GREGORČIČ JE VSE BOLJ PRESTRAŠEN

Kdor spremlja seje Programskega sveta RTV Slovenija že dolgo ve, da je najmočnejše orožje odhajajočega generalnega vodstva predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič. Medtem ko se Urbanija vsakodnevno zapleta v napačne odločitve in prepire s sodelavci in javnostjo, Grah Whatmough pa se bolj ali manj skriva in izmika, je Gregorčič vsaj navidez ves čas v formi, vedno korak pred nasprotniki in vedno odlično pripravljen. Deluje prepričljivo, inteligentno, če spremljate komentarje na družbenih omrežjih, ga ”njegovi” naravnost obožujejo. Skratka, pravi vodja v vseh ozirih.

Vendar. Ja, vedno je nek vendar, ”but”, bi rekli v angleščini! Vzorec vodenja sej Programskega sveta je postal zelo predvidljiv. Gregorčič dela samo še eno: na vsak način želi preprečiti, da bi prišlo do kakršne koli vsebinske razprave. Vse skupaj se začne s sklicem seje in dnevnim redom. Gregorčič od samega začetka išče člene in alineje, s katerimi preprečuje, da bi nasprotniki željeno temo uvrstili na dnevni red. Če ne gre drugače, svetnikom enostavno na silo vzame besedo: ”Ne dovolim vam razpravljati!”

Gregorčič se torej boji, da bi na seji prišlo do razprave. Razloga sta lahko dva. Ali ne zaupa nezakonito imenovanemu Grah Whatmoughu in Urbaniji, da bosta znala dovolj pametno odgovarjati na vprašanja, ali pa ve, da ima druga stran močnejše argumente. V obeh primerih bi lahko prišlo do enakega rezultata: svetniki se ne bi mogli več sprenevedati in zaradi nevarnosti pred objektivno odgovornostjo bi lahko kdo glasoval drugače kot ”en mož” iz zdaj že ponarodele izjave Slavka Kmetiča. Gregorčič torej ni več v vlogi zmagovalnega vodje. Zdaj samo še skuša preprečiti, da bi prišlo do bitke ker ve, da bi to bitko njegova vojska izgubila.

Včeraj naj bi Programski svet obravnaval odgovornost v.d. generalnega direktorja Andreja Grah Whatmougha zaradi izgubljenih pravnomočnih sodb, ugotovitev delovne inšpekcije in padca gledanosti. Gregorčič je na prej omenjene načine blokiral razpravo in na koncu dosegel, da je bila razprava o odgovornosti Grah Whatmougha prekinjena. Če bi verjel, da bodo njegovi glasovali kot en mož ali če bi verjel, da so pravni argumenti na njegovi strani, bi lahko mirno dopustil razpravo. Ampak očitno ne verjame več.

Ker je bilo tokratno glasovanje zelo tesno, 11:9 v korist generalnega vodstva, je jasno, da je dovolj, da se samo en svetnik premisli in hiša iz kart se bo zrušila. In strah, da se bo to zgodilo, je na obrazu Petra Gregorčiča več kot očiten!

,
%d bloggers like this: