HIŠA IZ KART

Te dni so serijo nezakonitosti in afer, povezanih z generalnim vodstvom, ”obogatile” sodba, da je Grah Whatmough nezakonito razrešil direktorico televizije Natalija Gorščak, ugotovitve  delovne inšpekcije o kupu nepravilnosti in kršitev delovne zakonodaje in razkritja, da gre pri odpravninah ob upokojevanju za sume nezakonitosti. Celotno dogajanje je vse bolj podobno nadaljevanki Hiša iz kart (House of cards), mešanici politike, kriminala, nemoralnosti in neznosne želje po oblasti. Naredili smo povzetek zadnjih dveh let.

Vse, kar se dogaja na RTV-ju, je povezano med sabo in se je začelo že pred nezakonitim imenovanjem takratnega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Človek brez znanja in izkušenj je, kot je ugotovilo sodišče, nezakonito zasedel vodilno mesto v najpomembnejšem javnem mediju v državi. Že na začetku mandata, poleti 2021, je sklenil pogodbo z Ukomom, ki ga je vodil sedanji direktor televizije Uroš Urbanija, s katero je oškodoval javni zavod za več kot pol milijona €. Zadevo že dlje časa preiskujeta policija in tožilstvo in je po naših informacijah že podana kazenska ovadba.

Da bi Grah Whatmough ukrojil RTV po volji ene politične stranke, je želel razrešiti odgovorno urednico Informativnega programa Manico Janežič Ambrožič. Ker mora po Statutu razrešitev predlagati direktorica televizije, Natalija Gorščak pa tega ni hotela narediti, je Grah Whatmough Gorščakovo razrešil. Kot je ugotovilo sodišče, protizakonito. Na njeno mesto je prišel Valentin Areh, ki je v pol leta uspel z ukinitvami paradnih oddaj (Studio city, Globus, Točka preloma, Z Mišo…) in z uvedbo sramotno nizko gledane Panorame začrtati pot uničenja televizije, najprej s padcem gledanosti, nato z izgubo verodostojnosti

V takšnih razmerah je odgovorna urednica Janežič Ambrožič zaradi pritiskov in ne strinjanja s PPN-jem odstopila, na njeno mesto pa je brez podpore uredništva prišla Jadranka Rebernik. Čeprav so vsi odgovorni uredniki pred imenovanjem dobili podporo zaposlenih, podporo, brez katere je dejansko nemogoče voditi uredništvo, je Rebernikova že drugič v karieri zasedla mesto, s katerega je pred leti na enak način odšla – za njeno razrešitev je takrat glasovala prepričljiva večina zaposlenih.

Ko je v tretjem poskusu uspel oddati veljavno prijavo na razpis, je skoraj neposredno iz vladne službe na RTV prišel Uroš Urbanija in postal direktor televizije. Strmogljavljenje gledanosti in strokovnih meril se je še pospešilo.

Še enkrat, nezakonito imenovan generalni direktor, kazensko ovaden, nezakonito razreši direktorico in na njeno mesto postavi političnega vojščaka brez poznavanja televizije!

Urbanija je s svojim neznanjem postal predmet posmeha. Celo med svojimi najbolj gorečimi podporniki in kimavci je povzročil nemalo odpora. Ko na dnevni bazi sprejema odločitve in sporoča dekrete, s katerimi skuša maltretirati in kaznovati njemu neljube sodelavce, vse pogosteje kaznuje ”svoje”. Samo en primer – sodelavcem je omejil službene izhode, postavil je neizvedljive delovne normative in zahteval stalna poročila o delu, pri tem pa se je izkazalo, da imajo največ neupravičenih izhodov in da ne izpolnjujejo delovnih norm ravno njegovi najbolj zvesti vojščaki (ena vojščakinja se je celo umaknila na bolniško, da bi prikrila stotine ur minusa!)! Zaradi številnih prijav je RTV obiskala delovna inšpekcija in našla kup kršitev delovne zakonodaje in Grah Whatmougha čaka še en postopek na sodišču.

Zaposleni in javnost že dobro leto spremljamo nenavadno veliko zaposlovanj, nekaj brez razpisov, nekaj z neverjetno kratkimi razpisnimi roki, večinoma pisanih na kožo posameznikom in vedno za zelo visoke plačne razrede. Bolj skrito očem javnosti pa poteka upokojevanje z odpravninami, zadnji večji ”paket” ravno te dni. Nekateri posamezniki so dobili tudi več kot 50.000 € odpravnine (skupno je šlo za odpravnine do zdaj že več kot milijon €)! V večini primerov gre za ljudi, ki izpolnjujejo vse pogoje za upokojitev. Medtem ko se Grah Whatmough izgovarja, da s tem manjša število zaposlenih, gre v resnici za velikansko oškodovanje javnega zavoda. V veliko primerih so namreč na delovna mesta upokojenih sodelavcev zaposlili nove ljudi. Z nekaterimi upokojenci pa celo nadaljujejo honorarno sodelovanje. Tako se število zaposlenih ni bistveno zmanjšalo, stroški za plače novih sodelavcev skupaj z odpravninami pa so višji, kot bi bili sicer. In ja, tudi s tem se ukvarjajo organi pregona. Po naših informacijah je ta zadeva za Grah Whatmougha pravno in kazensko še najbolj obremenjujoča.

Protizakonito imenovanje, protizakonita razrešitev, kazenski postopki, imenovanja v nasprotju z mnenjem uredništva ter stalno nove in nove malverzacije. O računovodski akrobatiki smo že pisali, o zapravljanju za grafike in šampanjec prav tako, pa o zlatih padalih in prerazporejanju ”pravih” kadrov na ”varna” delovna mesta, afera na afero. Lahko bi rekli, da je Andrej Grah Whatmough ”afera na dveh nogah”, če ne bi v času svojega mandata zaposlil na RTV-ju na desetine strankarskih vojščakov in gre zdaj za ”afero na sto nogah”.

Vse skupaj pa se je začelo z dvema na videz nepomembnima dogodkoma. Prvo je imenovanjem ustavnega sodnika Roka Svetliča, ko Ustavno sodišče ni le zanihalo v desno, ampak je zanihalo stran od stroke. Drugo pa je imenovanje članov Programskega in Nadzornega sveta decembra 2021. Takratna opozicija je sejo DZ-ja zapustila, ker so bili sklepi po njihovem mnenju nezakoniti (ker ni bila upoštevana zastopanost strank v Državnem zboru), namesto politično uravnoteženega razmerja članov v Programskem in Nadzornem svetu je takratna Janševa vlada z imenovanjem novih članov dobila prepričljivo večino v Programskem in Nadzornem svetu RTV-ja.

RTV je tako začela voditi trojka, generalni direktor Andrej Grah Whatmough, predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik Nadzornega sveta Borut Rončevič. Vse Grah Whatmoughove odločitve sta oba sveta od takrat naprej podpirala (kot ”en mož”, kot se je hvalil Slavko Kmetič) in začela se je pot zaposlovanja ”naših”, finančnih malverzacij in uničevanja kredibilnosti, verodostojnosti in ugleda najpomembnejše medijske hiše v državi.

Če niste prebrali tega članka, kratek kadrovski pregled z eno stranko povezanih kadrov na čelu RTV-ja in TVS-ja:

Predsednik Programskega sveta Peter Gregorčič

Predsednik Nadzornega sveta Borut Rončevič

v.d. generalnega direktorja RTV Andrej Grah Whatmough

v. d. strokovnega direktorja za področje prava Drago Zadergal

v.d. direktorja TVS Uroš Urbanija

Odgovorna urednica IP prvega programa Jadranka Rebernik

Odgovorni urednik Informativnega programa drugega programa Rajko Gerič

v.d. urednice dnevno informativnih oddaj Ksenija Koren

v.d. urednika notranje politčnega uredništva Martin Nahtigal

v.d. urednice zunanje političnega uredništva Ksenija Koren

uredniki in/ali voditelji Dnevnika in Odmevov: Valentina Plaskan, Martin Nahtigal, Ksenija Koren, Jaka Elikan, Luka Svetina, Nejc Krevs 

Ekipa Panorame, Magneta

Ekipa Arene: Vida Petrovčič, Igor Pirkovič

v.d. vodje TV produkcije Jure Sovinek

v.d. vodje MMC-ja Anže Ančimer

v.d. urednika uredništva novih medijev Igor Pirkovič

vodja strateškega marketinga Vesna Zadravec

itd

Čeprav ne gre več za četico, ampak za pravo vojsko, se bo zaradi serije kazenskih ovadb, protizakonitih odločitev in finančnih malverzacij vse skupaj kmalu sesulo kot hiša iz kart. Kaj bo ostalo od RTV-ja, lahko samo ugibamo. Zgodba Andreja Graha Whatmougha se bo končala kot v nadaljevanki Hiša iz kart. Ni samo jasno, ali je Grah Whatmough v tej zgodbi Frank Underwood ali Kevin Spacey.

,
%d bloggers like this: