JADRANKA REBERNIK NE SLIŠI DOBRO VOLIVCEV IN NOVINARJEV

Strah pred odkritimi vprašanji, preklicevanje že napovedanih sestankov, prelaganje odgovornosti, hlinjenje nevednosti, skrivanje pred ekipo, odlaganje razprave o propadlih info-projektih v nedogled – naštetim prijemom, s katerimi se je odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik že proslavila v kolektivu, je dodala novega: ne sliši dobro! Noče vedeti, kaj so ji volivci sporočili na referendumu in o čem govorijo novinarji, ko govorijo o profesionalizmu. 

So bili po vašem mnenju v oddaji spoštovani poklicni standardi in novinarski kodeks? To je najnovejša prepovedana tema, ki je na jutranjih redakcijskih sestankih Informativnega programa ni dovoljeno načeti – če se tam seveda pojavi tudi odgovorna urednica. 

Ko se Jadranka boji odkrite razprave

Dva dni po oddaji RTV Slovenija danes in jutri, v katero je voditeljica in urednica Vida Petrovčič za obračun s stavkajočimi novinarji pripeljala celo generalnega direktorja Psihiatrične klinike Ljubljana Bojana Zalarja, je odgovorna urednica – podpisana pod ta zmazek – le prišla med novinarje, a je razpravo o oddaji zatrla v kali. Mnenja o tej oddaji (še) nima, novinarji jo lahko zanj zaprosijo po mailu, do takrat pa je »svoje povedala«. Spomnimo: v oddaji je Vida razpredala o neposlušnosti, nepriznavanju avtoritete, težavnem sodelovanju, prikriti jezi, rušenju, prepirljivosti stavkajočih … v studio pa ni povabila nobenega novinarja, ki bi lahko opisal pritiske, šikaniranja, izgorelost zaposlenih, nestrokovno vodenje, porušeno komunikacijo, nenehne grožnje na sestankih zaradi planov dela, številne uredniške in organizacijske zdrse zlasti v Informativnem programu TVS. Torej še ena skrajno neprofesionalna oddaja, v nasprotju s standardi in »pluralnostjo,« ki jo po svojem julijskem prihodu tako rad opeva TV(it) direktor Uroš Urbanija. Tudi njega ni nič zmotilo. Le zakaj bi ga? Tudi on je bil skupaj z generalnim direktorjem/fizično osebo AGW »povabljen« v oddajo, da sta lahko prilivala olje na ogenj uničenih odnosov v Informativnem programu. Odgovorna urednica Jadranka Rebernik ne le da dva dni po oddaji mnenja o njeni vsebini nima, čudi se tudi pozivu novinarjev, naj ukrepa in jih zaščiti, češ da ne ve, kako bi to lahko storila. Prav tako ne vidi nobenega razloga, da bi lahko novinarji o oddaji govorili, spraševali, vsaj ne pred naslednjim tednom, ko pa lahko na sestanku, ki je sicer sklican na povsem drugo temo, o tem povprašajo kar TV(it) direktorja Uroša Urbanijo. Ki seveda ni podpisan pod oddajo.

Ko Vida ne vidi več novinarstva

Tudi Vida Petrovčič ne vidi in noče videti, v kakšni igri politike in interesov sodeluje. Ker to, kar je uprizarjala z oddajami o noveli Zakona o RTV, z novinarstvom nima nobene zveze. Ko so jo novinarji pozvali, naj pride na redakcijski sestanek in novinarjem pojasni svoje odločitve glede zadnje oddaje in prisluhne njihovim pripombam, je končno tudi sama potrdila, da ni več novinarka. Odgovorila je, da pričakuje vabilo vnaprej, z opisom vsebine in da bo na sestanek prišla z advokatom. Lahko pa ji novinarji – po očitno novi maniri vodstva in ožjega kroga zaupnikov – pošljejo vprašanja po mailu. Toliko o odprti, profesionalni razpravi.

Urednica, ki je bila zaradi slabe komunikacije že razrešena 

“O tem tu ne bomo govorili.” “To ni samoupravljanje.” “To je debata za drugič.“ “To je fašizem.“ „Opozarjam te, pazi, kaj govoriš.“ Vse to so stavki, s katerimi je odgovorna urednica Jadranka Rebernik v minulih tednih in mesecih na jutranjih sestankih grobo ustavila razpravo o temah, ki se tičejo njenega dela in dela v programu, ki ga vodi in pospešeno kadrovsko popolnjuje s kadri preverjenimi po vse prej kot novinarskih merilih. Ker ni strokovnih argumentov, se novinarje utiša s pozicije moči, prepovedanih tem je vse več. “Za to bo primeren drug sestanek”, je pogost odgovor, a teh sestankov ni. Nič novega. Jadranka Rebernik se je že takoj po vrnitvi na RTV (kamor jo je kot šefico dnevno-informativnega uredništva pripeljal poslušni dvojček Rajko Gerič – Jože Možina) proslavila s skrivaštvom v najbolj kritičnih trenutkih in prav slaba komunikacija jo je odnesla s položaja, ko je prvič postala odgovorna urednica Informativnega programa.

Še vedno brez analize aprilskega katastrofalnega volilnega projekta

Taktika Jadranke Rebernik je že vsem dobro znana: če bom molčala, se bodo zagotovo naveličali. Novinarji na primer še vedno čakajo na sestanek, ki bo prinesel analizo projekta pred parlamentarnimi volitvami. Zanj so zaprosili, bil jim je obljubljen, tudi napovedan, a potem, kot že veliko drugih, odpovedan. December je, parlamentarne volitve so bile aprila. Morda še daljši kot seznam napovedanih sestankov, ki jih potem ni, je seznam neodgovorjenih mailov novinarjev v poštnem predalu odgovorne urednice. Že mesece vodstvo napoveduje in ustrahuje z novimi urniki dela, vsak mesec znova novinarji poslušajo, da “zdaj pa res”, “jutri pa res”, a jutri ne pride…  Vodstvo seveda načrtno ovira komunikacijo podrejenih z nadrejenimi, to je še ena od oblik pritiska na “neposlušne novinarje”. Tudi seznam teh je vse daljši. Ne bojimo se in ne bomo tiho ob nadaljnjem uničevanju Informativnega programa – mi smo slišali glas ljudstva!

%d bloggers like this: