KOMU VSE SO NAMENJENA ZLATA PADALA IN ZA KAKŠEN ZNESEK BO OŠKODOVAN RTV?

Poglejmo zelo poenostavljeno, kaj so se zmenili generalni direktor Andrej Grah Whatmough in vodji dveh sindikatov, Tom Zalaznik in Peter Kosmač. Aneks k kolektivni pogodbi (o tem smo pisali tukaj) zagotavlja odpravnino dvema skupinama ljudi. V prvi so tisti, ki bodo izgubili svoje funkcije in zapustili RTV, ti dobijo do 20 osnovnih plač, v drugi pa tisti, ki bodo samo izgubili svoje funkcije, ostali pa bodo v službi na RTV-ju, tem pripada do sedem osnovnih plač. Večinoma gre za ljudi, ki jim bo funkcija avtomatsko prenehala, ker je vezana na generalnega direktorja. Poudariti je treba, da se bo to zgodilo tudi brez razrešitve generalnega direktorja, saj jim bo funkcija prenehala že z uveljavitvijo novele zakona o RTV. Ko se namreč uveljavi novela, preneha funkcija generalnemu direktorju in vsem, katerih imenovanje je vezano na njegov mandat (Kdo je kdo v generalnem vodstvu). Grah Whatmough, Zalaznik in Kosmač so torej pravočasno poskrbeli, da tudi če bodo neuspešni v boju PROTI, dobijo ”pravi kadri” velikanske odpravnine.

Za kakšne zneske gre? Bruto plače vodstvenih kadrov so večinoma med 4.000 € in 5.000 €. Če to pomnožimo z 20, bo vsak od njih dobil med 80.000 € in 100.000 €. V primeru ljudi, ki bodo ostali na RTV-ju, je ta znesek med 28.000 € in 35.000 €. Glede na skupno število upravičencev do odpravnin (točen znesek je težko izračunati, saj se ne ve, kdo bo ostal na RTV-ju in kdo ne), bo znesek krepko višji od milijona evrov.

Sindikalista Zalaznik in Kosmač opravičujeta ”dosežek” s tem, da sta poskrbela za najslabše plačane delavce. Njih nekaj več kot 100 bo dobilo nekaj 10 € višjo plačo na mesec. Do konca življenja se nihče od njih ne bo približal odpravninam, ki sta jih sindikalna voditelja omogočila generalnemu vodstvu.

In kdo vse bodo srečni dobitniki zlatih padal? Večina s tega seznama vodstva RTV-ja (odvisno od pravne interpretacije), zagotovo pa Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija, Mirko Štular, Anica Žgajnar, Drago Zadergal, David Runco, Jure Sovinek, Rok Kovač, Anže Ančimer….. Vsem želimo uspešno delo še naprej in veliko užitkov ob zapravljanju javnega denarja!

Tom Zalaznik, predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije 
Peter Kosmač (zelo stara fotografija nekdanjega sodelavca, zdaj že več let upokojenca, predsednika Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija 
,
%d bloggers like this: