POZITIVEN IN SPROŠČEN PRESTIŽ

Čas inflacije je in stavk, na Televiziji Slovenija pa imamo novo tedensko rubriko Prestiž

…tik pred rubriko Magnet, ki obdeluje podobno tematiko kot oddaja Prestiž. Pa si pobliže oglejmo, o čem govori 12-minutna rubrika Prestiž.

»Rubrika Prestiž bo ponujala različne vsebine, ki se bodo navezovale na glamur in modo, življenjski slog, praznike, kulinariko in družabno dogajanje. Izbrana tema bo rdeča nit med gosti v studiu, ki bodo vedno znani obrazi iz sveta televizije, glasbe, športa, in zanimivimi prispevki s terena iz Slovenije in tudi iz tujine. Rubrika bo iskala pozitivne in sproščene teme, ki bodo gledalcem osvetlile malce drugačen pogled na vedno aktualno dogajanje. Urejala in vodila jo bo Tjaša Platovšek, ki pa še naprej ostaja tudi voditeljica in urednica že poznane in priljubljene rubrike Magnet. Prestiž bo na sporedu vsak torek v okviru oddaje Panorama.«

Vse v redu in prav, če tematika rubrike ne bi spominjala na dnevno 4-minutno rubriko Magnet, ki je na sporedu takoj za Prestižem.

»Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije. Žanr: Informativne oddaje iz sveta slavnih«

Če prav razumemo, kaj nam ustvarjalci v tem času ponujajo v Prestižu, je, da bomo v Prestižu, za razliko od Magneta, poslušali pogovor z znano osebnostjo. V torek, 28. februarja, je bil to Filip Flisar, ki ima zagotovo veliko opraviti s prestižem😊. Priznajmo, da sodi bolj v oddajo, ki govori o športu, glasbi in zabavi, kot o prestižu. V prvi rubriki bi pričakovali nekoga, ki je za oddajo prestiž in ki ve, kaj je to prestiž, če govorimo o športnikih, na primer, Tino Maze, Mirjam Poterbin, če že ne Luke Dončiča ali Anžeta Kopitarja. Pričakovali bi, da Tjaša Platovšek ne bere vprašanj s telepromterja oziroma trotl-bobna in pričakovali bi, da bomo slišali vsaj nekaj zares novega in prestižnega. Videli smo, koliko zaslužijo nekateri zvezdniki, kaj vse prodajajo, ampak če človeka to zanima, to že ve. Glede na to, da imamo v Sloveniji svetovno prvenstvo v Planici, bi lahko kaj prestižnega imeli iz Planice, ampak raje ne bi o tem, da ne bi urejali oddaje kolegici, ki ima višji plačni razred od vseh nas. Ravno v plači pa je očitno poanta, da ima kolegica svojo oddajo. Urednica oddaj komentatorka je, dragi kolegi in kolegice. Poglejte svoje razrede in videli boste, da novinci pridejo in imajo faktor, ki so ga nekateri odlični avtorji stežka dobili, večina pa še vedno caplja za njo – in za ostalimi kolegicami v uredništvu TVS 2 Info. Med prejemniki enako visoke plače je tudi voditeljica oddaje Magnet, Karin Sabadin, v klub urednikov oddaj komentatorjev pa sodijo še na novo zaposleni Ana Gajič, Katja Benčina, Marko Milenkovič, Ksenija Koren in Martin Nahtigal.

V času, ko je ukrajinska vojna tako blizu, da njene posledice čutimo tako v življenju kot pri vsakdanjem delu, imamo še eno oddajo, ki se ukvarja z življenjskim slogom, prestižem, magnetizmom slavnih, to je Sobotno popoldne.

»Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode. Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar. »

Zgornje piše pod oddajo, ki je dolga 51 minut in se njena tematika povezuje s Prestižem in Magnetom. Izbrane teme za ta čas. Teme, ki nas odpeljejo v nek drug svet, da malce sanjamo, medtem ko se cene na položnicah višajo, iz trgovin pa vsak dan odhajamo z manjšo vrečko. Pričakovali bi obogateno Kodo v odličnem terminu, tako pa dobivamo »prestižne« oddaje z dobro plačanimi voditeljicami. Da, uganili ste, tudi Ana Tavčar ne več Pirkovič je urednica oddaj komentatorka. Z Lorello komentira zahtevne kreacije in vodi poglobljene pogovore. Po plačnem razredu sodeč naj bi bila Lorella mnogo slabša voditeljica, saj ima kar 4 razrede nižjo plačo. Spomnimo se, da je Lorella vodila prenose prireditev Melodij morja in sonca in še katero od zahtevnejših oddaj, tako da, ja, morda je krivo to, ker je na RTV že dlje časa zaposlena in ima preveč izkušenj😊 No, morda ima aneks, za katerega ne smemo vedeti, ampak če ga ima, ni edina.

Mimogrede, na Televiziji Slovenija imamo (na spletu je shranjeno le 7 zadetkov za oddajo, ostale rubrike še vedno najdete v sredinih oddajah Dobro jutro, niso pa na voljo posebej😊) še eno rubriko s slavnimi, Družabno z Danico v oddaji Dobro jutro. Za ilustracijo si poglejte oddajo, ki je bila na sporedu 30.11.2022. Danica se pridruži osrednjima voditeljema in potem skupaj z njima sprašuje slavno osebnost. Nor koncept, trije voditelji in en gost! Izvirno, ni kaj! Dolžina? Od 6 do 20 minut. Na Televiziji Sloveniji imamo torej na temo družabne kronike, življenjskega stila in slavnih tedensko med 98 in 112 minut. Dobro poldrugo uro posvečamo tistemu, kar si povprečen gledalec težko privošči.

Kaj sploh javna televizija sporoča gledalcem s kopičenjem oddaj o prestižu magnetizmu slavnih, lepih oblekah, bleščici? Odgovorite si sami. Pričakovali bi, da bi imeli na TVS 2 Info redne analize cen hrane, goriva, elektrike, da bi rubrikah delili nasvete, kako iz malo narediti kar največ, prestiž pa kazali v odličnih filmih in serijah, ki bi jih morali imeti več. Javna televizija mora v času, ko se širi razslojevanje, polarizacija družbe, nekultura, odpirati vprašanja, ki bi vodila v smeri reševanja hudih družbenih problemov in pomoči posamezniku, ki velikokrat ne vidi izhoda iz lastne stiske.

Pričakovali bi, da bomo z desno opcijo v vodstvu RTV na televizijskih ekranih imeli več duhovnosti, več družinskih oddaj z izobraženimi in visoko etičnimi voditelji, tako pa očitno prisegamo predvsem na mladost in lepoto. No, glave pokonci, tudi to je nekaj😊!

,
%d bloggers like this: