KO VODITELJ NE ZNA ALI NE ZMORE POSTAVITI KLJUČNEGA VPRAŠANJA

Kakšna mizerija v studiu Odmevov: gledamo goste, ki tja ne sodijo, pogovore, ki ne povedo nič in tudi voditelja, ki morda sploh ne ve, zakaj je tam. Če bi, nam v ponedeljek ne bi bilo treba čakati, da ključno vprašanje šefu Nove Slovenije zastavijo na komercialni namesto na javni televiziji.

Pojdimo po vrsti. Nedavno inštalirana sodelavca Informativnega programa Luka Svetina in Martin Nahtigal rada tudi v javnosti zajamrata, kako da je hudo na Televiziji Slovenija, na redakcijskih sestankih pa sta tiho. Ker vesta, da tam nista zaradi svojih novinarskih presežkov, ampak ker sta ju direktor televizije Uroš Urbanija in odgovorna urednica Jadranka Rebernik vpoklicala kot del »prevzemne« ekipe v referendumski kampanji proti noveli zakona o RTV-ju. Gledalci so hitro spregledali ta načrt, nedeljski referendumski izid vse pove.

Streli v prazno

Voditeljsko-uredniškemu tandemu Odmevov Svetina-Nahtigal je Jadranka Rebernik zaupala ponedeljkove Odmeve – dan po »zmagi«, ki so jo pričakovali, na koncu pa doživeli še en poraz. Tako je, tokrat je »preverjena« uredniško-novinarska ekipa pod taktirko Uroša Urbanije izgubila še eno politično bitko Janeza Janše – po parlamentarnih in predsedniških volitvah še trojni referendum. 

»Po še enem porazu desnice na treh referendumih je čas za samorefleksijo in temeljit premislek, kako naprej, napoveduje predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, ki bo naš gost v studiu, gostimo tudi predsednika stranke SLS Marka Balažica,« je v ponedeljkovih Odmevi voditelj Luka Svetina napovedal poreferendumsko debato. Že na jutranjem redakcijskem sestanku je bilo jasno, da je predsednik Nove Slovenije Matej Tonin v oddajo vabljen zaradi odziva na referendumski izid, ki ga je označil za že tretji poraz desne sredine letos. Ker vsake volitve, v katerih se pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne, je Tonin predlagal samorefleksijo.

Ko SDS zavrne vabilo »svojim«

Urednik Nahtigal se je odločil, da bodo šli v oddaji šli po sledi Toninove nejevolje in analizirali stanje na desnici. Zmagovalcev referenduma ni nihče niti omenil. Poleg Tonina je Nahtigal v Odmeve povabil tudi svojega političnega sopotnika, predsednika SLS-a Marka Balažiča, iz SDS-a pa sta s Svetino dobila košarico, kar je Svetina pred pogovorom tudi povedal. Gotovo je bil presenečen, da iz SDS-a ni bilo nikogar, saj je bil na strankarski televiziji Nova24TV vajen, da so mu vedno zagotovili »pravega« sogovornika.

Ko voditelj ne postavi ključnega vprašanja

In zdaj k bistvu. So gledalci dobili odgovor na vprašanje, ki ga je voditelj zastavil v napovedi oddaje? Ne. Zakaj? Ker ga voditelj Odmevov v pogovoru s Toninom ni zastavil. Zakaj ne? Ga je strah kakršnekoli kritične obravnave Janševih političnih potez? Prvo vprašanje voditelja se je nanašalo na izid referendumov, drugo na referendumske kampanje, tretje na politični kapital Anžeta Logarja. Pri četrtem je voditelj končno omenil Twitter korespondenco med Toninom in Janšo: »Kako komentirate odgovor Janeza Janše, da če bi Nova Slovenija (na volitvah) osvojila 15 odstotkov, bi desna sredina zmagovala?« Matej Tonin je odgovoril, da ima Janez Janša prav in da prav zato so v Novi Sloveniji poskušali najti napake, ki so jih storili v preteklosti. Med napake je prištel tudi podporo ministru Andreju Vizjaku v prejšnji vladi, torej članu SDS-a. In potem? Vsak izkušeni in nepristranski voditelj bi po tem odgovoru vedel, da je to iztočnica za vprašanje: ali bo Nova Slovenija v prihodnje sodelovala v vladi Janeza Janše? Ampak, ne, voditelj tega vprašanja ni postavil, saj je bilo treba Janšev poraz na referendumih zamegliti – morda pa sta Nova Slovenija in SLS kriva za neuspeh! Svetina se je raje obrnil k Balažiču in pogovor nadaljeval z vprašanjem o morebitnem povezovanju NSi-ja in SLS-a. Da bi sogovornika povprašal o vlogi in odgovornosti Janše za referendumski poraz – v to ni hotel drezati. Morda sta se z urednikom Nahtigalom zbala ali pa sta dobila naročilo, da je treba čim bolj zmanjšati pritisk na Janšo po referendumskem debaklu.   

Po izjavo dneva na POP TV

Za primerjavo: podoben pogovor je v ponedeljek zvečer potekal na komercialni televiziji POP TV – no, vsaj gost je bil isti. In dobil je pravo vprašanje: »Zdaj me zanima, boste še sodelovali v prihodnjih vladah, če bo Janez Janša še kdaj zmagal na volitvah?« In odgovor Mateja Tonina: »Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev, je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu ‘dovolj je’. Torej na vaše direktno vprašanje, ali bo Nova Slovenija še sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je dogovor ne. Če pa bomo sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS, je pa odgovor da.« In to je bila izjava, ki je bila potem povod za nadaljnje politično obračunavanje, zato je morala TV Slovenija za izjavo Tonina zaprositi komercialno televizijo, čeprav je bil tudi pri nas gost, a, žal, brez pravega izplena. Tako delajo »profesionalci«. Za takšen strel v prazno seveda ni bilo nobene kritike odgovorne urednice Jadranke Rebernik ali kakega žaljivega zapisa na račun »aktivističnih« sodelavcev TV(it) direktorja Uroša Urbanije.

Kako zmanjšati referendumski polom

Direktor Urbanija se v javnosti zelo rad hvali, da na TV Slovenija ni več »prepovedanih gostov in tem«. Urbanija pač ne loči med neprimernimi, nestrokovnimi, interesno kompromitiranimi in prepovedanimi gosti. Nič hudega, saj so tudi gledalci spoznali to sprenevedanje in povedali svoje na referendumu. Te dni pa je očitno med nezaželenimi temami na TV Slovenija referendumski polom Janeza Janše. Odgovorno urednico Jadranko Rebernik je namreč zmotilo, da se je torkov Dnevnik začel s političnimi odzivi na referendum in sporom med SDS-om in NSi. So pa zato ta »zdrs« popravili v Odmevih, kjer o zaostrovanju med SDS-om in NSi ni bilo niti besedice in tako je bil »prezrt« tudi odziv Ljudmile Novak, ki – kako predvidljivo – močno odmeva povsod, razen v Odmevih. Za to je poskrbela urednica Odmevov Ksenija Koren, zadnji člen v »prevzemni« ekipi »generalnega vodstva«. Le kako bi dovolila, da bi kdo kaj kritičnega povedal o njenem nekdanjem šefu. Njegova obramba in ne profesionalno poročanje o domačem političnem dogajanju je glavna naloga »nepristranskih,« »nepolitičnih,« »profesionalnih« kadrov. Kdo so to? Poleg Jadranke Rebernik je to triada nekdanjega voditelja na Janševi strankarski televiziji, nekdanjega večstranskega sodelavca v Janševi vladi in nekdanje Janševe glavne medijske »operativke.«

%d bloggers like this: