KO VAJENCI UKAZUJEJO MOJSTROM

Lomastenje po Informativnem programu se je začelo z ukinjanjem oddaj, nato so pripeljali dobesedno s ceste nekaj strankarskih vojščakov, ki so brez znanja in izkušenj začeli voditi in urejati osrednje informativne oddaje. Ljudi z izkušnjami, znanjem in integriteto so umaknili s planov dela ali pa jih prestavili na nezahtevna dela.

Zaradi neznosnih razmer je več sodelavcev zapustilo Informativni program, zapustili pa so ga tudi gledalci. Generalno vodstvo že eno leto ignorira opozorila, da so novinarji preobremenjeni, da je veliko pomanjkanje t.i. mlajših dežurnih, da vlada organizacijski in uredniški kaos. 

Včeraj so na neznosne delovne pogoje opozorili mlajši dežurni. Vsi smo začeli novinarsko, uredniško ali voditeljsko pot kot mlajši dežurni. Na tem delovnem mestu se naučiš obrti, si na nek način deklica za vse. Še pred letom so bili v DESKU-u štirje mlajši dežurni, danes je samo še eden. Urednike so prišli opozoriti, da je dela preveč, da nimajo montažerjev, da novic zaradi pomanjkanja časa ne morejo niti pregledati, preden gredo v eter, in da bo napak vse več. Celotna redakcija se je strinjala, da je treba ekipo okrepiti.

Jadranka Rebernik in Ksenija Koren sta jih poslušali, in ”modro” molčali. Ker pametnega odgovora nista imeli. Saj so ”kadrovsko kvoto” namesto s prepotrebnimi mlajšimi dežurnimi zapolnili s ”svojimi” uredniki in voditelji. 

Nekaj ur kasneje nam je Ksenija Koren poslala analizo stanja in predlog rešitve: Za vse, kar je narobe, smo krivi novinarji, uredniki in voditelji, ki ”ne opravljamo svojega dela”. Rešitev pa je, da bi ”uredniki in voditelji priskočili na pomoč mlajšim dežurnim”. 

Zgroženi nad cinizmom in poniževalnimi predlogi smo čakali današnji sestanek. Rebernikova, ki vsaj pozna delovne procese, se je sestanku ”pametno” izognila. Korenova pa se je izkazala s popolnim nepoznavanjem delovnih procesov, saj ni znala odgovoriti niti na eno vprašanje. Dejstvo je, da nikoli ni bila ne mlajša dežurna, ne starejša dežurna, ne novinarka, ne komentatorica in ne urednica. In kot taka ne zna opravljati ne dela mlajših dežurnih, ne urednikov. Zato se ji ne zdi niti malo čudno, če urednike in voditelje z več deset let delovnimi izkušnjami postavi na delovno mesto mlajših dežurnih.

V katerem podjetju bi najbolj izkušenim in najbolj plačanim sodelavcem naložili delo začetnikov? Samo v tistem, kjer začetniki, brez znanja in izkušenj, sedijo na mestih generalnih direktorjev, direktorjev, odgovornih urednikov in urednikov.

,
%d bloggers like this: