NOVOLETNI POLOM, PREZIR DO GLEDALCEV IN JASLICE

Novoletni televizijski Dnevnik je, žal, še enkrat pokazal, da vodilnim na TV Slovenija gledalci niso mar. Razgalil je tudi, da nekompetentni uredniki, nastavljeni pod odgovorno urednico Informativnega programa Jadranko Rebernik, kljub uvrstitvi v najvišje plačne razrede ne prepoznajo niti najbolj običajne novice. Čez novoletni vikend so na celi črti pogrnili dnevni urednik Jaka Elikan, urednik notranjepolitične redakcije Boštjan Veselič Golob in urednica dnevno-informativnega programa Ksenija Koren. Gledalci javnega medija si tega ne zaslužijo!

V novoletnih informativnih oddajah niste mogli videti reportaže o silvestrovanju v slovenskem glavnem mestu, saj prvič v zgodovini na terenu v Ljubljani ni bilo novinarja. O vstopu v leto 2023 v Sloveniji ste lahko v Dnevniku videli le dobro minuto dolgo skrpucalo, ki mu težko rečemo prispevek. Zato je bil najbrž v Dnevniku javne televizije (!) najprej prispevek o silvestrovanjih po svetu! Le zakaj te uredniške odločitve TV(it) direktor Uroš Urbanija ni pohvalil na Twitterju? 

V novoletnem Dnevniku tudi niste videli zgodovinskega dviga zapornic opolnoči na Obrežju ob vstopu Hrvaške v schengensko območje, saj tam ni bilo ne novinarja ne snemalne ekipe TV Slovenija. Kako je to mogoče? Urednik Elikan se je očitno odločil, da tega prelomnega dogodka ni treba zabeležiti. Ksenija Koren je na redakcijskem sestanku najprej skušala za ta polom okriviti zunanjepolitično redakcijo, češ da ni zagotovila novinarja, čeprav je bil novinar zunanjepolitične redakcije pripravljen spremljati dogodek, a se je »izkušeni« uredniški trio odločil drugače – za ta dogodek je predvidel »preverjenega« novinarja in urednika Matjaža Nahtigala. Zakaj se torej Nahtigal ni odpravil na mejo s Hrvaško? In če že ni mogel-hotel-smel poročati o padcu schengenske meje, zakaj za vraga ga ni bilo na terenu v Ljubljani? Morda pa je ubogljivo čakal na navodilo dnevnega urednika, ki ga ni dočakal, ali pa ga Elikan preprosto ni znal razporediti in izkoristiti za pokrivanje dogodkov. 

Uredniški kolaps

Medtem ko se nastavljeni novinarji in uredniki hahljajo, da ima “vodstvo RTV” na zalogi dovolj zavlačevalnih ukrepov, da jih niti po referendumskem porazu še zlepa nihče ne bo odstranil, gledalci trpijo zaradi popolnega kolapsa pri organizaciji dela. Urednica Ksenija Koren, ki o televizijskem novičarstvu in kompleksnem televizijskem delu do politične nastavitve na TV Slovenija ni vedela popolnoma ničesar, o tem še zdaj ve tako malo, da niti razlogov za razpad ne zna poimenovati. Naposled je skrušeno, a povsem zmotno ugotavljala, da je krivo predvsem to, da v službi ni bilo dovolj ljudi. Kakšno sprenevedanje in prelaganje odgovornosti za uredniške in organizacijske zdrse, pred katerimi smo svarili že pred imenovanjem Korenove. A ker so grešili »naši«, očitno ni problema, pa naj nastaja še tako velika programska škoda.

Praznične oddaje so se vedno skrbno pripravljale, novoletni Dnevniki so bili vedno polni avtorskih reportaž in prispevkov, različnih voščil, javljanj dopisnikov iz Slovenije in tujine, pregledov najpomembnejših dogodkov leta, različnih zanimivosti in tudi gostov. Tokrat pa smo lahko gledali zmazek, nevreden Dnevnika javne televizije, kar je žaljivo tudi za kolege, ki so profesionalno opravili svoje delo. 

Silvestrska smešnica

Že silvestrski Dnevnik je bil poln nerazumljivih uredniških odločitev. Ekipi tako ni uspelo pripraviti prispevka o slovenskih odzivih na smrt zaslužnega papeža Benedikta. Še več. Dnevnemu uredniku Elikanu se je zdelo popolnoma dovolj, da nekaj stavkov o pokojnem Ratzingerju objavi v Prvem dnevniku. Nenavaden je bil tudi prispevek Karmen W. Švegl o vojni v Ukrajini – pred katerim se je Šveglova “oglasila” še iz Vietnama. Svojevrstna pika na i pa je bil prav gotovo še prispevek Igorja Pirkoviča o domoljubni glasbi. Po pričakovanjih brez repa in glave, s posnetki proslav, ki jih je sam pripravljal pod prejšnjo vlado, brez rdeče niti in oprijemljive navezave na aktualno dogajanje. Prispevek je, kot bi rekli v televizijskem žargonu, padel kot pes med keglje.    

Domoljubje in jaslice

Vodstvo Informativnega programa vsiljuje domoljubne vsebine, ki jih ne zna ne dostojno pripraviti ne umestiti v program. Za božični konec tedna je bil tako največji projekt, kako spraviti jaslice na mizo informativnih oddaj. Direktor televizije Uroš Urbanija, ki deluje po načelu »zato, ker lahko«, je očitno obseden z jaslicami na RTV Slovenija. Tako so hoteli – čeprav po čudnih kurirskih naročilih, iz katerih se odgovorna urednica Jadranka Rebernik strateško umakne – za božične praznike na mizo v studiu poleg cvetličnega aranžmaja »inštalirati« še jaslice. Ekipa se je temu poskusu uprla in urednica Tadeja Anžlovar mora zdaj pisati pojasnilo, zakaj na mizi ni bilo jaslic. Vodstva seveda ne skrbi, ali so bili za praznične Dnevnike pripravljeni posebni prispevki, s katerimi običajno pričaramo božični čas, ampak je hotelo svoj »prevzem« TV Slovenija vsem, predvsem pa svojim botrom, pokazati z jaslicami na mizi Dnevnika, kar s profesionalnostjo, pluralnostjo, strpnostjo in standardi javnega medija nima prav nič. Kako dolgo še? Koliko škode bodo povzročili?

%d bloggers like this: