ŠE TRI DNI DO REFERENDUMA … KAKO RAZREŠITI »ANDREJEV PARADOKS«?

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v stiski. Ko naj bi bila ekipa Dnevnika v »stiski«, ker so ji po 18.00 uri zvečer podtaknili pripravljen prispevek, ki ga je odgovorna urednica Jadranka Rebernik ves dan skrivala in so potem ustvarjalci pošteno povedali gledalcem, da gre ZA prispevek po izrecnem navodilu odgovorne urednice, je direktor televizije Uroš Urbanija od Reberenikove ZAhteval, da voditelju Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer dodeli naloge, ki jim bosta kos. Da, tako žaljivo je ZAdnje mesece »generalno vodstvo« do dolgoletnih, izkušenih ustvarjalcev RTV-vsebin. In »general« se je z ZAhtevami TV(it) direktorja strinjal. Kot vedno. Ni ZAščitil ZAposlenih kot že ničkolikokrat doslej.

Ko Andrej zaide v paradoks

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je v ZAdnjem mesecu postal tudi fizična oseba v referendumski kampanji o noveli ZAkona o RTV-ju. In zdaj je očitno v stiski tudi kot fizična oseba, saj mu je ZAradi mnenja ministrstva ZA javno upravo o konfliktu interesov, odgovorna urednica Jadranka Rebernik ZAprla vrata na soočenja v televizijskem studiu pri Vidi Petrovčič. Na Radiu Slovenija pa mu vabila niso preklicali. Le ZAkaj se potem ni udeležil razprave? Se je ustrašil? Je poZAbil, ker se ZAdnje čase toliko posveča Twitterju? ZAkaj ZAvaja, da mu je vlada prepovedala sodelovanje, ko je jasno, da je to storila odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik, ki jo je na ta položaj sam nastavil. Takole je ZAdevo pojasnil odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek.  

ZAnimiv pa je tudi ZApis radijskega kolega Mateja Praprotnika, ki opoZArja na vse hujši »Andrejev paradoks«:

Ko zaplapolajo zastavice za javni medij

Andrej Grah Whatmough je v hudi ZAdregi. Tudi včeraj je bil, ko je ZApuščal Kolodvorsko in opazil morje ZAstavic okoli našega dečka s piščalko.

Medtem ko smo ertevejevci ganjeno opazovali ZAsaditev zelenice pred RTV z ZAstavicami podpore javnemu mediju, je mimo čisto sam in potihem smuknil generalni direktor in fizična oseba AGW. Izbral je pot po temnejši strani ulice. Bi ga morali spraviti v ZAdrego? Ne, očitno je bil sam v precejšnji, če se je tako izognil sodelavcem in ljudem, ki podpirajo javni RTV. Kot smo že večkrat ZApisali, Andrej Grah Whatmough je proti, vedno je bil proti, saj ni v njem prav nič ertevejevca.

Na Čufarjevi ulici v Ljubljani je namreč včeraj potekal shod v podporo ZAkonu o RTV Slovenija – ob koncu so udeleženci ZAsadili zelenico pred RTV z ZAstavicami podpore javnemu mediju. Shod so organizirale članice kampanje RTV je ZAkon. “Zbrali smo se ZA zmago neodvisnih kritičnih medijev, neodvisnih kritičnih novinark in novinarjev, ZA zmago javne, kakovostne, profesionalne, pokončne in neodvisne RTV,” je povedala radijska kolegica Tatjana Pirc. “Beseda je močno orožje. A ko smo besede pošiljali tja, čisto blizu nas, kakšno nadstropje višje, so se besede posušile, raztrgale in našemile. Še vedno govorimo, a ne več njim, temveč tistim s posluhom do razumevanja pomena in obstoja javne radiotelevizije,” pa je opozorila televizijska voditeljica Miša Molk. Več – tudi posnetek koncerta – pa TUKAJ.

Svet delavcev RTV Slovenija soglasen  

Pred shodom pa je imel izredno sejo Svet delavcev RTV Slovenija in soglasno podprl novelo ZAkona o RTV-ju, ker iz javnega servisa umika neposredni vpliv politike in povečuje delavsko participacijo. ZAposlene na RTV Slovenija in javnost pa pozval, naj se udeležijo referenduma.

Svet delavcev je tudi soglasno ugotovil, da generalni direktor Andrej Grah Whatmough v referendumski kampanji sodeluje netransparentno, saj ni jasno, kdaj nastopa kot generalni direktor in kdaj kot fizična oseba. Po mnenju Sveta delavcev je nastalo tudi nasprotje interesov, saj ima generalni direktor osebni interes, da prepreči uveljavitev ZAkona, ki ukinja to delovno mesto in uvaja upravo. Ugledu javnega medija škodi tudi s tem, da ne nasprotuje lažnim in netočnim izjavam v razpravah, v katerih sodeluje.Svet delavcev je Programski in Nadzorni svet RTV še pozval, da v skladu s svojimi pristojnosti preučita vse navedene kršitve, ugotovita odgovornost generalnega direktorja in ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Vse pristojne na RTV Slovenija – direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo, odgovorno urednico Informativnega programa TV Slovenija Jadranko Rebernik in varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Marico Uršič Zupan – je Svet delavcev pozval, da utemeljeno odgovorijo na pritožbe javnosti o nestrokovnih in pristranskih referendumskih vsebinah na TV Slovenija.

%d bloggers like this: