PROGRAMSKI SVETNIKI POMAGAJO GRAH WHATMOUGHU PRI NEZAKONITEM IZPLAČILU ODPRAVNIN

Aneks h kolektivni pogodbi, po katerem si bo odhajajoče generalno vodstvo izplačalo več kot milijon evrov, je nezakonit. Je namreč v nasprotju z 108. členom ZDR-1, saj kolektivna pogodba ni bila sprejeta na ravni dejavnosti. Odpravnine tako niso le moralno sporne, ampak tudi nezakonite. In v tem se skriva razlog, da se Grah Whatmough oklepa svoje funkcije in da zaenkrat še dovolj velik del članov Programskega sveta preprečuje njegovo zamenjavo.

Kot vedno, ko gre za velikanske zneske, je zadeva zelo banalna. Z dnem uveljavitve Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o RTV (ZRTVS-1B) generalnemu direktorju preneha funkcija,  opravlja pa jo kot vršilec dolžnosti. In v tem je skrivnost aneksa h kolektivni pogodbi. Grah Whatmough in njegova ekipa bodo zaradi aneksa z uveljavitvijo zakona upravičeni do izplačila odpravnin, in ker bo Grah Whatmough še naprej opravljal svojo funkcijo kot vršilec dolžnosti, bo lahko izpeljal izplačila. Zato si na vse kriplje prizadeva, da ne bi bil razrešen pred uveljavitvijo zakona in pri tem mu pomagajo tudi nekateri programski svetniki. Če bi bil namreč Grah Whatmough zamenjan pred uveljavitvijo zakona, mu odpravnina ne bi pripadla, pa tudi nov vršilec dolžnosti zagotovo ne bi dovolil izpeljati izplačil nezakonitih odpravnin preostalim iz generalnega vodstva. In samo za to gre v tej bitki ohranjanja Grah Whatmougha v stolčku še kak mesec dlje.

Verjetno ste pomislili, da bi se dalo ta izplačila kasneje izterjati. V poduk naslednja zgodba.

Anica Žgajnar, strokovna direktorica zavoda za področje financ

Strokovna direktorica zavoda za področje financ Anica Žgajnar je na seji Programskega sveta zagotovila, da odpravnine iz 7. člena aneksa h kolektivni pogodbi niso bile mišljene za vodilne in vodstvene delavce. No, pravo ne deluje tako, da ugiba, kaj je bilo mišljeno. Velja, kar je zapisano. Ta ista gospa Žgajnar je bila pomočnica generalnega direktorja tudi v času Antona Guzeja (2006-2010), ki je tudi imel v pogodbi nenavadno visoko odpravnino. Bistveno hujša zgodba pa je marketinška. V času svojega mandata je Guzej podpisal oglaševalsko pogodbo med RTV in Media publikum. Kasneje je med pogodbenima partnerjema prišlo do spora glede tolmačenja zapisanega v pogodbi. Razsodba iz leta 2017 je temeljila na pričanju Antona Guzeja, ki pa je pričal v korist Media Publikuma in tako je bil RTV ob 1,4 milijone evrov. Samo retorično vprašanje, zakaj bi nekdanji generalni direktor pričal proti RTV-ju?!?

Anton Guzej, nekdanji generalni direktor RTV-ja (2006-2010)

Še ena podobnost zgodbe Guzeja in Grah Whatmougha. Tudi Guzej je bil po izteku mandata vršilec dolžnosti. Postopke za imenovanje novega generalnega direktorja so takratni programski svetniki pod vodstvom Staneta Grande in vodstvo RTV-ja zavlačevali tako dolgo, da je bilo potrebno podaljšati mandat Guzeju, v tem ”podaljšku” pa se je zgodilo svetovno prvenstvo v nogometu in zgoraj omenjeno oglaševanje. Ko gre za denar, ni naključij.

Spoštovani programski svetniki, ko ohranjate Grah Whatmougha na mestu generalnega direktorja, mu omogočate izplačilo odpravnin. Samo za to gre.

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija
,
%d bloggers like this: