ki redno komentira aktualno politično dogajanje pri prijatelju Bojanu Požarju in – če je treba – na veliko tolče po RTV-ju in »neposlušnih« novinarjih. 

Nesprejemljivo? Nezaslišano? Neprofesionalno? Vse to. Potem pa se Gregorčič na seji Programskega sveta nekaj opravičuje, ko vendarle ugotovi, da bi moral zaščititi ustanovo in zaposlene pred propagando in lažmi, ko njegovi prijatelji govorijo o fašizmu, on pa to »presliši« in govori, da je še huje. 

Ko Jadranka prekliče vabilo pravniku Andreju  

Peter Gregorčič se je v referendumsko kampanjo o RTV-ju prijavil kot fizična oseba. Tako kot vse bolj nesrečni »general« Andrej Grah Whatmough, ki mu je odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik v ponedeljek preklicala vabilo v referendumsko oddajo zaradi mnenja Ministrstva za javno upravo o konfliktu interesov. Če poenostavimo: le pravniku Andreju ni jasno, da težko sodeluješ v kampanji o in na javnem zavodu, ki ga vodiš. Grah Whatmough zdaj igra vlogo žrtve, češ da ne more govoriti, da celo ne more kot fizična oseba v kampanji nastopiti v referendumskem klepetu na MMC-ju, ker je ravno takrat na RTV-ju inšpekcija in mora biti zraven, ker je – generalni direktor tega zavoda. Kakšen Radio Ga Ga zaplet!   

Če Grah Whatmough meni, da ni v konfliktu, bo pa ja menda prepričal odgovorno urednico, da ga spusti še v kakšno oddajo. Prav ta urednica, ki jo je kljub pičli podpori uredništva imenoval za odgovorno urednico, mu je to onemogočila, ne pa vlada ali kdo drug. In zakaj je to storila? Morda pa se strinja, da je njegova dvojna vloga vendarle zelo problematična. 

Ko doktor JJ zavaja, Vida le prikima 

V soočenju 14. novembra – v terminu Studia City, ki po besedah vodstva ni ukinjen, le ni ga več – pa  je kljub odsotnosti »generala« pri manipulacijah briljiral še en član Programskega sveta in hkrati organizator kampanje – fizična oseba Janez Juhant. Teolog, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, ki ga je v Programski svet kot predstavnika verskih skupnosti imenoval predsednik države Borut Pahor, javnost brez zadržkov zavaja, ko reče, da bo »v novo imenovanem Svetu šest novinarjev.« Doktor JJ dobro ve, da je to laž. Novela zakona namreč predvideva, da bo v novem Svetu RTV-ja 6 zastopnikov zaposlenih, in sicer po dejavnostih: po eden za področje informativne, kulturno-umetniške, razvedrilno-športne dejavnosti, tehnike in digitalnih medijev ter eden, ki ga bo imenoval Svet delavcev. Svet delavcev ni organ novinarjev, ampak so vanj izvoljeni zaposlenih iz vseh dejavnosti. Prav tako že razrez zastopstva zagotavlja, da med 5 predstavniki dejavnosti ne bodo le novinarji. Teh se doktor JJ očitno najbolj boji – razen če so seveda »pravi.« Več si lahko preberete TUKAJ.

Ko Uroš ne razume, kaj pomeni solidarnost

Med vrhunci tedna je bilo vsekakor tudi referendumsko soočenje na N1 – TV(it) direktor Uroš Urbanija proti direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač. 

Še enkrat se je pokazalo, kako Uroš Urbanija sovraži ertevejevce, tako kot Grah Whatmough, ki je moral Urbanijo imenovati za direktorja televizije. TV(it) direktor je spet manipuliral z »vdorom« zaposlenih v studiu in vehementno zatrjeval, da se pod njegovim vodenjem televizije nobenemu zaposlenemu ni nič hudega zgodilo. Res ne? Kaj pa 38 opominov pred odpovedjo delovnega razmerja!

V sredo so zaposleni na RTV Slovenija na Večeru resničnih zgodb v Kinu Šiška povedali marsikaj:

Severnokorejski odmev

Za konec pa še malo smeha. V teh sivih časih ga vsi potrebujemo. Tudi Vidi najbrž ni lahko. 

Odlomek s prvega programa severnoslovenske televizije Ljubljang:

https://www.facebook.com/jure.mastnak.9/videos/1282451655879603

Če se še vedno sprašujete Kaj dogaja?

#ZAjavniRTV 

#ZAscitimodrugdrugega 

#RTVjeZAkon

%d bloggers like this: