Kako je Geriču uspela zasedba najbolje plačanega uredniškega položaja? 

Popkovina, ki veže v. d. direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo in večnega lovca na prosta uredniška mesta v državi Rajka Geriča, je prestala test časa: Urbaniji je Geriča uspelo inštalirati na položaj najbolje plačanega odgovornega urednika na nacionalki. Od ponedeljka bo pri življenju ohranjal paralelni informativni program na TV SLO 2, ki ga nihče ne gleda. 

Vodstvo RTV, ki se v vlogi vedejevcev kot klop oklepa položajev, je Geriču zaupalo vodenje umetne tvorbe, ustvarjene z združitvijo Panorame, propadlega projekta Valentina Areha, Andreja Graha Whatmougha in Kmetičeve četice programskih svetnikov, in Parlamentarnega programa. V tem najmanjšem odgovornem uredništvu na nacionalki je – reci in piši – 19 zaposlenih in nekaj honorarcev, med katerimi po potrebi pripeljejo dobro plačane »nove in sveže« obraze za prvi program, denimo Marka Milenkoviča in Ano Gajić. 

To najmanjše odgovorno uredništvo ustvari tudi najmanj programa: v okviru propadle Panorame okoli 50 minut na teden na TV SLO2,  Parlamentarni program na TV SLO3 pa se tako in tako večinsko polni s prenosi državnozborskih sej, in ga le tu in tam preseka kakšen novinarski intermezzo, denimo katerakoli oddaja Igorja Pirkoviča. 

Za vodenje najmanjšega in najmanj produktivnega uredništva v celotnem sistemu RTV Geriču pripada plača iz 57. plačnega razreda javnih uslužbence, katere osnova znaša 4.138,22 evra bruto ali 2.594,72 neto. Enak plačni razred pripada tudi drugim odgovornim urednikom, le da so ti odgovorni za bistveno večji obseg programskih vsebin, ki jih ustvarja bistveno več zaposlenih – Geričeva dobra prijateljica Jadranka Rebernik se mora ukvarjati s 150-člansko ekipo, ki vsak dan pripravi sedem dnevnoinformativnih oddaj na TV SLO1 ter vse ostale informativne oddaje in projekte. 

Na Veliki Planini roka roko umije 

Rajko Gerič je sicer tisti odgovorni urednik televizijskega informativnega programa, ki je v ekipi TV-direktorja Jožeta Možine med letoma 2006 in 2010 zaposlil Uroša Urbanijo, pred tem novinarja STA. Dvojec je leta 2012 zapustil nacionalko (Gerič je bil takrat novinar, Urbanija šef MMC) in se preselil na Siol, kjer je bil Gerič odgovorni urednik, Urbanija pa eden od urednikov oddaje Danes, od koder pa je po dveh letih odletel in kasneje postal Janšev operativec za discipliniranje medijev – najprej STA, nato TV Slovenija. Ko je Urbanija leta 2020 postal direktor urada za komuniciranje je po poročanju svojo prostočasno dejavnost – oddajanje planšarskih koč na Veliki Planini – zaupal kar Nataši Gerič, Rajkovi soprogi.  

Rad ima denar 

Kot je spomnil dnevnik Večer, je Gerič leta 2017 nastopil v oglasu za fotoknjigo. Ko je kasneje postal direktor TS Media, mu verjetno ni bilo treba iskati takšnega postranskega zaslužka; kolikšna je bila njegova direktorska plača, nismo posebej preverjali, vemo pa, da je njegova predhodnica služila deset tisočakov bruto na mesec.

Še beseda o Arehu iz Dokumentacije TVS

Leto dni po političnem prevzemu nacionalne televizije lahko mirno zapišemo, kaj so bistvene metode vladavine tega vodstva: pometanje lastnih napak pod preprogo s slepilnimi manevri, skrivanje odrabljenih vojščakov na manj izpostavljena delovna mesta, kreativna interpretacija podatkov o finančnem stanju in gledanosti TV-programov ter lansiranje laži za slabitev nasprotnikov. Valentin Areh, ki je kot v. d. direktorja TV Slovenija zasnoval najbolj pogubno programsko shemo v televizijski zgodovini in se pri tem skliceval na lažne podatke o gledanosti in neobstoječe tuje zglede, je tako že parkiran v Dokumentaciji TV Slovenija. Od tam ga po potrebi pošljejo na posebne naloge, denimo v Ukrajino, da bi posnel raport ali dva “z neposredne bližine” bojišč. 

%d bloggers like this: