URBANIJA GROZI NOVINARJEM S POLICIJO!

Potem, ko je novinarka na policijo vložila prijavo proti uredniku TV Dnevnika zaradi spolnega nadlegovanja (kar so potrdile tudi priče), je policija sprožila ustrezne postopke (včeraj je bila policija ponovno na RTV-ju in zasliševala priče in odgovorne osebe), RTV-jeva pooblaščenka za mobing oz. skupni odbor pa je podal predlog, da je prijaviteljico potrebno zaščiti pred ponovnim kontaktom z domnevnim povzročiteljem mobinga.

In kako je odreagiralo vodstvo RTV-ja? Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je poniknil. Odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik ne vidi nobenih težav in je domnevnega nadlegovalca, ki je po prijavi policiji takoj odšel na bolniško, zdaj pa je očitno ozdravel, takoj vrnila na plan in tako bo jutri ponovno ”na kraju zločina”, torej urednik Dnevnika (v času odsotnosti so z domnevnim nadelgovalcem in še nekaterimi ”pravimi” sodelavci sklenili nove pogodbe za bistveno višje plače – domnevni nadelgovalec je tako po novem za nagrado urednik osrednjih oddaj).  

Sodelavci so že dlje časa opozarjali na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega nadelgovalca, sodelavke so celo večkrat prosile sodelavce za spremstvo, kadar so vedele, da bo v prostoru tudi on. Rebernikova ni želela ničesar ne videti ne slišati.

Ko se je njegovo ime spet pojavilo na planu, so sodelavci ves teden Rebernikovo opozarjali na neprimernost planiranja za urednika Dnevnika, na možnost stika prijaviteljice in domnevnega nadelgovalca in da se v njegovi prisotnosti zaradi njegovega agresivnega in tudi sicer neprimernega obnašanja tudi drugi ne počutijo varni. Odgovora Rebernikove ponovno ni bilo.

Aktiv novinarjev Informativnega programa je zato napisal odgovorni urednici Jadranki Rebernik in urednici DIO Ksenji Koren pismo, v katerem  izraža zaskrbljenost zaradi možnosti stika med domnevnim nadlegovalcem in prijaviteljico. Pozvali so, da naj vodstvo poskrbi, da do zaključka postopka domnevni nadelgovalec tega dela ne opravlja, saj je urednik v desku (delovni prostor, kjer nastaja Dnevnik) v neprestani interakciji s številnimi zaposlenimi.

Zakonodaja sicer od delodajalcev zahteva, da poskrbijo za delovno okolje, v katerem nihče ne bo izpostavljen neželenemu ravnanju spolne narave. In kako je ukrepalo vodstvo RTV-ja? Uroš Urbanija, ki je direktor Televizije Slovenija, hkrati pa pred PS, NS in SD nadomešča generalnega direktorja, je odgovoril z grožnjo novinarjem in Aktivu!?! Pooblaščenko za mobing je prosil, naj sproži postopke proti avtorjem zapisa Aktiva novinarjev zaradi šikaniranja. Pisanje je zaključil z obvestilom, da bo podal prijavo na policijo.

Skratka, za s pričami potrjeno prijavo spolnega nadlegovanja dobi domnevni nadlegovalec boljšo plačo, tiste, ki opozarjajo na možnost stika domnevnega nadlegovalca z žrtvijo, vodstvo RTV-ja prijavi na policijo, odgovorne osebe si pa delijo zlata padala. Ali obstaja kakšen organ v tej državi, ki lahko prepreči uničevanje javnega RTV-ja in šikaniranje zaposlenih na njem?

,
%d bloggers like this: