ZA javni RTV, ZA solidarnost, ZA demokracijo in boljšo PRIHODNOST

Za kolektivom RTV SMO so naporni meseci, ki pa so še izostrili našo odločenost, da zaščitimo drug drugega in javni RTV. Naš pogled na kakovosten, verodostojen, sodoben javni medijski servis smo strnili v zavezah za boljšo RTV Slovenija. Grobi posegi »generalnega vodstva« v program, degradacija kolegov, prihodi novih neizkušenih ali politično obarvanih novinarjev in urednikov, nenehne laži in manipulacije vodstva so nas še tesneje povezali, zato še naprej sporočamo: Ne bojimo se! Tukaj smo!

5. septembra je na dopoldanskem sestanku urednikov in novinarjev odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik malce zarobantila, češ da je dovolj protestiranja pred hišo, prihodov v studio in drugih »neprimernih« akcij, češ da so pred nami še predsedniške in lokalne volitve in najverjetneje referendumi – da nas torej čaka naporna jesen. Imela je prav. Jesen je bila izjemno težka, umazana, neprofesionalna, polna žalitev in poniževanj.

Na sestanku je bilo tudi popolnoma jasno, da Jadranka Rebernik sodelavcev, ki so 24. avgusta stopili za Sašem Krajncem v studiu, ne bo zaščitila, češ da to ni v njenih rokah in da o tem odloča direktor televizije Uroš Urbanija. Takrat so se že razširile informacije, da vodstvo pripravlja disciplinske ukrepe – opomine pred odpovedjo delovnega razmerja.

Zato smo se odločili, da še bolj množično izrazimo odločen protest proti pritiskom in grožnjam vodstva z disciplinskimi ukrepi ter nestrokovnim posegom v program. V studiu smo se zbrali tiho, mirno in dostojanstveno. V podporo šikaniranim kolegom. Za solidarnost!

Sledil je pogrom vodstva, ki je solidarnostni prihod zaposlenih v studio primerjalo z nasilnim vdorom proticepilcev v prostore Televizije Slovenija, ko je morala posredovati policija. Ertevejevcem ni treba »vdirati« v svoje prostore, kjer ustvarjamo in smo vsak dan odvisni drug od drugega – od dobrega sodelovanja in spoštovanja. Ob tem dogodku smo v kolektivu RTV SMO odločno zavrnili vse pritiske »generalnega vodstva« in sporočili: Ne bojimo se! Tukaj smo!

26. septembra je potekala enodnevna zaostrena novinarska stavka, ki se ji je pridružila večina novinarjev RTV Slovenija. Skupina stavkokazov je v nasprotju s tehničnimi navodili stavkovnega odbora pripravila dnevno-informativne oddaje, direktor televizije Uroš Urbanija je kar v desku informativnega programa urejal vsebine in stavkajoče novinarje nadiral: V pisarne, pa čao! Ob koncu stavkovnega dne smo se zbrali na Trgu republike in se ob podpori javnosti zavzeli za javni RTV.  

7. oktobra, petek popoldne, so na maile začeli prihajati opomini oziroma pisna opozorila pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja. Direktor televizije Uroš Urbanija ni uspel identificirati vseh kolegov, ki so bili v studiu – izbral jih je 38. Opomini so bili še en nedopustni pritisk na vse, ki so opozarjali na nevzdržne razmere zlasti v Informativnem programu in na MMC-ju, odsotnost komunikacije in nenehne profesionalne zdrse ter kršitve novinarske in uredniške avtonomije.

Danes, 25. novembra – natanko eno leto od prve tiskovne konference Kolektiva Informativnega programa Televizije Slovenija – smo spet stali pred hišo. V enem letu so se na ekranu, žal, uresničile vse naše črnoglede napovedi zaradi nepremišljenih in nestrokovnih potez »generalnega vodstva.« Smo se pa mi nedvomno tesneje povezali, poskrbeli drug za drugega, se spodbujali in zdaj optimistično čakamo na nedeljo – na vaš glas, na vašo odločitev za javni RTV.

Mi smo z vami. Tukaj smo. Ne bojimo se.

Ostanite še naprej z nami!

%d bloggers like this: