URBANIJA ZARADI PRENOSA NASTOPA SVETLANE MAKAROVIČ OB KULTURNEM PRAZNIKU GROZI Z ODPOVEDJO UREDNICI IN REŽISERJU

Osnovno poslanstvo javne RTV Slovenija je zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin. Kaj je javni interes, si sicer lahko vsak razlaga po svoje, ampak tako kot zaupamo vodovodarju, zobozdravniku ali peku, da svoje delo opravljajo po svojih najboljših močeh, moramo zaupati tudi režiserjem in urednikom.

Pred Prešernovo proslavo ob kulturnem prazniku je praktično vsa slovenska javnost govorila o tem, kaj bo naredila Svetlana Makarovič. Upravni odbor Prešernovega sklada je namreč sporočil, da ”scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke”, ona sama pa je napovedala, da bo ”na oder prišla, magari po vseh štirih”. Vsi smo ugibali, kaj se bo zgodilo.

Brez trohice dvoma lahko rečemo, da je bilo v javnem interesu videti in vedeti, kaj se bo oz. se je zgodilo. In ko je po koncu proslave prišla Svetlana Makarovič na oder v spremstvu aktivista in režiserja Jaše Jenulla in pesnika Borisa A. Novaka ter recitirala eno izmed svojih znanih del Zla runa, jo je dvorana nagradila z glasnim aplavzom, vsi mediji pa so bili še nekaj dni polni zapisov o njenem nastopu. Kaj se je zgodilo na odru, kaj je naredila in rekla Svetlana Makarovič, je zanimalo vse, torej je bilo v javnem interesu. Tudi zdaj, ko smo o tem lahko razmišljali več dni, se strinjamo, da je bilo to v javnem interesu.

Ko se je njen nastop zgodil, je bila na ekranu že odjavna špica. Hostese v dvorani, ozvočevalci, kamermani, rešiser, urednica in še kdo so se v trenutku morali odločiti, kaj narediti. In v trenutku so se vsi odločili pravilno. Svetlana Makarovič je dobila mikrofon, kamermani so obrnili kamere v njo, režiser je nadaljeval s prenosom, urednica ni ustavila prenosa. Vsi so naredili to, kar je bilo v interesu javnosti.

Direktor televizije Uroš Urbanija pač ne dela v interesu javnosti. Tisti, v čigar interesu dela Urbanija, pa ni bil zadovoljen, da smo vsi lahko gledali in poslušali recitiranje pesmi Zla runa. Zato je Urbanija poklical na odgovornost vse vpletene. In zdaj imamo epilog. Za režiserja in urednico je Urbanija zahteval kazen: opozorilo pred odpovedjo. Ker sta opravljala svoje delo v interesu javnosti!?!

Nas 38, ki smo takšna opozorila že dobili, jima izrekamo vso podporo. Urbaniji pa sporočamo, da se ne bojimo, da smo tukaj in da bomo ostali tukaj!

,
%d bloggers like this: