KSENIJA KOREN KOT GLAVNA IZVAJALKA MOBINGA

Jadranka Rebernik je postavila neslaven rekord – še nobenemu odgovornemu uredniku v zgodovini RTV-ja ni bil dokazan mobing. Postopek dokazovanja mobinga je zapleten, dolgotrajen, pravila pa so tako zahtevna, da je lažje postati generalni direktor kot komu dokazati izvajanje mobinga. Izvajalec mobinga mora biti zato ne le izurjen izvajalec, ampak tudi nespreten pri prikrivanju dokazov svojega početja. Zato še noben odgovorni urednik do zdaj ni imel odločbe komisije za preprečevanje mobinga, da je izvajal mobing.

Rebernikovi je to uspelo dvakrat – prvič v svojem prvem mandatu, drugič v drugem, ob tem pa je takrat in tokrat proti njej vloženih še kup drugih prijav za mobing, ki so še v postopku preverjanja oz. dokazovanja. Tudi zato se je Rebernikova zadnje tedne umaknila. Rajko Gerič, sicer odgovorni urednik drugega informativnega programa (beri Panorame), ima tako ”trajno” pooblastilo, da jo nadomešča ”v primeru njene odsotnosti”. Na uredniških sestankih jo tako vidimo le še občasno. 

In tudi sicer so se uredniški sestanki spremenili. Če je bil še pred mesecem glavni cilj ugrabiteljev informativnega programa, da na sestanek pride čim več novinarjev in da nas na sestanku tako ali drugače napadajo, so zdaj sestanki gola formalnost in trajajo le nekaj minut. Ugotovili so namreč, da v nobeni strokovni debati ne morejo zmagati, da jim vsak dan uspešno dokažemo številne uredniške napake, da se kot skupina lažje branimo pred njihovimi napadi in mobingom. 

Zato zdaj na jutranjih sestankih analizo včerajšnjega dneva Gerič odpravi s pol stavka: ”Včeraj brez posebnost”, nato pa na hitro preletijo plan dela za danes in zaključijo sestanek. Vse problematične vsebine skrijejo in jih na plan dodajo pozno popoldan in se s tem izognejo kakršni koli debati, pomislekom ali kritiki.

Na sestankih je bila sicer najbolj agresivna in arogantna Ksenija Koren. Medtem ko se je v javnosti pritoževala, da je kolegi na hodnikih ne pozdravljajo, je na sestankih s pozicije moči delila naloge, nasvete, v navidez prijazno vprašnje zavite ukaze. Ampak tudi ona je zdaj na sestankih tiho. Ker imajo drugo taktiko. Izvajanje mobinga se zdaj dogaja za zaprtimi vrati, ena na ena. 

Za izvajalca so izbrali Korenovo. Ne naključno. Najprej, že karakterno ji ta vloga najbolj ustreza. Tudi profesionalno s tem nima težav, saj nikoli ni bila novinarka ali urednica in tako nima nobenega kolegijalnega ali cehovskega odnosa do sodelavcev. In tretje, s tem je razbremenila Rebernikovo, ona, Korenova, pa zaenkrat še nima prijav mobinga in ga zato lahko bolj brezskrbno izvaja.

V zadnjih tednih je tako v svoji pisarni obračunala s kar nekaj našimi sodelavkami in sodelavci. Dretje, grožnje, poniževanje so sestavni del ”sestanka” pri njej. Ker se generalno vodstvo na prijave mobinga že ves mandat ne odziva, je Korenova pri izvajanju tudi dokaj breskrbna. Tudi če bodo žrtve začele vlagati prijave za mobing proti njej, tudi če bo komisija ugotovila, da je izvajala mobing, tudi če bo nekoč generalno vodstvo nehalo gledati stran ob ugotovitvah izvajanja mobinga, Korenova svoje kariere ne veže na RTV.

Medtem ko Rebernikova računa, da bo, tudi ko bo konec ugrabitve RTV-ja, ponovno našla kakšno delovno mesto, kjer bo imela mir in se ji ne bo treba ravno pretegniti od dela (kot prej, ko je bila urednica na tretjem programu), Gerič pa si je z visoko plačo na TSMedia naredil zalogo za suha leta, Korenova ve, da si je z uničevanjem informativnega programa prislužila kakšno PR-ovsko službo. Zato ji je vseeno, kakšne odnose ima na RTV-ju in kakšno pogorišče bo pustila za sabo.

,
%d bloggers like this: