PISMO IZGUBLJENEMU ANDREJU (“možu časti”, ki je stisnil rep med noge)

Dragi Andrej,

nekoč si sodelavcem v Informativnem programu TVS povedal, da si mož časti. Ko so te dobronamerno opozarjali, da programski načrt nekdanjega v. d. direktorja televizije Valentina Areha, tvojega televizijskega izbranca, vodijo v pogubo. Takrat še nisi bil na Twitterju, kjer od oktobra čivkaš manipulacije in zavajanja. In takrat še nisi bil razcepljena osebnost – generalni direktor, ki naj bi delal v dobro RTV-ja, in fizična oseba, ki je v referendumski kampanji nasprotovala spremembam zakona. S svojimi dejanji v zadnjem letu in pol si ceno svoje časti močno znižal. Samo takšnemu človeku so lahko za direktorja televizije pripeljali Uroša Urbanijo, za vodjo pravne službe pa Draga Zadergala. Kup pogodb za nove, »preverjene« sodelavce si še podpisal – kot tudi opomine pred odpovedjo delovnega razmerja za 38 zaposlenih, ki jih je identificiral kar sam Uroš Urbanija. In zdaj si se skril, ker se nisi pripravljen soočiti s predlogom o tvoji razrešitvi in vsemi katastrofalnimi potezami, ki si jih ali so jih zate vlekli – sam dobro veš kdo. V slabem letu si izgubil tudi podporo Programskega sveta, saj Kmetičevih »21 mož« ne obstaja več.

Čast je sicer nekaj dobrega, sploh če ti jo zaradi zrelih, avtonomnih, pokončnih dejanj pripišejo drugi. Vemo, da ti drugi tudi v tvojem primeru obstajajo, vendar na kakšni drugi ulici, nikakor na Kolodvorski. Morda pa tudi tam ne več po vseh letošnjih »polomih.«     

Po čem si bomo zapomnili tvoje »generalske« bitke?

Kot »mož časti« si pod krinko padanja gledanosti kmalu po imenovanju za generalnega direktorja v komplotu s Programskim svetom zamenjal direktorico televizije Natalijo Gorščak  (20. avgust 2021), ker te ni ubogala in se ni hotela nezakonito znebiti prejšnje odgovorne urednice Informativnega programa Manice Janežič Ambrožič, ki sta jo urednik Odmevov Valentin Areh in njegov nadobudni izbranec Nejc Krevs spletkarsko obtožila cenzure. Varuhinja Ilinka Todorovski je ugotovila, da cenzure ni bilo. Sodišče je odločilo, da je bila razrešitev prejšnje direktorice nezakonita. Ti pa nič. Vrata je bilo treba na stežaj odpirati tistim, ki so ju hoteli obglaviti. Bil si zraven.

Kot »mož časti« si s figo v žepu sestankoval z zaposlenimi, ki so te argumentirano svarili pred nepremišljenimi posegi v. d. direktorja Valentina Areha v televizijski Informativni program. Velikokrat si poudaril, da se želiš pogovarjati odkrito in si morda celo kaj tudi razumel. A si se nato obrnil k svoji svetovalki Vesni Zadravec, nekdanji novinarki, in po vsakem sestanku »častno« zabil nov žebelj v krsto Informativnega programa. Kar so ti prodali, to si kupil. Nič čudnega, da nam na sestankih nisi mogel gledati v oči.

Kot »mož časti« si pred sodelavci zatrjeval, da boš prevzel odgovornost, če bo projekt Panorama propadel. Še vedno čakamo, da to narediš. Kot »mož časti« si namreč podpisan pod vse pomembne dokumente na RTV-ju, tudi Programsko-produkcijski načrt, s katerim si Informativni program potisnil na stranski tir in je izgubil malodane že vso verodostojnost. Projekt vzporednega informativnega programa na dvojki, ki je propadel, je tvoja nasedla naložba v ljudi, pripeljane od zunaj, v opremo, programski čas. To je tudi tvoj propadli projekt.

Kot »mož časti« si podpisal tudi posebne pogodbe za nove sodelavce, med drugimi za Valentino Plaskan in Luko Svetino. Čeprav si se nekoč kot predsednik Nadzornega sveta odločil, da honorarnih sodelavcev v Informativnem programu več ne bo. Kar je v zadnjih letih skorajda uničilo desk dnevno-informativnega programa, v katerem so se od nekdaj kalili mladi sodelavci. Zanje prostora ni bilo, za izbrane kadre – vselej. Ni pomembno, kdo so, ali znajo delati, ali kaj vejo. Glavno je, da so – naši. Njihovi. Tvoji.

Kot »mož časti« si se požvižgal na mnenje uredništva in na čelo Informativnega programa postavil že enkrat razrešeno Jadranko Rebernik. Ta je nato za v. d. urednika MMC-ja imenovala Igorja Pirkoviča, prav tako proti mnenju uredništva. Pred čemer so profesionalci svarili, se uresničuje. Komunikacijski kaos v Informativnem programu se le še stopnjuje, Pirkovič pa se niti ne trudi in dela na MMC-ju, za katerega mu plačuješ, niti ne opravlja. Se ti morda vsaj svita, zakaj ti zaposleni ne zaupajo?

O časti in lažeh, ki jim še sam verjameš

Kot »mož časti« si dovolil, da se je v sporočilih za javnost RTV SLO, v »informacijah«, ki so jih tvoji pribočniki prodajali rumenim portalom in celo na uradnem profilu RTV SLO na Facebooku zapisalo, da novinarji lažejo.  

Kot »mož časti« zaposlenim očitaš, da ustvarjajo toksično okolje, medtem ko si s »častno« podporo Programskega sveta za direktorja televizije izbral človeka, ki je kot direktor vladnega urada za komuniciranje uničeval STA in z excel- tabelicami izvajal pritisk na novinarje RTV-ja. Ob tem si bil tako »časten,« da si seveda stopil na stran politike in excel-tabelice označil za mnenje, ne pa pritisk politike. Avtorja tabelic, katerega prejšnji šef je na uradno stran vlade nalepil spis Vojna z mediji, pa si, kot rečeno, z roko v roki z »nepolitičnim« Programskim svetom ustoličil za direktorja televizija. Človek, ki se je zmogel šele v tretje pravilno prijaviti na razpis.  

Kot »mož časti« si veliko govoril o pomenu dialoga – z zaposlenimi in tudi s sindikati. A si se potem »častno« izločil iz stavkovnih pogajanj, javno pa komuniciral, da si za zbliževanje stališč predlagal mediacijo in mediatorja očitno vnaprej izbral. Kot pravnik in človek dialoga, za kakršnega se razglaša, gotovo veš, da se morata glede mediatorja strinjati obe strani. Kot »mož časti« nisi potrdil nadaljevanja stavkovnih pogajanj, potem pa javno izjavil, da si sindikalno pogajalsko stran znova čakal, da pride na pogajanja. Znova?!

Kot »mož časti« si vsekakor slab pogajalec, brez avtoritete in brez privrženosti poslanstvu javnega medija.

O ščitenju samega sebe, pa naj stane, kolikor hoče

Kot »mož časti« nisi zaščitil novinark in novinarjev, ki so bili tarče grobih napadov prek družabnih medijev, tudi »svetih krav« iz RTV-ja. Vedel si za gonjo, opozorjen si bil, da zaposlenim stopiš v bran. Pa si se delal, kot da ničesar ne vidiš in slišiš. Dokler ni šlo za tvoje, njihove in – zate.  

Kot »mož časti« si se kot fizična oseba prijavil med organizatorje kampanje o noveli zakona o RTV Slovenija in agitiral proti zakonu, proti javnemu RTV-ju. Očitno izredne oddaje RTV Slovenija danes in jutri, ki ste jih v »generalnem vodstvu« pred uradnim začetkom kampanje zaupali Vidi Petrovčič, niso bile dovolj. Pa čeprav si kot eden izmed gostov v oddajo prinesel »svoje« grafične prikaze in trdil, da gledanost v zadnjem letu na splošno raste, čeprav so na zaslonu vsi lahko videli, da pada in da torej zavajaš.

Kot »mož časti« si pred referendumom prikrival podatke o gledanosti in ignoriral pozive Informacijske pooblaščenke. Podatki o gledanosti namreč kažejo, da so vse spremembe, ki si jih podpiral, še poslabšale gledanost televizije.

Kot »mož časti« si bojkotiral ustanovno sejo Sveta delavcev RTV Slovenija.

Kot »mož časti« si zaradi svoje vloge fizične osebe v referendumski kampanji v navezi s predsednikom Programskega sveta Petrom Gregorčičem (prav tako fizična oseba v kampanji) preložil obravnavo pomembnih dokumentov na čas po referendumu.

Kot »mož časti« si čivkal, da je podpora zakonu na referendumu glas za zvišanje RTV-prispevka in da je zato treba obkrožiti proti, hkrati pa kot generalni direktor vlado pozival, naj dvigne RTV-prispevek.

Kot »mož časti« še kar naprej zavajaš, da je na RTV-ju nezadovoljna le »peščica« novinarjev Informativnega programa, da na RTV-ju stavka le »peščica« nezadovoljnih zaposlenih, da novela zakona o RTV-ju nima niti podpore med zaposlenimi.   

Kot »mož časti« si ob shodu ZA javni RTV, ko so udeleženci po koncu koncerta zasadili morje zastavic na zelenici pred hišo, stopil po zatemnjeni strani ulice in se skrivoma vsem izognil.

Dragi Andrej, pokončni odidejo, slabiči se oklepajo

Kot »mož časti« nisi sprejel referendumskega izida in odstopil.

Kot »mož časti« si v oddaji pri Vidi Petrovčič zatrjeval, da trenutno pripravljaš ključne dokumente za delovanje RTV Slovenija v prihodnjem letu, potem pa najavil odsotnost do preklica – za nadomeščanje pa pooblastil Uroša Urbanijo.

Kot »mož časti« se ne zmoreš soočiti z razpravo na Programskem svetu in pobudo za tvojo razrešitev.  

Kot »mož časti« si stisnil rep med noge.

Čast si izgubil, tako kot zaupanje zaposlenih. Žal, nisi edini. Tvoj že precej obupan boj za »generalski« stolček, za kar si se povsem podredil določeni politiki, nikakor ni vreden moža časti.

%d bloggers like this: