POTRGANI KABLI IN ČRNINA NA EKRANU – KAJ CENZURIRANIM NI JASNO?

Prišli smo do stanja, ko je narobe, če se držiš profesionalnih standardov, novinarskega kodeksa in zakonov. Novinarji, četrta veja oblasti, smo tudi v ”normalnih” časih deležni kritik z vseh strani. Kar je normalno. Objektivno, profesionalno, strokovno, etično novinarstvo namreč ne dela razlik med ”našimi” in ”vašimi”. Poročamo, komentiramo, v skladu s Kodeksom.

Ker je generalno vodstvo v javnem zavodu začelo kršiti zakonodajo, omejevalo novinarje pri delu, kršilo načela pravne države, zakonodajo, novinarske in etične standarde, smo se odločili za stavko.  Pri tem smo, bodimo objektivni, neuspešni. Ničesar nismo dosegli. Ne po naši krivdi. Generalno vodstvo še naprej uničuje javni zavod in ga ne zanima, kaj pravijo zaposleni, kaj pravijo gledalci, kaj pravi vlada. Nadaljujejo s političnim prevzemom javnega zavoda v skladu z interesi ene same stranke, SDS. Vsi, ki gledajo stran, molčijo, se izgovarjajo, nosijo svoj del krivde za to.

Novinarji, ki smo deležni groženj, vsakodnevnega šikaniranja, poniževanja, ki smo prejeli opozorila pred odpovedjo, ki vsakodnevno spremljamo uničevanje javnega zavoda in teptanje zakonskih, etičnih in profesionalnih standardov, ki smo se edini dejansko izpostavili v bran javnega zavoda, pravice javnosti do obveščenosti, smo zavestno ogrozili eksistenco svojih družin, doživljamo že nekaj časa napade tudi z ”druge” strani. Mnenjski voditelji in novinarji, naklonjeni sedanji vladi, nas javno pozivajo k ”trganju kablov” in podobnim nasilnim, nezakonitim dejavnostim. Zraven dodajajo očitek, da znajo ”desničarji te zadeve učinkovito reševati, mi pa smo si sami krivi, ker se držimo zakonov…”. 

Skratka, očitajo nam neodvisnost, strokovnost, etičnost. Morali bi biti takšni, kot tisti drugi. Neprofesionalni, nasilni, manipulantski. Ker nihče od organov in institucij, ki so v tej državi zadolženi za zakonitost, pravico javnosti do obveščenosti, ne ukrepa, ker ustanovitelj ne zna, ne more ali noče opraviti svojega dela, naj mi trgamo kable?!?

Dvomimo, da si je velik del javnosti, ki nas podpira, tako predstavljal javni medij in profesionalno novinarstvo. Zato takšne pozive razumemo kot neprimerne, jih zavračamo in sporočamo, da bomo še naprej naredili vse, kar je zakonsko, moralno in etično dovoljeno, da obstane javni zavod in profesionalno novinarstvo. Če ustanovitelj, Republika Slovenija,  svojega dela ne bo opravil, to presega naše pristojnosti in mora javnost nasloviti vprašanje nanj.

P.S.: Danes je brez uredniške ekipe ostal tudi Val 202, saj v.d. generalnega direktorja po preteku mandatov ni imenoval novih urednikov. Ko je zadeva prišla v javnost, je očitno ocenil, da dveh front naenkrat nima smisla odpirati in je podpisal imenovanje odgovornega urednika Vala 202.

,
%d bloggers like this: